Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sadba brambor, lze je krájet?

Od: mikulkaj* odpovědí: 8 změna:

Zdravím všechny. Mám problém sbramborama na sadbu. Koupil jsem ranou sadbu jíž napytlovanou. Když jsem to rozbalil,zjistil jsem, že brambory jsou velikosti lidské pěsti. Jako malý kluk si pamatuji, že jsme brambory překrajovali podle umístění klíčků a fungovalo to. Já jsem slyšel,že dnešní sadbové brambory se nesmí krájet.Je to pravda, nebo ne?. Děkuji MJ

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

senior
hodnocení

5x

Četla jsem, že za války a v době hladomoru se dávaly do země i silnější šlupky s očky. Brambory se snědly. Jestli byla velká úroda je možné pochybovat, ale zase se hnojilo a půda nebyla zničená jako dnes.

doplněno 13.04.21 12:02:

Tady máte, jak postupovat:

Jsme-li při nedostatku sadby nuceni hlízy krájet, pak je krájíme podélně, aby každá část hlízy měla přibližně stejný počet oček. Při krájení napříč by totiž na korunkové části byla většina oček, kdežto na pupkové části, kde byla hlíza spojena s mateřskou rostlinou, by jich bylo jen nepatrně. Nůž při krájení dezinfikujeme ve formalínu, abychom zabránili přenosu virových chorob.

Sázíme-li krájené hlízy bez naklíčení (u pozdnějších odrůd), musíme je nechat několik dní na vzduchu, aby řezné rány zaschly a vytvořila se na nich korková vrstvička.

hodnocení

4x

Velké brambory k sadbě krájíme vždycky a je to v pohodě. Hlavně se dívat, aby na obou těch odkrojcích byla vylezlá očka, znamení, že brambora poroste. Vůbec nevadí, zda se sází celá, či jen její část. Jaga.

Přesně tak. Ani kupované sadbové brambory nemají často vyrovnanýrůst, nejsou stejně velké. A když je brambor dost velký, taky ho rozkrojím, samozřejmě aby měly obě (nebo všechny) části klíčky. Řezné plochy je dobré desinfikovat - popráším např. dřevěným uhlím a měly by zaschnout, než zasadím.

jabraka*
hodnocení

4x

Už několik let sázím brambory,ne na velkou konzumaci,spíše ze zábavy.Na malé políčko,tak 6 x 3 mUdělám tři řádky.Políčko mám předem vyhnojené.Brambory na sadbu vybírám z konzumních,které začínají klíčit.Seříznu 1 cm z vršku s klíčky,ostatní do polívky.Nebo do bramboráku.4epičky s klíčky nechám den zaschnout.To aby nehnily na řezu.Do většího kýble s víkem naskládám klíčky na dno a zasypu kompostem.2 - 3 prsty nad klíčky a zavlhčím,pak zakryju víkem..Za 14 dní klíčky zakoření.Sazeničky s chumáčem kořenů ve vhodný čas sázím běžně do řádků.Zatím jsem z tohoto políčka sklidil dva kýble brambor.Je to stejně daleko méně,než potřebujeme,ale potěší to.

JABRAKA

makk
hodnocení

3x

Sadbové brambory se krájet namají, v tom řezu můžou začít hnít, plesnivět a pod. Nic méně pokud to uděláte, nebudou ztráty asi nijak zásadní. Ta hlíza se stává prvním zdrojem vody a živin pro tu rostlinu, když bude mít brambora vše co potřebuje (živiny, vodu...), můžete klidně zasadit jenom klíčky a vyroste to taky. Jen je to mnohem náročnější na údržbu a nesmíte udělat chybu.

hodnocení

0x

Jestli mají brambory očka, tak to není problém. Moje babi tak vždy brambory sázela, aby ušetřila. Úroda byla OK. Podle mě je brambor stále brambor. Můžete to vyzkoušet "nanečisto". Zkuste jeden, dva brambory rozkrojit a na nějakou dobu zasadit do květníku a dát za okno, jako jiné sazenice, myslím, že porostou.

hodnocení

0x

není to pravda pokud mají kličky tak to normálně pokrajej

111®
hodnocení

0x

krájet se můžs, myslím že to dělali tak, že byla 3 očka na jednu část..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]