Nejste přihlášen/a.
Je to gloxinie velmi pěkné barvy a v odkazu od @nov najdete základní informace o pěstování. Ptáte se ale především na množení. Nejsem si jistá, jestli to, co máte ve vodě, vytvoří hlízku. Nepoznám, jestli je dole ve vodě suchý list, nebo se tam něco vytvořilo. Zdá se mi to málo pravděpodobné. Doporučené množení listem je možné, ale zdlouhavé. Netuším, za jak dlouho byste se z maličké hlízky na listu dočkala květů, odhaduji to na pár let. Ale vzhledem k tomu, že Vaše rostlinka je ve vodě, tak bych se z pár listů o množení pokusila.
Gloxinie patří k mým velmi oblíbeným pokojovkám. Přidám proto pár vlastních zkušeností. Kdykoli jsem si koupila kvetoucí rostlinu, přestala doma kvést. Poupata uschla nebo uhnila, už ani nevím. Zhnědla ještě maličká. Květů jsem se dočkala až v příští sezoně. Kvetoucí rostliny měly často hlízku docela maličkou, snad jen odříznuý kousek hlízy s očkem. To očko bylo v jakési umělohmotné textilii. Hlízka tak neměla možnost rozrůstat se do šířky. Proto považuji za nejlepší nákup hlízek. Ve specializovaných prodejnách nebo na internetu. Vyberete si barvu a dočkáte se květů prakticky hned.
Zalévám pouze dešťovou vodou do podmisky. Nedbám na rady, že gloxinie nemají být na jižním okně. Na severovýchodních oknech netvořily rostliny keřík, ale dlouhými stonky se táhly za světlem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.