Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jahody, oplatí se pestovat?

Od: novak1* odpovědí: 20 změna:

Oplatí se pestovat jahody? Pestuje doma nekdo jahody? Je to piplačka. Musíš být pořád ohnutej u toho . Zarústá to trávou. Jak to plejete?

Maliny taky zarustají . Aspoň se u toho nemusí ohejbat.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milous1
hodnocení

12x

Tak to nepěstuj, když se ti nechce ohýbat, kup si je v obchodě.

hodnocení

7x
A až ti přijdou maliny taky moc nízko, zbývají ti zahradní ostružiny ty vyrostou přes 2 metry a nebo pergolu a nechat zarůst kiwi. Jen bacha aby tě pak zase nebolelo za krkem :)

hodnocení

6x

Zahrada u domu je pro potěšení, ne proto jestli se něco vyplatí nebo ne. Vybetonujte, natřete beton na zeleno a máte klid.

72mona
hodnocení

6x
Oplatí, neoplatí...
Půda pro jahody se samozřejmě musí opečovávat a k tomu patří i pletí plevele. Ještě je tu možnost, že se kolem keříčků jahod nastele sláma či dřevitá vlna. Chrání se tím jak plody, aby neležely na zemi, tak to i brání prorůstání (ve větší míře)plevele. Stejně to řeší i velcí pěstitelé, u kterých pak můžeme využít samosběr. A nebo udělat vyvýšené záhonky. Také varianta. M.

hodnocení

5x

Nepěstuj vůbec nic, když nemáš k zahradničení vztah, nebude se rostlinám dařit. O všechno je potřeba pečovat.

Ptala bych se, jestli se to vyplatí, ale "oplatí"? co to je?

72mona
Slovensky? M.

Mám kamarádku v Olomouckém kraji a taky to říká.

Aha, jak asi říkají, když oprakvdu chci něco někomu "oplatit"? :-D

maky® - přesně tak, asi ti lidé neumí česky. To je stejné, jako když slyším, jestli se tam a tam něco vleze, místo vejde. Z toho mám hned "husí kůži". Doma ať si plácají cokoli, ale ve veřejném prostoru píšeme spisovně. Problém je ale často v tom, že někteří to ani neumí.

Budeli něco někomu oplácet, použije typicky český výraz "revanžovat se".:-D

hodnocení

3x

Také jsem se takhle ptala. Věčně jsem z záhoně klečela a plela a štípala šlahouny. Vodu zdražili, konve s vodou jsem už táhala s námahou. Pak s vělkou slávou jahody dozrávaly a ty mrchy slimáci, měli hody. *alene* Babky na trhu měly jahody v sezóně za 60 kč. A to, co jsem snědla a použila na mamtěrádu, mi životní úroveň nenabouralo.

liska5
hodnocení

2x

Pokud nejste nadšený zahrádkář, tak se Vašemu dotazu vůbec nedivím. Ono když to člověk vypiplá, tak sklizeň úrody /už tak omezené slimáky, ptáky, počasím... / bude akorát v době, když budou jahody, rajčata, cukety,... zrát všude, takže si je koupím na trhu zrovna levněji, než mě přišly ty moje.

Prostě je to o tom láskyplném hrabání se v hlíně a nadšení pro každý malý úspěch. Ale mám fotky typu první jahoda, největší gigant, brambor s nožičkama...Na to velkoobchod nehraje :-D

Na jahody jsem dávala sítě proti kosákům, ti už se těšili hned, když byly jahody ještě zelené. A pokaždé tam byl květopas, at jsem stříkala nebo ne, každý rok květopas, tak jsem jahody zrušila.*smich*

liska5

My zas u jahod dojeli na virozu. Degenerace a skvrnitost listů. Nová výsadba to za čas taky chytla, Tak jsme tam pak pěstovali fazolky a červ.řepu.

novak1*
hodnocení

To se asi musí pokopat ješte brzo na jaře . Teď je už vysoká tráva . Nejaký kultivátor by byl na to vhodný. Stačil by ručný?

19.05.21 21:42

*sok*

novak1*
hodnocení

A co černou fólii , skoušel to nekdo?

liska5

Jeden čas byla černá netkaná geotextilie v módě. Prostřihly se křížky a zasadily jahody. I tak by měla být ta překrytá půda zcela bez plevelu,ne všechen plevel to zadusí, některé by se draly těsně u jahodníků. Taky se pod tou plachtou ukrývali slimáci, ale hlavně se půda dusí. Proto se od toho postupně ustoupilo. Půda je živý organismus a pod folií pořádně nedýchá. Lepší je kolem jahodníků dřevitá vlna, aby se plody neválely po zemi. A plít opatrně, okopávání jahodám neprospívá. Jestli, tak bych třeba zkusila udělat pruhy textilie, nebo kolečka s křížkem, jako kompromis.

novak1*
hodnocení

Teď jsem objevil speciélny motyku -ploskořez. Taková úzka . To by bylo dobré vyskoušet. Máte to nekdo?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]