Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit bršlice?

Od: babajaga® odpovědí: 31 změna:

Dobrý den,

na zahradě máme veliký keř okrasného rákosu. Vždycky na podzim ho svážu, na jaře ten snop odříznu el. nůžkami a spálím. Rákos pak začne zase sám vyrážet. Ten obrys je kruhový.

Jenže mě v něm trápí čím dál víc bršlice. Letos je to úplně zarostlé. Nevím, co s tím. Když to budu trhat, odstraním jen lístky, kořeny zůstanou a porostou si dál a budou se mi smát. Okopat to taky nejde. Rákos tam roste už asi 10 let a je tak silně prorostlý, a prokořeněný, že se do toho s motyčkou vůbec nedostanu.

Co s tím mám dělat? Existuje nějaký přípravek, který by zničil jen tu bršlici a rákosu by neublížil? O tom dost pochybuji. Co byste mi poradili?

Posílám obrázek, jak úspěšně pěstuji bršlici. Rákos ještě nevyráží, jsou tam vidět jen zbytky těch loňských uříznutých rostlin. Děkuji za rady. Jaga.

Jak se zbavit bršlice?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Odpovídal jsem již včera po 17 hodině jako nepřihlášený, odpověď byla moderována a zřejmě nějaký zdejší odborník na postřiky usoudil, že nemá význam. Takže zopakuji. Kupte Garlon. Je to selektivní herbicid, který nepoškozuje jednoděložné, tj. trávy, ale likviduje celkem spolehlivě dvouděložné. Na bršlici se právě hodí v této růstové fázi.

hodnocení

Díky, dneska jedu do města na 1. očkování, Garlon přitom koupím. Já už bych opravdu koupila kde co, jen abych se té potvory zbavila. *zed* Jaga.

liska5
hodnocení

4x

Buď se s tím smířit, nebo místo totálně vybagrovat, navézt novou zeminu a vysadit rákos nový. Existují selektuvní herbicidy, ale nevím, nevím. Bršlice má podzemní síť oddenků. Stačí kousek a jede znovu.

72mona

Ano, bršlice je nezmar. U nás se tomu říkalo "svinská veška":-D. Pamatuji si, jak jsem se naivně pustila do přestavby původní (snad třicet let*poctar*, možná víc) staré skalky. Byla bršlicí totálně zaneřáděná. Takže jsem ji doslova rozkopala, rozebrala, hlínu přeházela přes takové to síto... Oddenky té potvory jsem nacházela ještě půl metru pod povrchem. Abych to zkrátila...vše marné. Nakonec zase zvítězila. M.

futra

Mám to samé co vy , Mono.Také se mi rozrostla ve skalce a hlavně v pivoňkách.Tak ji vždycky otrhám listy a nic už nerozebírám a nepřesazuji.

72mona

Ano, už jsem se také poučila:-D M.

futra

A ještě si říkám : Proč roste u mě? Vždyť ji nejím . Co by za ni ti co ji jedí asi tak dali ,že?

liska5

Právě teď ty mladičké listy se dají třeba na chleba se sýrem. Má chuť, jako řapíkatý celer. A jak chutná králíkům!

oldi
hodnocení

4x
Zkusit rákos vykopat, vyrýt i s bršlici.
Kořeny rákosu očistit od bršlice. Zasadit na jiné místo.
Bršlici zkusit také vyrýt, nebývá hluboko asi 20cm. Čekat jestli zase vevyraśí.
Bršlici jste pravděpodobně donesla na zahradu i s rákosem. Části oddenků byly ukryty v kořenech.

hodnocení

2x

Říkali jsme jí kozí noha a byl a stále je nesmrtelná. Nezničitelná. Neplatí na ni vůbec nic. Nic není tak životaschopného, jako tahle bylina.

je to výborná bylina na dnu,.

idanova*
hodnocení

2x
Zdravím. Já ji 1x stříkla Roundupem, a už se neobjevila. Ale měla jsem ji na cca 3/4m2 v trávě. Kupodivu tráva rostla normálně dál, takže ta bršlice bude na Roundup hodně citlivá. Ale u vás by to asi chtělo postupně a poctivě igeliem oddělit jednotlivá místa té bršlice, po postřiku tím igelitem zabalit postříkanou bršlici a sledovat, kam až si oddenky samy dovedou herbicid a kam až vyhyne. Když to nepůjde, tak bych povyrýpala ten rákos, pročistila kořeny od oddenků, vsadila jinám a bršlicí zaneřáděnou plochu bych postříkala celou. Teprve po vychcípání bršlice bych vyměnila zem, nechala ještě přes zimu a pak bych teprve s pozdním jarem, bude-li čisto, rákos vrátila. Ale po pravdě, to vám věru nezávidím. Přeju hodně sil a trpělivosti. *uf* Ida

st
hodnocení

2x
Rákos v létě až bude teplo a sucho pokosit i s bršlici. Zakrýt černým igelitem a čekat až uhyne. Mladé listy se dají jíst, udělat si z toho salát.
hodnocení

To bych mohla zkusit. Na tom rákosu nijak nebazíruji, i když byl pěkný. Hlavně se zbavit té bršlice. Jaga.

Ještě mě napadlo - celé to zalít betonem, udělat pěkné kolo, na to postavit sádrového trpaslíka. *blee**smich* A čekat, až to všechno zajde.

hodnocení

Děkuji vám všem, vidíte to stejně jako já. Je to prostě nezničitelné.

Další pravdu má rádce, který píše, že jsem si už rákos s bršlicí donesla. Je to tak. Dostala jsem od kamaráda odkopek, bršlice v něm byla. Vytahala jsem ji, ale asi ne všechnu. Tolik se jí u nás líbilo, že si zvykla. Nikdy jsem ji tady předtím neměla.

Rákos zřejmě nepůjde vykopat. Je to tvrdé jako beton a prorostlé navzájem. Když jsem potřebovala, aby mi jej manžel před časem zmenšil, skoro zlámal násadu u rýče a stejně nic nevyryl. Vůbec nevím, jak na to. Klidně bych ten rákos obětovala a sehnala si časem někde jiný. Hlavně, kdyby to bylo pryč i s bršlicí. A drží to tam jak ševcovská víra a nikdo s tím nehne. Jaga.

id

Jak zde již tu někdo psal. Stříknite ji Rondapem, působí jen na zelené, rákosu se nic nestane, je ještě v zemi.

laura*
hodnocení

0x

Taky bych vzala na to roundup v době, kdy rákos ještě nevyrazil. Ale stejně bych to štětečkovala příp. i použila gelový roundup.

st
hodnocení

0x
Roundup, Dominátor, Garlon obsahují glyfosát a ten není neškodný pro lidi, zvířata a hmyz. Je pravděpodobně karcinogení. Způsobují i znečištění podzemních vod. Nesmí se stříkat v okolí vodních zdrojů a vodních toků.
Na internetu je psáno, že i postřiky s kyselinou pelergonovou hubí bršlici kozí nohu.
st
Škodlivost postřiku pro hmyz.
energiezivota.com/...
id

Ano, to víme. Nic nového.

V Garlonu je glyphosate? Na tuhle blbost jste přišel sám nebo někde četl?

st
hodnocení

0x
Postřik Garlon to není, mělo tam být napsáno Gladiátor.
hodnocení

St: byla jsem včera ve městě, koupila jsem tam už ten Garlon. Tak uvidíme: Nastat mohou 4 možnosti:

1/ zničí mi bršlici

2/ zničí mi rákos

3/ zničí mi obojí

4/ nezničí mi nic *smich*

Pokud by se neměl osvědčit, koupím tedy Gladiátora. Utratím klidně celý důchod, jen když se té potvory zelené zbavím. *zed* Jaga.

id
hodnocení

0x

@babajaga - jak dopadl postřik Garlonem? Zabralo to?

Ještě mám dotaz na znalce tohoto postřiku, nemohu najít odpověď. Po ošetření trávníku Garlonem může běhat kočka? Nebo jí zavřít a na jak dlouhou? Děkuji za případné odpovědi. id

hodnocení

Pro Id: omlouvám se, Garlon je na polici, protože jsou velmi ošklivé dny, občasné ledové přepršky a silný vítr k tomu. Jako dneska. Tak jsem to zatím nestříkala, před deštěm by to nemělo cenu a není teď jistota, že zase nezačne. Snad po neděli bude líp, vyzkouším to. Pak dám vědět.

Jak s kočkou, nevím. Kočku nemáme. Zato sousedi jich mají zhruba 30 /přesný počet neví ani sama majitelka/ a stále se to mezi sebou množí bez jakékoliv kontroly a selekce. Kdyby po Garlonu pár kousků ubylo, uvítala bych to. Máme totiž od nich zahradu zaneřáděnou, slepice prázdný pekáč, sežerou jim všechno, i namočený chleba a šrot. Když je hlad a majitel nekrmí*bzum*...Jaga.

Vím, ta zvířata za to nemohou, ale majitelé by potřebovali kopnout.

hodnocení

Pro Id: bršlice byla poctivě postříkána roztokem Garlonu, přesně podle přiloženého letáku. Je to už několik dní a nestalo se nic. Bršlice si roste a lebedí si, jakého kvalitního hnojiva se jí nečekaně dostalo.

Takže: plus žádný. Mínus - zbytečně utraceno asi 130 Kč za Garlon, který nefunguje. Kruciš! *bzum*Jaga.

pckop1

Na účinek počkejte tak deset dní. A byla zima, učinkuje pomaleji.

jiofa

Stříkal jsem ji včera Bofixem a dnes už leží povadlá a ohnutá k zemi. Na mnoha místech, kde mi vadila, jsem ji zcela postřikem spolehlivě vyhubil. Musí se ale postřik dle potřeby opakovat. Nezasažená místa pochopitelně začnou obrůstat. Časem ji zlikvidujete.

Jak se zbavit bršlice? #2
hodnocení

Máte oba pravdu. Listy bršlice povadly a zhnědly. Rákos vyráží a vypadá, že je v naprostém pořádku. Takže to zřejmě působí. Co mě ale zarazilo - mezi těmi uvadlými listy bršlice na několika místech vyrůstají nové jasně zelené lístky. Tudíž to asi budu muset opakovat. Jen mě zajímá, co na to bude říkat ten rákos, který už je venku. Při prvním stříkání ještě nevyrážel. Tak abych si ho zbytečně nezničila. Jaga.

st
Tak natřete jen listy bršlice štětcem.

witch*
hodnocení

0x
Dejte té mrše panáka vodky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]