Nejste přihlášen/a.
Jak vám dlouho vydrží ukladněná řepa?
U nás je tomu tak, že každoročně na přelomu února/března se stává řepa nepoužitelnou. Řepu napadá hniloba, bílá plíseň - většinou v místech, které jsou ve styku se zemí, časté je i zgumovatění nebo zdřevnatění.
Na vině bude zřejmě špatný sklep ( strop je polystyrenem zateplen, promrzal). Teplota v době uskladnění nepřesáhne 4°C, pod 0°C neklesne. Cirkulace vzduchu je v omezené míře. Zkoušeli jsme řepu uskladnit na paletách (kvůli větší vzduchové prostupnosti - nepomohlo - podle známého řepa potřebuje vlhkost, a toto je jen způsob, jak ji vysušit ). Dále jsme zkoušeli omezit prostupování vlhkosti pomocí dlaždic, na kterých byla uskladněná řepa - beze změny.
Zajímalo by mě, jaké další faktory mohou ovlivňovat trvanlivost? Případně nějaký typ?
Za případné odpovědi děkuji.
náš děda měl sklep rozdělený na víc částí - v jedné brambory a pak v další části byla " hromáda " písku a v něm měl mrkev a krmnou řepu - pamatuji, že jsem tam pro ní chodila na kraji sklípku byla malá studánka - bylo tam stále vlhko na druhé straně odděleně byly jablka a hrušky a ty jsme měli až do letňáčů
Myslím , že je třeba věnovat pozornost sklizni. Chrást řepy se má ukroutit a ne osekávat. Rovněž je třeba ji ukládat do sklepa šetrně, aby nedošlo k poranění bulvy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.