Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rajčata ze semínek

Od: panzahradnik odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, pěstujete někdo rajčata ze semínek? Nebo se vyplatí si koupit až rostlinku v zahradnictví?
Nedávno jsem koupil semínka velkých,cherry a žlutých rajčat, vyzkouším je vypěstovat (ikdyž už se mi to poněkolikáté nedaří). Mám je zasadit normálně do misky s hlínou, v půlce května dát ven?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Vyplatí se je vypěstovat si ze semínek.Už teď mám rostlinky vysoké asi 5 cm. Zasaďte je ihned.

panzahradnik
hodnocení

Uz jsem to nekolikrat zkousel a nikdy se mi nevyrostly. Sazim je normalne do misky s hlinou, tak nevim kde jinde delam chybu... Mozna spatna seminka?

veronica
hodnocení

2x

Klíčivost zjistíte jednoduše. Dávám semínka do krabičky s víčkem, volně položená na mokrý toaletní papír (3 útržky na sobě), přebytek vody odkapat pryč, aby se semínka neudusila vodou. Po naklíčení nejlepší kusy zasadím pinzetou do truhlíku nebo květináče a už to jede.

Koupila jsem v Super-Hyper jedno rajčátko Cherry a jedno Bejbino. Nechala jsem v kuchyni asi týden dozrát a z půlky rajčátek vydrápaná semínka omyla, osušila ubrouskem a hned zasadila do misky s výsevním substrátem a přetáhla pytlíkem. Na dřevěném prkénku dala na teplý radiátor. Zbytek semínek jsem schovala, kdyby se nezadařilo. Za týden vzešla všechna semínka, mám asi po 30 sazeničkách, tak budu rozdávat... Dělám to tak každý rok, jenom F1 Tornádo semínka kupuji. Tak ať se zadaří a přeji pěkný den.

hodnocení

0x

Pěstuji výhradně ze semínek a větší část z vlastních semen, ač na to F1 nejsou absolutně vhodná, tak se mi to zatím nevymstilo ve velkém. Max rostlinka dvě.

Sázím na začátku dubna, pospíchejte. Už je také mám 5-10cm velké.

Ideálně výsevní substrát, 1 cm pod povrch a zalít. Dát do tepla cca 25°C (ale stačí i méně, jen to déle trvá) a než vyrostou nesmí uschnout.

panzahradnik
hodnocení

A za jak dlouho tak vyrostou?
Stačí číst. Mám zasazeno 17. den a mají 5 až 10cm...

hodnocení

0x

Také pěstuji ze semínek, stačilo kópit rajčata. Semínka jsem oddělil od dužiny, zbytek jsem snědl. Semínka hned do substrátu. Zalito a za okno (místo, kde je teplo a světlo). Rajčata téměr ihned vyklíčí. Nyní mám přesazeno do kelímků od jogurtu (samozdřejmě jsem udělal díru ze spodu).

jabraka*
hodnocení

0x

Dlouhodobě si pěstuji sazeničky doma.Mám speciální druh,který si zatím zachovává původní vlastnosti.Je to rajče velmiranné s bohatým kvetením,menší plody téměř bez slupky,velmi sladké.Pokud sklidím i zelené,nedozrálé plody,velmi rychle dozrají na okně .

Ovšem ne všechna rajčata se hodí na přesadbu,tak zvané hybridní mají ze semen velmi malou klíčivost.Také pokud chci zachovat vlastnosti,musím je sázet daleko od jiných druhů.Jinak se zkříží a nové plody jsou ůplně jiné.

Semínka po uvolnění z plodu dám do sítka a pečlivě horkou vodou omyju aby se spláchla gelovitá vrstva z povrchu.Semínka pak vyklopím na noviny a na nich mnutím otřu na papíru do sucha-.Suchá seminka uložím.Zatím jsem měl klíčivost 100%.

Stejně opracuji i semena tykví a dýní.

JABRAKA

id
hodnocení

0x

Má vaše miska dírku na odtok přebytečné vody?

hodnocení

0x

Koupila jsem v Super-Hyper jedno rajčátko Cherry a jedno Bejbino. Nechala jsem v kuchyni asi týden dozrát a z půlky rajčátek vydrápaná semínka omyla, osušila ubrouskem a hned zasadila do misky s výsevním substrátem a přetáhla pytlíkem. Na dřevěném prkénku dala na teplý radiátor. Zbytek semínek jsem schovala, kdyby se nezadařilo. Za týden vzešla všechna semínka, mám asi po 30 sazeničkách, tak budu rozdávat... Dělám to tak každý rok, jenom F1 Tornádo semínka kupuji. Tak ať se zadaří a přeji pěkný den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]