Zdravím a prosím o radu. Na naší louce se extrémně rozmnožila kopretina bílá. Louku kosíme na seno pro králíky a teď nevím, zda kopretiny nebudou v seně na závadu. Našla jsem tohle (ale o králících ani ťuk). Zná prosím, někdo odpověď? Děkuji. IDSkot a prasata konzumují kopretinu, pouze v případě, že není dostupná jiná pastva. Je to dáno tím, že kopretina obsahuje flavonoidové glykosidy a ty skot odpuzují; mléko po konzumaci kopretin má také pachuť.[3][4] Naopak koně, kozy a ovce kopretinu vyhledávají.[5]
Ne, kopretina v seně jedovatá není. To, co jste si našla, se vztahuje na čerstvou pastvu a ne na seno. Seno, kde byly i kopretiny, běžně žrali králíci, koně, krávy, kozy i ovce. I pryskyřník prudký už není po usušní jedovatý.
Pro králíky jedovatá nejspíš nebude. Jen jim nemusí chutnat. Zkusila bych jednu dát králíkovi pod nos, jestli ji s chutí sežere, nebo ji nechá.
V knize o bylinách je uvedená kopretina starčkolistá, která se používala jako insekticid, který ale není jedovatý pro lidi ani teplokrevná zvířata. Pyretriny a cineriny v této kopretině obsažené, účinkují na škrkavky a roupy. Text je na dvě stránky a ze závěru vyplývá, že tyto dvě látky jsou obsaženy do jisté míry i v jiných kopretinách.
id
Děkuji. Já hned ráno jsem do každého kotce dala jednu malou čerstvou kopretinu a králíci se málem poprali, moc jim chutnala. Takže soudím, že by jim nemusela vadit ani kopretina sušena. Nerada bych si zlikvidovala čistokrevný chov králíků.
liska5
Přehled o jedovatých rostlinách pro králíky by mohl mít veterinář. My jsme složení lučního porostu u králíků a kozy nikdy neřešili. Taky jsem často zírala, jak se koza s oblibou cpala utrejchama, jako pelyněk, nebo s gustem chroupala trnité výhony šípkových růží.
Co si pamatuji nazpět desítky let, kdy otec pěstoval králiky, tak po sečení trávy rozlehlé zahrady na seno prošel posekané a kde byly hustější trsy kopretin tak je zhruba odstranil. Jinak se skladba rostlin výrazně za desitky let změnila, respektive spousta zmizela. Dnes to je druhově bída. Při kosení na krmení se pochopitelně kopretinám ve velkém vyhýbal.
72mona
Ano, také jsme to dělali. Ale nešlo o kopretiny (těch tam bylo pár), ale o jakoukoliv rostlinu s hrubými stonky, které bylo více. Ty totiž v seně hůře schnou. M.
id
Ano, také vybírám velké trsy čehokoliv, aby se tráva rovnoměrněně sušila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.