Nejste přihlášen/a.
Pokud máte trochu smyslu pro estetičnost, udělal bych z tohoto kousku pozemku mini zahrádku v japonském stylu. Na netu po zadání: Mini zahrádky v japonském stylu, najdete spoustu inspirací. Tyto mini zahrádky jsou v Japonsku specialitou. Relax v takové zahrádce bude rozhodně lepší než mezi tůjemi a křovinami.
Pro představu hrubý nástin, kterou cestou bych se já ubíral. Je to jen tak narychlo a utopené od schodů dolů. Samozřejmě i něco kvetoucího (plamének do rohu, do jiného hostu, kapradinu do stínu) a pod. Je těch možmností na seberealizaci hodně a časem doplňovat, měnit dle nápadů a vhodných, podotýkám vhodných rostlin.
Já si pod pojmem zahrada představuju úplně něco jiného. Ale asi už jsem starej nebo moc konzervativní. Soukromí není jen o tom, že tam dám rákos nebo plot. Taky bych měl mít i hlukové soukromí a ne aby mi při posezení startovalo za krkem auto.. Jedině nějakého zahradního architekta pozvat. Ale upřímně, tohle je takové to zahradu za každou cenu, i kdyby to měl být jen řádek na pluh v betonové džungli, poněvadž hypo do konce života a na pozemek už nezbylo. Tady budete mít soukromí jen když kolem postavíte zeď a nahoru střechu.
Zenová zahrada je pěkná pro starší lidi s hlubokým duchovním zaměřením, fotografie s Photoshopu je úžasná. K věci:
a) všechny dřevěné prvky zábadlí důkladně impregnovat a nalakovat proti povětrnosti (dešti, slunku, mrazu, námraze, rozpraskání suchem, atd.)
b) Jednoduché sezení s ohništěm pro grilování je dobrý nápad, sousedi budou slintat jak Pavlovovi psi. Trávník bude potřebovat sekačku a mít kam vyvážet odpad. Možná by se hodila "louka" s nejrůznějšími bylinami. Kuchyňské bylinky asi ne, závistíví sousedi by na ně shora házeli vajgly od cigaret, nebo vyklepávali z vyšších pater deku z psího pelechu, apod.
c) zakrytí - pěkná maskovací síť by kryla a přesto by na zahradu mohlo jít sluníčko. Místo maskovačky by se kolem plotu daly nasázet vysoké slunečnice, nechat po plotě pnout clematis, lichořišnici pnoucí (řeřicha), hrachor vonný, hrách, fazole, ktré se dají po sezoně vytrhat, ošetřit znovu zábradlí a na jaře opět nechat prorůst. Nebo pro otrlé třeba i břečťan, nebo lépe psí víno, loubinec a podobné pnoucí rostliny. Něco,co rychle roste, kryje před zvědavými pohledy a nezabírá moc místa na zahradě, jen to roste podle plotu, aby bylo víc místa na minizahrádce po vás.
Vymyslet se něco dá. Co je pod tou zeminou. Stavební suť.
Svítí tam sluníčko? Jak hodně? Odkud, z které strany?
Plot do plotu už bych asi nedávala. Keře, možná rákos. Asi lépe v nádobách, aby se neutopily a byly hned vyšší, případně mobilní . Nějaké odolné druhy. Nebude za mokra dole stát voda? Pak by hrozilo, že si budete nosit nahoru bláto. Pak teda nějaké kameny, placany. Na slunko mezi ně levanduli...Pak event. gril hned pod schody, aby se s ním míň nosilo. A vyšší rostlinstvo proti schodům.
Strom většího kalibru asi ne. Ze všeho opadavého bude listí. Tak na stranu proti schodům něco keřového neopadavého na to dopolední slunce, aby to byla jako zadní stěna, třeba nějaké vřetenovité jalovce/?/.Před ní nějaké vyšší.trvalky nebo okradné keříky. Na další stranu udělejte nějaký stojan s pravidelnými šňůrami /háčky do země asi co 20 cm/ výška as 2m..A až bude po zmrzlejch, tak k těm provázkům napíchejte pnoucí fazol ohnivý a máte celé léto zástěnu i s květy.. Na podzim sklidíte fazole, strhnete a zakopete nať- dobré hnojivo.Mezi tím vychytáte, jak nastavit sezení ap.
Těma fazolema má oddělenou zahrádku moje příbuzná celé léto. Teda původně tu konstrukci chtěla na ostružiny, takže má celkem bitelnou s oporkami dole a s lankem uprostřed. Jenže ostružiny, to je mor. Tak si dává ke každé šňůrce dvě tyčkové fazole a hlídá si výplet. Jen nesmí mrznout, fazol je háklivý.
Co bych určitě zvažovala: vyvýšený záhon.Opticky to zvedne dno "zahrádky". Nejspíš až za sezení. A velký, jak si troufnete. Aspoň jako konferenční stolek, určitě přes 50cm výšky. Hezký by tam byl mohutnější,vyšší, ale pak se prodraží. Dá se koupit z růz. materiálů. Doporučuji déle hledat, ceny se dost liší. Nám ho udělal truhlář na zakázku skládací. Dala jsem ho na zapuštěné placaté kameny. Natřela jsem ho několikrát fermeží, dno nechala volné a obvodní stěny zevnitř vyložila /přicvalka/ tlustou folií, aby se zemina nedostala na dřevo, horní okraj folie asi 6cm nad hladinou půdy. Dospod hrubý materiál, trochu kamení jako drenáž, pak suché větve a větvičky ap., pak teprve koupenou zeminu. Pak tam bude celoročně pohodlně dostupná a plevelu vzdálená pažitka, petržel naťová, cibule sibiřská, která nevymrzá a odřezává se jen zelené"potrubí", možná salát trháček. V létě nějaké bylinky i pár sazenic celeru. jediné, co nedoporučuji, je máta. Ta se divoce šíří oddenky a vše zadusí. Ani meduňku bych tam nedávala, ta se dokáže snadno vysemenit a rozšířit i v trávníku. Ale pár povislých jahodníků klidně. Těm asi bude chybět slunce. tak aspoň řeřichu pnoucí. Její květy jsou jedlé.
Do rohu, kde je slunko víc, lze dát jeden keř muchovníku / Amelanchier/ na zobání. Chutí připomíná borůvku. Vypadá dekorativně, je nenáročný, květy bílé, samosprašný, nerozlézá se, dá se přistřihnout. To bych kupovala už vyší keřík. Malej do půl metru stojí stovku, plodí do roka, ale do výšky člověka poroste několik let.
Tak místo vína raději Aktinidii - kiwi. Je snažší na pěstování a řez. Nemusí už být dvě. Dneska už jsou vyšlechěné samosprašné a mrazuvzdorné odrůdy a jsou schopny celou zadní část té mikrozahrádky obrůst jako pergolu. Jen to bude chtít zabudovat pár pevných oblouků a rady pěstitele. Slunko má ráda, ale kámoška ji má vpletenou v jabloni a v tom stínu tvoří plody / od srpna/.
Je mi nepříjemné, že Vás musím zklamat, ale pod pojmem "zahrada" si představuji něco úplně jiného. Volnost, prostor, rozběhnutí...Sedět v této díře jako morče v terárku, zády k sousedovi bych nechtěla.
Za sebe - utěsnit, naplnit vodou, v létě to bude osvěžující bazén, v zimě kluziště.
Bohužel, měli jsme doma kdysi něco podobného, jen to bylo v úrovni ostatní země. Ale ta ohrada tam byla taky. Bylo to hnojiště. Při četnosti zvířat, které manželovi rodiče chovali, to bylo brzy plné. Dneska už to není, ale ta Vaše fotka mi ten hnůj opět živě připomněla. Jaga.
A ty dřevěné prkenné ohrady - přesně takové jsme zase mívali kolem prasečáku. Chodívali jsme se k nim dívat na čuníky. Vím, že Vy za to nemůžete a není to Vaše vina, ale to dneska neumí nikdo mezi novostavbami udělat opravdu vkusné ploty, místo těch nevzhledných prken?
Hlavně když je to šup šup hotvé a hjodně to stojí. Nějaká estetika může být budovatelům ukradená.
velmi, velmi trefné. Tleskám. Ono v dnešní době "hyperkorektnosti", nalijme si čistého vína. Je to lepší (takový pozemek), než drát do oka, jak se říká. Na druhou stranu bych z toho nedělal přehnanost... Aby to nebylo, jako když si obézní osoba oblékne černé šaty, že bude hubenější. Je to takové šidítko a všichni stejně na první pohled vidí, že dotyčný něco maskuje. Tak bych to viděl s tou "zahradou". Udělat si tam přirozený trávník, nějaký stromek jako solitér, nějaký keřík a hezký posezení. Cokoli maskovací, stínící apod. bude působit velmi násilně a akorát se z toho stane ještě větší "díra".
Túje bych se bála, ty porostou jako velké stromy a mohly by rozhodit zídku. Navíc vysají vodu a živiny ostatnímu.
Jaky mate rozpocet? Pokud maly, tak vam mohu poradit, jak delam zeleny zastineni v cene do 20-25Kc/m2 a i na zelene louce je to pekne stabilni a nikdo vam nekouka mezi pulky, kdyz se opalujete, a co zvladne udelat i zenska.
Samozrejme to nebude nic pro honoraci, ktera chce trumfovat sousedy svymi milionovymi upravami
Moc, moc se mi líbí ta japonská zahrádka. Samozřejmě vím, že to je jen nástřel.
Jak bych šla okolo, tak bych se zastavila a kochala.
A to je ten problém, tazatelka chce soukromí.
Pokud vybudujete něco podobného, tak počítejte s tím, že plno okolojdoucích k Vám zajede pohledem. Ale berte to tak, že obdivují výsadbu a celkové řešení.
V parném létě, jak je zahrádka utopená, tam budete mít příjemně. Nevyhýbala bych se vodnímu prvku.
Jinak také se mi líbí něco popínavého, fazole /velké/ jsou jedlé, Kiwi, plamének má vyšlechtěné nádherné barvy, břečťan pouze panašovaný, aby prosvětlil tvárnicovou stěnu. Zelený břečťan je moc tmavý, a brslen žlutý /panašovaný dala bych také, ten mám moc ráda.
Muchovník je asi 2-3 metrový keř, kvete, voní, je z něj užitek, česat budete moct i větve zcela nahoře, když vyběhnete na parkoviště, agresivně vůbec neodnožuje, jediné mínus je, že na zimu shodí listy, ale nejdříve je nádherně zbarví do červena, takže budete trošku zametat, nebo sbírat.
Do stínu asi spíše azalku, případně neopadavý rododendron. Opět tmavší kout prozáří a odpolední stín půjde této rostlině k duhu.
Zdravím
Nevím jestli to tu už někdo nenapsal, já bych celou plochu "zvedl" nechal tam navézt více hlíny čímž bych terén zvedl tak aby byl zároveň s krajem u toho "nižšího kraje" (úměrně tomu pak upravit zkrátit schodky) a do cca třetiny plochy v podélné ose ze ztraceného bednění udělal zídku a dorovnal až k parkovišti, vznikli by mně dvě úrovně a nebylo by to tak "utopené". Anebo bych udělal "mírný svah" směrem k parkovišti tak aby to bylo alespoň něco pod okraj toho parkoviště když ne už k úrovni. Další už je na úvaze, v případě prvním co jsem psal udělat z "terasy" nebo svahu třeba ozdobnou skalku a nižší část pak jako užitkovou (posezení apod.) anebo i naopak. Dal bych tam cca dva např. zakrslé kultivary "ozdobných "stromků dle osobního výběru, tj. stromů které mají cca max. do 5m vzrůstu (jehličnan, listnáč apod. Se zvýšeným terénem bych si udělal k parkovišti neprůhledný plot ve výšce cca 2m (dřevo beton) pokud by mi to povolili např. dřevěný a nechal porůst třeba psím vínem nebo čímkoliv jiným plazivým dle osobního výběru. Z druhé strany něco na způsob tůjky-krycí nebo nechat tak..
Myslel jsem právě celkově to zvednout ne jen zvýšeným záhonem, další možností by bylo i zvýšením to "tvarovat" např. velmi hluboký roh zavést víc pak méně a nerovnosti využít k tomu dát prostoru zajímavý tvar v kombinaci s okrasnou výsadbou... Jinak tedy tím zvýšením terénu zanikne ta "utopenost" je samozřejmě na tazateli co s tím udělá, já bych uvažoval o navýšení terénu čímž bych "odstranil" ten pocit "bazénu" "díry"... možná by to pak více působilo jako zahrada...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.