Nejste přihlášen/a.
Hlíva ústřičná je zimní houba, roste na mrtvém dřevě /hlavně černý bez, topoly.../ od října do února. V květnu byste ji najít neměla.
Podle mě jste našla velice chutnou čirůvku májovku. Příjemně voní, v pokrmech je vynikající. Bohužel, často bývá červivá. Mám také 2 místa, kde jsem ji nacházela, letos zatím nic.
Často jsou houbaři varováni, aby si májovku nespletli s prudce jedovatou závojenkou jarní. Mně připadá ale každá úplně jiná. Jaga.
Jago, jelikož Ti tazatelka nedala bodík pro radost, takTi ho dávám já, neboť jsi správně odpověděla. Ty jsi dobrá houbařka.
Děkuji, Suzy, potěšila jsi mě svou pochvalou. Ale žádný neví všechno, i já se někdy mohu v určování hub seknout.
V takovém případě, kdy si nejsem zcela jistá, dám smaženici sníst nejprve dědovi. Pak teprve jím sama. Jaga.
/Neberte mě, lidi, prosím, vážně. /
Nemáte se proč omlouvat, je jen na rozhodnutí každého, zda bodík dá či ne. Nakonec, je to jedno. Dříve za bodíky bylo /max. 1x ročně tričko - pěkné/, dneska už ne.
Jinak si určitě s poradnou brzy porozumíte, uvidíte. Nic to není a někteří rádci jsou tady moc prima. Najdete si možná i kamarády. Jaga.
Jako hlíva ústřičná mi to takto z těch fotek nepřijde. Nicméně u hub platí zásada, že konzumuji jenom to, co bezpečně znám. Pokud se ptáte z toho důvodu, že si je chcete připravit k jídlu, je potřeba, aby je přímo na místě viděl někdo, kdo se v nich vyzná. Houby v reálu nemusí vypadat přesně jako v atlase, v případě malých kusů je identifikace ještě složitější, a pak to může dopadnout špatně. Nestojí to za to.
já zas tak moc (a čím dál míň) houby neznám, ale taky mě napadla májovka (jak je to s trsama, netušim),
to se beze srandy dá lehce vyzkoušet tak, že se jich ne moc (pro začátek třeba jen 1) sní, a když člověku nic neni, je to v pořádku, a v případě májovky důležitý a užitečný zjištění, ta totiž asi opravdu bude růst na stejnym místě každej rok, takže by byla škoda se o ni připravit; záměna je možná snad jen se závojenkou olovovou, a to neni smrtelně jedovatá houba, jen by asi po ní bylo člověku hodně blbě (a to brzo), takže stačí nedělat si na zbytek dne žádnej program, zkusit to, a nejspíš si dlouhá léta užívat konzumaci májovek...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.