Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
asi měsíc zpátky mi lisky Juky začaly jakoby uvadat. Vždycky stály narovnané směrem vzhůru, ale teď jakoby neměly sílu (viz fotka).
Problém mám spíš vždy s přelitím rostlinek, nicméně jsem Juku už od podzimu zalévala minimálně, cca jednou za dva týdny, vždy až zemina proschla. Na internetu jsem se dočetla, že by měla být správně sytě zelená, což však ale stále je.. Žloutly jí listy zespod, to ale dělala vždy a co jsem četla, tak to Juky zkrátka dělají. Vzhledem ke stálému růstu nových listů jsem ji jen přestala zalévat a doufala, že se vzpamatuje.
Teď jsem ale zjistila, že kmínek je odzhora do zhruba poloviny měkký. Což samozřejmě není dobře a znamená to nejspíš uhnívání Juky, nepletu-li se..?
Hned jsem ji zkusila vyndat z květináče a zjistila jsem, že úplně naspodu je hlína poměrně dost vlhká (cca 1 cm vrstvy). Máte, prosím, někdo radu, jak ji ještě zachránit? Mám ji dva roky a strašně nerada bych o ni přišla... Zbožňuju ji.
Mockrát děkuji za jakékoliv případné rady.
Mám také takovou. Když jsem zjistila, že se jí zalévání nelíbí, zastavila jsem se v květinářství pro radu. Tam mi řekli, že se nesmí moc zalévat. Drží si vlhko v kmínku a ten by shnil. Tak jsem ji za celou zimu maličko a spíše kolem květináče, než kolem kmínku, zalila snad 4x. Trnula jsem, ale ona je evidentně velice spokojená. Při posledním zalévání, cca před 14ti dny jsem hnojila.
Babko, Vy jste rozený "pokojový květinář". Obří monstera, bohatá krasula a teď tohle. Samé parádní kousky!
Jé, ta je opravdu krásná...
Taky jsem se ji bála, ale když jsem ji déle nezalila, nevypadala zdravě – žloutla a ty listy jí taky uvadaly, no jinak než teď. Každopádně jsem ji pravidelně rosila. Pak jsem jednou nebyla nějakou dobu doma a nikdo ji ani nerosil a i doba od poslední zálivky byla delší, než obvykle. Pak jsem ji zalila trochu víc, vodu z podmisky dala pryč stejně jako vždy, ale ten spodek zeminy zůstal bohužel vlhký... Ale nevím, asi jsem fakt měla dát na obecné rady, než na svou, v tomto nejspíš špatnou, intuici...
Teď po přesazení tu tak celé dny sedí hned vedle mě a snaží se. Tak přemýšlím, jestli věřit ve zotavení, nebo raději zkusit zachránit aspoň ty zelené vršky...
Tak i tak, díky
Jestli by měla odejít, tak bych aspoń zachránila ty dva střapce. Ty bych odřízla u kmínku, nechala přes noc zaschnout. Za takových 6 týdnů ve vodě ve váze jim narostou kořínky. Pak je zasadit, jako nové, do dalších květináčů. Spolu nebo zvlášť. Uřízla bych to měkké a nechala jen ten pahýl - pařez, co je ještě tvrdý, kam ještě hniloba nedošla. Zamazala bych řeznou plochu práškem z drceného dřevného uhlí a nechala déle bez zálivky, neboť by neměl čím odpařovat. Je možné, že z něj vyrazí pupen a tudíž nová budoucí juka. Někdy nová juka vyroste z pupene jakoby od kořenů, takže nerýpat kolem.
Lištičko, děkuji a s tvým navrhovaným postupem souhlasím,. Ale asi bych chvilku počkala. Postavila bych květináč do vany, aby vody vykapala a pak bych jí řekla: Musíš se snažit, jestli chceš žít. Já už více nemohu udělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.