Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych zkusit vysadit podél chodníku vistárii. Máte někdo s touto rostlinou zkušenosti? Myslíte, že poroste v chladnějším prostředí - ca. 550 m n.m.?
Vistárie potřebuje opravdu hodně pevnou oporu, nevím, co byste podél chodníku vystavěl, aby to do budoucna vistárii udrželo.
Zdravím. Wistárie jsou přepychové. Ale jak psali již jiní, jsou velice vzrůstné. Dokážou narůst až do 25m, takže váha jejich dřeva i s olistěním je značná. S tím je nutné počítat, nelze ji nechat růst např. po okapové rouře, tu úplně rozdrtí. Já ji mám na dřevěné pergole, dřevěné trámy (či železo) svým ovíjením nerozdrtí, ale konstrukce musí unést její váhu. Wistárie se musí hodně stříhat a několikrát ročně; je potřeba pamatovat na to, abyste se dostal i na střešní část pergoly. Jinak; nepokvete, pokud nebude mít teplé stanoviště v závětří, maximum slunečního osvitu, hodně hlubokou, humózní, výživnou zem, dostatek vláhy a rozrostlý kořenový systém. Na zimu nakrýt kořeny, já na ně nametu všechno její spadané a skoro suché listí (30cm vrstva). Pochází z Japonska a Číny, u nás často omrzá, proto je nutné vsadit ji na jižní stranu, nejlépe ke zdi domu, kde je chráněná před průvanem, severním a západním větrem, kam se opírá slunko a zdi v noci sálají teplo, v zimě tu není "mrazová kotlina". Moje roste v cca 500m n/m, u jižní strany domu, je roubovaná, přesto poprvé kvetla až po 7 letech. Pozor, není-li roubovaná, ale vypěstovaná ze semínka, nekvete před 10. rokem. Při jarním nákupu roubované wistárie (rozhodně se vyplatí roubovaná) vidíte 1 květ a rostlina je kolem 1m vysoká. Ida
V nedalekém městečku zůstal u jednoho domu ošklivý betonový sloup po elektrickém vedění. Majitelé domku to už před mnoha lety osadili vistárií. Má se tam královsky. Pevná a hodně vysoká opora, sluníčko...Když kvete, je celý sloup z dálky obalený krásnými fialovými hrozny květů. Pokaždé když jedu kolem, zastavím a kochám se. Jaga.
Příbuzná ji má v Krušných horách asi 600m.n.m na slunečném svahu. Je masivní, těžká, obrůstá trámy pergoly od zdi chaty a přerostla na okenice a na plot za chatou. Je krásná, ale nechtěla bych ji. Volila bych jemnější popínavku. Tahle chce moc místa a je tuším jedovatá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.