Nejste přihlášen/a.
Dobrýý den, tak mne napadlo, že si koupím křen a vysadím si ho na zahradě. Koupila jsem kořen normálně v supermarketu a vybrala si takový nahoře narašený. Jenomže nevím jak ho zasadit. Asi ne celý. Viděla jsem nějaké návody s řízkováním a že prý se musí dávat pozor, kterou stranou se pak řízek dá do země. Já ho niak řízkovat nechci, stačí mi jedna rostlina, ale nevím, jestli ho mám kus odříznout a dát třeba do vody, nebo o rovnou zasadit do země. Posílám foto křenu a děkuji za radu.
Je ne na zahradě! Ten se šíří a je nevyhubitelný. Stačí nitka z kořínku a už je z něj rostlina. Tu si ho na sídlišti někdo píchl do rabátka pod růži. Za pár let je na všechny strany pět metrů daleko v trávníku, ač ten se pravidelně kosí. Snad někam, kde je pod zemí překážka v podobě nějaké betonové jímky...Nebo mimo, do přírody.
Jo a tomu kousku kořene půdu do hloubky vylehčit pískem a kompostem, ať z něj není svazek tenkých kořínků, ale jeden kořen kůlový, co se dá strouhat. Když nevíte, kde je horní strana, dejte ten kousek naležato. On si poradí.
Zdravím ještě jednou. @suzymon, je důležité, jak položíte matku. Zda vodorovně => pak bude mít tendenci vytvořit po celé délce vršky = listové růžice, pod kterými budou slabší křeny. Bude-li matka mírně šikmo, soustředí všechnu sílu do výš položeného konce, kde vytvoří jediný, tudíž tlustý křen, jímž proroste hlínou nad povrch, a tam udělá jedinou listovou růžici. Na spodním konci matky narostou jen vyživovací kořínky, kterými bude brát vláhu a živiny. (Jelikož budete sázet na jaře, takže pozaschlou matku, je potřeba ji namočit do vody – jak píšu výš, aby mohla hned začít růst. Sázená na podzim je nasáklá vodou, takže roste okamžitě s počasím). Nákres máte přesně . Ida
Taky jsem to zkoušel a:
1. To co, já jsem koupil bylo bez chuti, vyhodil jsem to.
2. Poprvé mi to chcíplo, druhý pokus jsem dělal tak, že jsem ho zapíchl do uříznuté PET lahve naplněné pískem a písek jsem udržoval vlhký. Zasadil jsem ho až když se probudil a začal růst.
3. Křen je plevel, můžete ho zasadit jakkoliv, ale správný postup je vzít kořeny cca velikosti tužky, nasadit šikmo nebo i téměř vodorovně a občas během růstu obnažit a očistit střední část od jemných kořínků. Pak máte krásný silný křen. Ale neznám nikoho, kdo to tak dělá. každý ho prostě nějak zasadí a když potřebuje, tak něco vykope. Nemá tak pěkné silné kořeny, ale použitelné to je a je to bez práce.
Zdravím. @suzymon, vyberte si na zahradě slunečné místo, kam můžou vyrůst cca 50cm vysoké listy, dejte 2 lopaty kompostu a do něj cca 15 cm hluboko ten konec, kterému raší zelené "vršíčky". Druhý konec šikmo níž. Chce dost vláhy a živin. Ida
Ido, díky, ale nějak nerozumím, já uřízla rovně ten vršek s rašícími lístěčky a asi 3 cm toho kořene. To jsem zatím vsadila doma do květináče, aby byly ty rašící lístky venku a nebyly ponořené v hlíně. Takže to je teda asi špatně. Druhý řízek nemám, protože chci ten zbytek sníst. Tak počkám co mi napíšete, až uvidíte fotku, kterou přikládám. Podle toho co píšete, bych to teda měla zahrabat celé do země a označit si to, abych nezapomněla kde to je. Já si myslela, že v tom květináči to dole pustí ty tenké kořínky, ty že pak dám do země. nějak nevím co myslíte ten druhý konec, že mám dát šikmo níž. Ten řízek má dva "konce" nahoře a dole a ten jsem uřízla rovně.
Aby kořen křenu nerostl až k čertům,je nutné ho omezit.Proto se doporučuje,křen rozřezat na 10 cm kousky,odstranit všechny boční kořínky a zasadit do hloubky asi 20 cm na betononovou základnu.Tedy položenou dlažbu.Ideální by bylo betonové korýtko.Do něj kompost a zasadit řízky.Kořen původně 1 cm silný roste do šířky a nemůže do hloubky.
JABRAKA
Jabrako, ano tohle co píšete, jsem se dočetla na internetu. Jenomže jak vidíte, tak já mám kořen, který žádné boční kořínky nemá a je určitě silnější než 1 cm. Není to žádný sadbový kořen, ale je ze supermarketu a určený k jídlu, akorát že má nahoře narašeno na lístečky. Proto mne napadlo, že bych si ho zasadila a proto jsem se tady zeptala, jestli to někdo zkusil, a jak to mám udělat s tím kořenem, co je na fotografii.
Zdravím. @suzymon, omlouvám se, pochopila jsem to tak, že budete sázet celý ten vyfocený křen. Pokud chcete mít v příštím roce narostlé přesně to, co jste si koupila, je potřeba do země dát "matku", to je nejméně 7cm dlouhý špalek z tlustého kořene (a já myslela, že to bude to na fotce), a tak hluboko, jak by měl být dlouhý za rok vykopaný kus k jídlu (15 – 25cm). Vsadí se skoro vodorovně – tím užším koncem malinko níž do (kypré výživné) země na slunko. Z toho výš umístěného (tedy trochu silnějšího) konce té matky pak vzhůru vyroste nový statný a silný křen (těch 15-25cm dlouhý) – jak by bývalo bylo u vás z některého toho "pupenu". Vše se na podzim vykope celé i s matkou. Matka se od nového kusu (k užitku) odřízne a zas se použije jako matka (zelených pupenů netřeba), ta se hned vloží zas do (kompostem vyhnojené) země pro příští rok. Pokud je matka už stará a začne praskat a moc dřevnatět, už se nepoužije. Pak se z nově vypěstovaného křenu odřízne těch cca 7-10cm z opačného konce, než byly listy, a máme novou matku. Pokud jste odřízla 3cm plátek se zelenými "pupeny", nezbývá, než použít 2. metodu pěstování. Plátek postavte na "slupku" – ne naplocho jak máte v květníku, těmi pupeny vzhůru a to jen 10-15cm hluboko. V září pak celé vykopejte, a pokud narostou aspoň 1cm silné a 10cm dlouhé kořeny, ty odřízněte a samostatně vodorovně a mírně šikmo zasaďte (tak 15cm hluboko). A příští rok uvidíte, zda zesílily pro použití. Když ještě nebudou dost silné, vraťte. Pokud váš plátek neudělá kořeny vhodné k odříznutí, ty nejtenčí odstraňte, listy odtrhejte a celé i s těmi trochu silnějšími kořeny vraťte zas na rok k zesílení. Je potřeba napěstovat tlustý kořen = matku, jejíž špalek vyživí tlustý křen každý rok k použití v kuchyni. Všechny křeny je nutné každý podzim vykopat, nechají-li se 2 a více let, praskají, dřevnatí, ztrácí chuť a lezou hluboko do země a do stran se rozrůstají tenké kořínky k ničemu. Tak snad jsem to napravila. Ida
Jé, to když už máte ten plátek i s pupeny, tak to prubněte. Já bych to tedy vyklopila z květníku, dala na 1-2 dny do vody, aby se to oživilo a pak bych to zahrabala do mírně vlhkého písku (ne naplocho, ale tak jak píšu výš), ono to přirozeně na "slupce" udělá zárodky kořínků, a jak se udělá počasí na práci na zahrádce, vysaďte. Uvidíte, že vlastní křen vám udělá radost. Jde o 1. rok, pak už to jde samo. Když nebudete pěstovat křenu celé pole, ale zatím 1 plátek a pak jen pár kousků, bude to jak nic. Držím palce. Ida
Ale my nestojíme o fůru listových růžic a fůru nitkových kořínků, nýbrž o co nejsilnější kořeny. Vy máte plátek křenu řezem nahoře a dole, dokola pupeny. Dá-li se plátek nastojato, ty pupeny, co budou dole, se potlačí a prorostou jen ty nahoře, naopak se podpoří růst kořenů směrem dolů (z oček ve slupce) a mají šanci být tlustší. Ida
Kristepane, tak já to vzdávám. Křen sním a na nějaké pěstování se vykašlu. To si ho raději občas zase koupím, než se s tím takhle mordovat. A já se pořád divila, proč je křen tak drahý. Teď už to chápu.
Já pořád nerozumím jak myslíte. V tom květináči je to řezem v zemi a ty pupeny jsou kolem dokola. Přijde mi divné to dávat hlíny ěmi pupeny na bok, proč? Proč ne logicky jako u každé rostliny, pupeny směrem vzhůru. Přece snad z pupenů vyrostou listy. Nebo z těch zelených pupenů vyrostou kořínky. Jsem z toho úplně zmatená.
Ahá, tak to je ta "křenová" zádada, které jsem nerozuměla. Ano nestojím o listy, chtěla bych ten kořen. Já jsem ještě ten zbytek kořene nesnědla, takže když ho rozříznu na dva kusy a ty zasadím, tak to bude lepší, než ten vrcholový narašený kousek, co mám v tom květináči. Kořen se zužuje, takže vím jak původně rostl. Namalovala jsem na křen jak tomu rozumím. Tam kde je to M, je ta "matka" a tím koncem to musí směřovat nahoru. Je důležité to zahrabávat šikmo, nebo to mohu dát do země rovně? Díky. Ale klidně šikmo dám, já jen jestli to je nějak důležité.
No tak já to teda zkusím uříznout, myslím tím ten vršek, co to tam začíná rašit a dám to dé petky s pískem a budu vidět, co se bude dít. Tenké kořínky nemám, mám jenom tento kořen z obchodu. Ale asi to teda pak ty kořínky vypustí a ty teda nějak někam píchnu. Jinak jsem asi blbá, jelikož jsem nic víc nepochopila.
Je to plevel,se s tím nepárejte.Odřízněte cca 4-5 cm od vrchu a to zasaďte přímo do půdy,aby ty očka byli asi 3 cm hluboko v zemi,udržujte vlhko a on poroste.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.