Dobrý den, minulý rok jsem si koupil zahradu ze skleníkem ve kterém jsem chtěl letos pěstovat zeleninu (rajčata,papriky,salát) . Na podzim jsem půdu přeryl, zapravil granulované kravské hnojivo. Bohužel to nepomohlo. Půdu mám pořád jílovitou a hodně těžkou . Před měsícem jsem zasadil přísadu salátu a do teď je salát stejně velký a neroste (teplo ve skleníku je) . Je nějaký způsobem možné ještě letos ve skleníku pěstovat? Když navezu do skleníku jenom kompost bude mi na něm něco růst? Nebo je vhodné kompost smíchat s tou původní půdou?
Musíte do skleníku do půdy dostat organickou hmotu. Granulovaným hnojem toho rozhodně nedocilite. Pokud máte kompost, tak hodně kompostu a promichat s původní zeminou. Hodně kompostu, znamená třeba kolečka na m2. A promichat s profilem na hloubku rýčem. A pod to ještě sehnat koňský hnůj a pod tu hloubku ryce nastat třeba 10 cm toho hnoje. Dělá se to tak, že si si vedle ryte plochy dáte plachtu, vyberete na ni půdu z m2, ryvimi vydlemi prokyprite půdu pod touto vybranou plochou (zapichnout vidle a vyvrátit), nastelete hnůj, prolijete dvě konve vody, na plachtě smíchat zeminu a kompost a naházet zpět na původní místoa zace prolit vodou. Tak to zopakujte na celé ploše skleníku. To opakujte každý rok. Na poprvé to bude nějaká práce, ale věřte, že se vám stonasobne vrátí. Další roky už budete pracovat s krásnou, černou, lehkou zeminou.
Každá půda těžkne pokud se do ní nepřidává organický materiál, který v tom tleje, vylehčuje a udržuje vodu. Kompost, hnůj, zelené hnojení, drcené větve (štěpku) z ovocných stromů. A vše ve velkém. Kolečko kompostu je nic.
Každý rok přidávám asi 1,5-2m3 na plochu 25m2 a věřte, že to skoro není znát. Možnost hnoje bohužel nemám. Na toto by byl ideální koňský, který obsahuje hodně oranického materiálu a ne jen hnůj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.