Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na zahradě máme veliký keř okrasného rákosu. Vždycky na podzim ho svážu, na jaře ten snop odříznu el. nůžkami a spálím. Rákos pak začne zase sám vyrážet. Ten obrys je kruhový.
Jenže mě v něm trápí čím dál víc bršlice. Letos je to úplně zarostlé. Nevím, co s tím. Když to budu trhat, odstraním jen lístky, kořeny zůstanou a porostou si dál a budou se mi smát. Okopat to taky nejde. Rákos tam roste už asi 10 let a je tak silně prorostlý, a prokořeněný, že se do toho s motyčkou vůbec nedostanu.
Co s tím mám dělat? Existuje nějaký přípravek, který by zničil jen tu bršlici a rákosu by neublížil? O tom dost pochybuji. Co byste mi poradili?
Posílám obrázek, jak úspěšně pěstuji bršlici. Rákos ještě nevyráží, jsou tam vidět jen zbytky těch loňských uříznutých rostlin. Děkuji za rady. Jaga.
Odpovídal jsem již včera po 17 hodině jako nepřihlášený, odpověď byla moderována a zřejmě nějaký zdejší odborník na postřiky usoudil, že nemá význam. Takže zopakuji. Kupte Garlon. Je to selektivní herbicid, který nepoškozuje jednoděložné, tj. trávy, ale likviduje celkem spolehlivě dvouděložné. Na bršlici se právě hodí v této růstové fázi.
Buď se s tím smířit, nebo místo totálně vybagrovat, navézt novou zeminu a vysadit rákos nový. Existují selektuvní herbicidy, ale nevím, nevím. Bršlice má podzemní síť oddenků. Stačí kousek a jede znovu.
Ano, bršlice je nezmar. U nás se tomu říkalo "svinská veška". Pamatuji si, jak jsem se naivně pustila do přestavby původní (snad třicet let
, možná víc) staré skalky. Byla bršlicí totálně zaneřáděná. Takže jsem ji doslova rozkopala, rozebrala, hlínu přeházela přes takové to síto... Oddenky té potvory jsem nacházela ještě půl metru pod povrchem. Abych to zkrátila...vše marné. Nakonec zase zvítězila. M.
Mám to samé co vy , Mono.Také se mi rozrostla ve skalce a hlavně v pivoňkách.Tak ji vždycky otrhám listy a nic už nerozebírám a nepřesazuji.
A ještě si říkám : Proč roste u mě? Vždyť ji nejím . Co by za ni ti co ji jedí asi tak dali ,že?
Děkuji vám všem, vidíte to stejně jako já. Je to prostě nezničitelné.
Další pravdu má rádce, který píše, že jsem si už rákos s bršlicí donesla. Je to tak. Dostala jsem od kamaráda odkopek, bršlice v něm byla. Vytahala jsem ji, ale asi ne všechnu. Tolik se jí u nás líbilo, že si zvykla. Nikdy jsem ji tady předtím neměla.
Rákos zřejmě nepůjde vykopat. Je to tvrdé jako beton a prorostlé navzájem. Když jsem potřebovala, aby mi jej manžel před časem zmenšil, skoro zlámal násadu u rýče a stejně nic nevyryl. Vůbec nevím, jak na to. Klidně bych ten rákos obětovala a sehnala si časem někde jiný. Hlavně, kdyby to bylo pryč i s bršlicí. A drží to tam jak ševcovská víra a nikdo s tím nehne. Jaga.
Pro Id: omlouvám se, Garlon je na polici, protože jsou velmi ošklivé dny, občasné ledové přepršky a silný vítr k tomu. Jako dneska. Tak jsem to zatím nestříkala, před deštěm by to nemělo cenu a není teď jistota, že zase nezačne. Snad po neděli bude líp, vyzkouším to. Pak dám vědět.
Jak s kočkou, nevím. Kočku nemáme. Zato sousedi jich mají zhruba 30 /přesný počet neví ani sama majitelka/ a stále se to mezi sebou množí bez jakékoliv kontroly a selekce. Kdyby po Garlonu pár kousků ubylo, uvítala bych to. Máme totiž od nich zahradu zaneřáděnou, slepice prázdný pekáč, sežerou jim všechno, i namočený chleba a šrot. Když je hlad a majitel nekrmí...Jaga.
Vím, ta zvířata za to nemohou, ale majitelé by potřebovali kopnout.
Pro Id: bršlice byla poctivě postříkána roztokem Garlonu, přesně podle přiloženého letáku. Je to už několik dní a nestalo se nic. Bršlice si roste a lebedí si, jakého kvalitního hnojiva se jí nečekaně dostalo.
Takže: plus žádný. Mínus - zbytečně utraceno asi 130 Kč za Garlon, který nefunguje. Kruciš! Jaga.
Stříkal jsem ji včera Bofixem a dnes už leží povadlá a ohnutá k zemi. Na mnoha místech, kde mi vadila, jsem ji zcela postřikem spolehlivě vyhubil. Musí se ale postřik dle potřeby opakovat. Nezasažená místa pochopitelně začnou obrůstat. Časem ji zlikvidujete.
Máte oba pravdu. Listy bršlice povadly a zhnědly. Rákos vyráží a vypadá, že je v naprostém pořádku. Takže to zřejmě působí. Co mě ale zarazilo - mezi těmi uvadlými listy bršlice na několika místech vyrůstají nové jasně zelené lístky. Tudíž to asi budu muset opakovat. Jen mě zajímá, co na to bude říkat ten rákos, který už je venku. Při prvním stříkání ještě nevyrážel. Tak abych si ho zbytečně nezničila. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.