Nejste přihlášen/a.
Klíčivost zjistíte jednoduše. Dávám semínka do krabičky s víčkem, volně položená na mokrý toaletní papír (3 útržky na sobě), přebytek vody odkapat pryč, aby se semínka neudusila vodou. Po naklíčení nejlepší kusy zasadím pinzetou do truhlíku nebo květináče a už to jede.
Koupila jsem v Super-Hyper jedno rajčátko Cherry a jedno Bejbino. Nechala jsem v kuchyni asi týden dozrát a z půlky rajčátek vydrápaná semínka omyla, osušila ubrouskem a hned zasadila do misky s výsevním substrátem a přetáhla pytlíkem. Na dřevěném prkénku dala na teplý radiátor. Zbytek semínek jsem schovala, kdyby se nezadařilo. Za týden vzešla všechna semínka, mám asi po 30 sazeničkách, tak budu rozdávat... Dělám to tak každý rok, jenom F1 Tornádo semínka kupuji. Tak ať se zadaří a přeji pěkný den.
Pěstuji výhradně ze semínek a větší část z vlastních semen, ač na to F1 nejsou absolutně vhodná, tak se mi to zatím nevymstilo ve velkém. Max rostlinka dvě.
Sázím na začátku dubna, pospíchejte. Už je také mám 5-10cm velké.
Ideálně výsevní substrát, 1 cm pod povrch a zalít. Dát do tepla cca 25°C (ale stačí i méně, jen to déle trvá) a než vyrostou nesmí uschnout.
Dlouhodobě si pěstuji sazeničky doma.Mám speciální druh,který si zatím zachovává původní vlastnosti.Je to rajče velmiranné s bohatým kvetením,menší plody téměř bez slupky,velmi sladké.Pokud sklidím i zelené,nedozrálé plody,velmi rychle dozrají na okně .
Ovšem ne všechna rajčata se hodí na přesadbu,tak zvané hybridní mají ze semen velmi malou klíčivost.Také pokud chci zachovat vlastnosti,musím je sázet daleko od jiných druhů.Jinak se zkříží a nové plody jsou ůplně jiné.
Semínka po uvolnění z plodu dám do sítka a pečlivě horkou vodou omyju aby se spláchla gelovitá vrstva z povrchu.Semínka pak vyklopím na noviny a na nich mnutím otřu na papíru do sucha-.Suchá seminka uložím.Zatím jsem měl klíčivost 100%.
Stejně opracuji i semena tykví a dýní.
JABRAKA
Koupila jsem v Super-Hyper jedno rajčátko Cherry a jedno Bejbino. Nechala jsem v kuchyni asi týden dozrát a z půlky rajčátek vydrápaná semínka omyla, osušila ubrouskem a hned zasadila do misky s výsevním substrátem a přetáhla pytlíkem. Na dřevěném prkénku dala na teplý radiátor. Zbytek semínek jsem schovala, kdyby se nezadařilo. Za týden vzešla všechna semínka, mám asi po 30 sazeničkách, tak budu rozdávat... Dělám to tak každý rok, jenom F1 Tornádo semínka kupuji. Tak ať se zadaří a přeji pěkný den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.