Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchidej - kořeny dlouhodobě ve vodě

Od: liska5 odpovědí: 9 změna:

Před časem jsem zachránila vyhozenou orchidej. Podařilo se. Po třinácti nových kořenech do prostoru už jí roste stvol a pokvete! Opět jsem ji namočila, jako každý 10. den, a teď i přidala hnojivé tyčinky. Ale pořád mám pocit, že ty nejspodnější páry listů potřebují víc napít. Je asi dost stará, listů má 6 párů. Plus dva někým dávno odstraněné.

Napadlo mne nastrkat ty zelené kořínky do několika skleniček s vodou kolem orchideje. Jsou ponořené asi třetinou až polovinou délky.

A teď, jestli to není nesmysl. Jestli jí to může prospět, a hlavně, zda jí takové dlouhodobé ponoření kořínků nevadí?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. A jaký je to druh orchideje? Ida

liska5
hodnocení

Nejsem orchidejář, a ještě mi nekvetla. Vypadá jako ta běžná klasika - falenopsis/?/.

hodnocení

2x
Když si ji představíte v původním prostředí jako cizopasníka na větvi, dojde vám, že tam asi nemá moc šancí že bude mít kořeny ve vodě. Chce to spíš rosit než zalévat a měkkou vodou bez minerálů. Do vody jednou za měsíc přes noc aby se napila ale víc ne. To by kořeny uhnily.
liska5
hodnocení

Takhle taky uvažuji - saprofyt někde ve vlhkém pralese, ale tady je v paneláku... Zatím jsem jí ty kořínky sprejovala vodou, ale pořád byla taková kožovitá na spodních listech. V dotazu vycházím z toho, že mi při záchraně suché orchideje radili ponořit ji celou na 24 hod. Nejdřív spodek, pak vrchní část. A to přežila a z toho ožila.

Žena vždycky kupovala speciální hnojiva na orchideje v Polsku tam se jim říká zavozy torczyku. Naposledy co jsme tam byli už ho ale neměli a místo toho nabízeli jen vodu s mikroprvky. To podle složení bylo úplně k ničemu protože toho v tom bylo jak účinné látky v homeopatiku. Tak jsme říkali dobře, koupíme to příště.. Teď to příště bude asi ještě za hodně dlouho.
liska5
hodnocení

Já do Polska mohu na kole, jak to mám blízko. A myslím, že místní květináři si odtamtud vozí hodné věcí. Třeba i substráty mají Poláci lepší a levnější! Ten "SUBSTRAL- hnojivé tyčinky pro orchideje" má taky polské nápisy. Ale původní výrobce a receptura je podle informací vzadu ze Salzburgu. Uvidíme, jak to zafunguje. Jsem zvědavá, jaký že květ předvede ten nalezenec.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. U orchidejí se zjistilo, že to nejsou saprofyty, ale epifyty. Takže coby epifyty se (falenopsisy) pouze přidržují kořeny v mezerách borky dřevin, a těmito "kanálky" k nim při krátkých, ale vydatných deštích přitéká voda s rozpuštěnými živinami, pak zas kořeny oschnou a čekají na další déšť. @liska5, mám radost, že vaše orchidka u vás prospívá, a to tak dobře, že drží 6 párů listů (i když ty spodní pomalu hynou, což je ale přirozené). Ale ve vodě nedokáže žít dlouhodobě. Zahradníci to zkoušeli, ve skle s vodou vypadají můrovce estetičtěji a i kvetou, mají obrovské zdravě zelené listy, ale zřídnou jim pletiva, ztratí rezistenci a po krátkém čase " zrázu" zahynou. Takže pokud má vaše orchidka již několik kořenů alespoň 10cm dlouhých, vsaďte do skoro suchého substrátu pro orchideje (omakejte sáčky a vyberte ten s co největšími kusy kůry). 1. dva týdny pak trochu zalijte co 4 dny po obvodu květníku, ne na kořeny (hnití) a vodu nechte jen protéct, neponořujte. Pak zahajte běžnou péči s namáčením a vyschnutím substrátu. Mám nejlepší zkušenost s hnojením => 1. týden namočit do roztoku hnojiva, 2. týden namočit jen do samotné dešťové vody, 3. týden prosprchovat kohoutkovou vodou (ze srdíčka vodu vysát), aby se vyplavily soli z hnojení a dodalo se trochu Ca, který jinak chybí, 4. týden zas přihnojit při namočení atd. Hnojivé tyčinky zasolují substrát nepřetržitě, hnojivé pipety taky => i když je přítomno hnojivo, ze zasoleného substrátu si kytka neumí vzít všechny prvky, jejichž absence vede k růstovým chybám a omezenému kvetení. Takto mi substrát vydrží "zdravý" klidně 3 - 4 roky, jinak je po 1 - 2 letech "jedovatý". Ať se orchidce daří, a doufám, že nás potěšíte fotkou květů. *slunce*Ida

doplněno 17.04.21 19:50:

Jé, Liško, já nepochopila, že se jedná o kořeny rostoucí mimo substrát. (A ty já bych nenapájela ani nehnojila víc, než ty v substrátu, jinak dojde k situaci, jako při pěstování ve vodě bez substrátu). Ale mám 1 radu. Až vám orchidka odkvete, tak v období, kdy bude vidět rostoucí nový list, vydezinfikovaným nožem odřízněte vrchní část kytky pod těmi novými kořeny (aby zůstaly kořeny + 3 páry listů), nejlépe nad těmi starými listy. Oba řezy posypte mletou skořicí. Ten mladý vršek nechte pár dní zasychat, pak vsaďte = nová kytka. A ty staré listy ve starém květníku opatrně odtrhejte + skořici, budou tam zárodky nových pupenů. Při další běžné péči vám z pahýlu na místě starých listů vyroste nové miminko (či 2). Až vytvoří kořeny, oddělte (ale lze i ponechat) a máte další mladou kytku.

Jinak, orchideje neradno přehnojovat, to vede k problémům. V přírodě mají živin jen minimum. Jsou tekutá hnojiva přímo pro orchideje (mají vhodnější složení a poměry živin než hnojiva běžná) i s návodem na ředění. Já ředím ještě o malinko víc, než je v návodu (dle holandských šlechtitelů). Je potřeba s nízkým N. Používám tekutý "Terrasan pro orchideje" s poměrem N:P:K = 4+4+7 plus stopové prvky a "Substral orchideen" s N:P:K = 4+4,5+8 plus stopové prvky + Fe. Ida

liska5
hodnocení

Ido děkuji za vyčerpávající moudra. Budu se k nim vracet. Nejdřív sorry za ten saprofyt. Vžďyť se pro ně aranžují epifytní kmeny, že jo...Orchidejka dostala nový substrát ani ne před půl rokem, kdy jsem jí vybírala na Vaši radu substrát s většími kousky kůry. Už jednou dostala hnojivo, takové kuličky od květinářky, jako barevná malina, když na ní v zimě vyrazilo postupně 13 kořenů jako pavoučí nohy. 10-20 cm mají. Teď jsem je z té vody ve skleničkách vytáhla a orchidku nechám v klidu vykvést. Ty staré listy nehynou, jen nejsou tak leskle napité, jako ty vrcholové. To střídavé máčení hnojivé a bez, to zkusím. Viděla jsem v obchodě tekuté hnojivo na orchideje. To jste myslela?.

liska5
hodnocení

Díky! Dobrá rada na to odebrání vrcholového řízku.

Jeden keyk na tom byl, jak jsem ji přinesla. Ten jsem tenkrát oddělila a už je z něj malá sólo plnohodnotná zakořeněná orchidejka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]