Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mušky v květináčích

Od: medvedmonika* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, doma mi z květináčů vylétají malinké mušky, podobné ovocným. Zdá se, že květinám to zatím nijak neškodí, bohužel milé mušky létají po celém bytě a moc příjemné to není. Kamarádka mi poradila, ať dám do každého květníku stroužek česneku, že to prý mušky odradí. Tak se ptám, jestli s tím má někdo nějakou zkušenost nebo tu bude jen ztráta času? Předem děkuji za odpovědi

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

1x

Jedná se opravdu určitě o smutnice - mušky neškodí (jen otravujou), ale jejich larvičky mohou ožírat nejjemnější kořínky rostlin - chce to vyhnout se přemokření, ale opravdu účinný je biologický boj - preparát Steinernema od brněnské firmy Biocont laboratory. Jsou to parazitické hlístice, jejichž roztokem hlínu proliješ a ony vyhledávají larvičky smutnic a do týdne je po problému. Samozřejmě s novou hlínou nebo kytkou z obchodu si je zase snadno doneseš do bytu a tak stále dokola. Steinernema bývá k mání cca od půlky února, kdy to začnou vozit pro zahradníky ve velkém. Je to fakt 100% účinné a nedýcháš v bytě žádnou chemii.

lm®
hodnocení

0x

Česnekem nic nezkazíte,rozhodně jim neublížíte.Pokud to nepomůže,zkuste rostlinky vyjmout ,zeminu okolo kořenů opatrně sebrat a v mikrotenovém sáčku propařit na pár minut v mikrovlnce.To mušky zahubí.Po vychladnutí zeminy rostliny stejně opatrně zasaďte.

jabraka*
hodnocení

0x

Dělám to jako im.Před propařením zeminu zkontroluji jestli není příliš kyselá.Pokud je,přidám dospodu mletý dolomit.

JABRAKA.

felicitas01*
hodnocení

0x

S těmito muškami mám taky zkušenost,jedná se o molice,mšice atd.Vyřešila jsem to koupí lepových destiček.Tito škůdci na destičky sami nalétávají a postupně se nalepí.Prodávají se v drogeriích nebo v zahradnictví.

marcacz.cz/...

stafan*

Trochu budu polezimovat s felicitas01. Molice jsou miniaturní motýlci cca 1 mm a hlavně jsou bílí. Mšice jsou sice tmavé , ale vypadají trochu jinák, než ovocné mušky /octomílky). Podle mne tyto mušky jsou smutnice a hlavně se jím líbí v přemokřené hlíně. Více k tomu se dovíte, když zadáte do vyhledavače zde nahoře po pravé straně slovo - smutnice. Tato otázka zde byla již několkrát řešena.

orch
hodnocení

0x

tyhle mušky mají rády vlhkost doporučuji méně zalévat;)

mulisi*
hodnocení

0x

Nevim, jak ostatní, ale mně poradila paní v drogerii už je to asi dva roky (a musím říct, že dobře) přípravek Sumithion super. Je to likvidátor škůdců a přenašečů chorob. Je to sice postřikový přípravek, ale paní říkala, že zředěným mohu zalít kytky, kde jsou v hlíně mušky. To jsem udělala a do druhého dne bylo po muškách. Květinám to samozřejmě neuškodilo.

limetka*

Pro mulisi - Sumithion je insekticid a pokud vím je to dost těžká palba, ale není vhodný pro použití v interiéru. Květinám to fakt neuškodí, ale vám jo. Vždyť ty výpary organofofsfátů potom dýcháte! *blee*

zuzee*
hodnocení

0x

Zkuste okolo květináču a do květináčů položit hřebíček - jeho vůně mušky odpuzuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]