Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nenáročné květiny do truhlíků za okny na jaro a léto

Od: lupita odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

předmět mé otázky je vystižen už v nadpise. Ráda bych zvelebila naše okna truhlíky, ale nejsem jednak žádná velká pěstitelka, a ani nemám moc času věnovat se stále nějakému přesazování a pod. Ráda bych nějaké ne moc náročné květiny, které by pokud možno měly delší dobu kvetení, tedy pokryly jaro i léto. Loni jsem zkoušela petunie, ale žádná velká sláva to teda nebyla. Nebyly tak husté, jak jsem si představovala a ke konci léta už nějak moc nekvetly, ale možná jsem něco dělala špatně, jinde jsem je u lidí viděla v tu dobu ještě pěkné.

Měla bych zkusit třeba muškáty?

Opravdu se v tom nějak nevyznám, děkuji za každou radu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Je potřeba vědět, jak moc slunka tam máte.

Oxalis a afrikány, to může pěstovat i děcko. Pak teprve muškáty. Na slunnou stranu jednoznačně vějířovku /Scaevola/ a na stinnou fuchsie. Stojaté i povislé.

Já na slunci kombinuji muškát zonále neboli stojatý a vějířovku, co je zároveń i převislá

liska5

Co týden jsem do půdy v truhlíku vpravila lžíci granulí hoštických slepičinců na tři rostliny. Jiné roky jsem zase co týden hnojila roztokem Kristalon květ podle návodu. Muškáty nejlíp kvetou, když jsou chladná rána, tedy koncem léta. Máte to pod střechou, nebo na ně prší?

lupita
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Ještě jsem objevila nějaký Signet marigold - měsíček, a jestli jsem to dobře pochopila, patří vlastně taky mezi afrikány..? Tak by mohl moji péči taky přežít *smich*

A ještě mě napadla otázka k těm petuniím, myslíte, že mohly mít moc světla? Jedná se o dost slunnou stanu, kde jsem je loni měla, myslela jsem, že mají slunce rády, ale třeba ho tam bylo moc...

liska5

Petunky jsou háklivější na přímé slunce. Úpalem určitě víc trpí než muškáty. Jinak u těch afrikánů /Tagetes či aksamitník/ bacha na výšku! Je potřeba nízké, co tvoři bohaté keříčky. Mohly by Vám vyrůst i půlmetrové. Nejsou typicky truhlíkové, ale takový univerzál na záhony a obrubníky, ale slunko snášejí v pohodě a stále nasazují. Odpuzují mšice, ale hodně chutnají slimákům.

Pak je taky hezká v miskách a truhlících Sunvitalia - žluté malé husté hvězdičky. U mne jsou do slunných podmínek a větru na 1.místě převislé i stojaté vějířovky, co ční jen trochu do stran. Dávala jsem bílou a modrou a mezi ně stojatý muškát lososové barvy.

K těm nízkým afrikánům se zase hodí i lobelky a nestařec-Agerátum stejné výšky.

Nebo můžete volit rostliny ozdobné listem. Fialový plektrantus a skvrnitou molici, stejného rodu. Ty jsou odolné, mohutné, převislé a dekorativní do větších nádob na slunko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]