Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , můžu se zeptat , zdali existuje nějaký druh kaktusu a palmy , který by mohl být natrvalo ve skalce a zároveň by byl odloný vůči silným mrazům ( cca - 25 )? Děkuji , chci si udělat trochu exotickou zahradu a nevím , jaký kaktus nebo palmu tam dát . Chci to natrvalo , bez toho , aniž bych to musel před zimou stěhovat .
mrazuvzdorný kaktusy existujou (jestli snesou i -25°C, netuším), já o tom nic nevím, ale zato jsem si 2 takový exempláře vyfotil (sou teda z kraje Prahy ve Stodůlkách, resp. Lužinách, cca 350 m.n.m., ale pár slušnejch mrazů už jistě prodělaly, dalo by se asi i lehko dohledat, kolik tak byl na kraji Prahy v minulejch letech teplotní rekord, foceno jaro r.19)
(co sem se dřív díval, dá se o takovejch kaktusech najít něco (i v češtině) na netu)
(P.S. stříška nad nima nebyla, půda těžko říct, asi ne moc upravovaná na parkovišti sídliště)
(P.P.S. na fotce to neni moc vidět, ale rostlinstvo je na maličkym kopečku, a klidně možná vytvořenýho ze specielnější zeminy, takže ta propustnost byla asi zajištěná (kolem je pak už jen plocha toho parkoviště); jinak zeď je opravdu ohrada, nikoliv zeď baráku, ze kterýho by případně sálalo větší teplo, ale třeba je coby záštita nějak užitečná)
Ale opravdu jen ty mrazuvzdorné. Ne každá opuncie mrazuvzdorná některé zmrznou při -5 st jino např Opun. fragilis vydrží i -30. Z agáví často pěstované Agave americana taktéž mráz nesnese a musí se uklízet ale A, paray A. neomexicana nebo drobnější A uthahensis vydrží pod -20 . Ze stromových juk ( vypadají trochu jak palmy) jsou mrazuvzdorné pod -20 st třeba Yuca glauca nebo Y. thomsoni.
Omlouvám se, pokud jsem zkomolil vědecké názvy, ale nechce se mi to přesně hledat.
Sám jsem měl na skalce jednu "opuncii"placky časem omšely ale pořád jsou živé.Také agave je schopna přežít zimu,ale spíše ji dáváme na zimu v kontejneru do boudy.Netřesky jsou do skalky také vhodné sukulenty.
Tak mnoho štěstí!
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.