Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před pár dny jsme byli v rodině švagra. Ukazoval nám naklíčené brambory, které prý bude roubovat rajčetem. Prý rostlina bude mít nahoře plody rajčat, pod zemí hlízy brambor.
Tvářila jsem se dost nedůvěřivě. Připadalo mi to nemožné. I když obě rostliny jsou lilkovité, příbuzné.
Pak jsem ale na netu našla, že to skutečně je možné, naočkovat rajče na bramboru. Takže nekecal.
Zkoušel to někdo z vás? Pokud ano, jaké byly výsledky? Docela by mě zajímalo o tomto pěstování něco bližšího. Jaké je množství plodů a jejich kvalita. Nikdy jsem o tom nic neslyšela. Děkuji - Jaga.
Taky jsem o tom něco četl, ale vzniklá bramborčata (nebo rajčabory?) prý nebyly valné kvality. Ale pořád se na tom pracuje.
Jago, nedávno jsem viděla v televizi nějakého zahradníka, který to ukazoval. Ale já bych se s tím teda rozhodně nepiplala, protože výsledek je ten, že nejsou ani pořádná rajčata a ani pořádné brambory. To je tak pro někoho, kdo nemá zahradu a chce si vypěstovat pár brambůrků a utrhnout pár rajčátek za celou sezonu, a tak to pěstuje v takovém pytli, naplněném zeminou někde na balkóně, nebo na terase. On sám vyhrabal asi pět docela malých brambor, z toho jednoho naroubovaného rajčete. A rajská jablíčka kjsem ani neviděla. On sice tvrdil, že tam ještě nějaké brambory budou, ale jestli měl pravdu, to už neukazovali. A je to už docela stará metoda, já jsem o tom slyšela už před několika lety a dokonce jsem někde našla i ten návod, jak se to musí roubovat. A když jsem viděla tu piplačku, tak mne všechna chuť na experimentování s nejistým výsledkem přešla.
Děkuji za postřehy, myslím, že máte pravdu, úroda asi nebude nic moc. Byl by to pro rostlinu velký zápřah, nechat narůst všeho dost nad zemí i pod zemí.
Zkoušet to nebudu. Jediné, co z tohoto švagrova nápadu vzešlo je to, že můj muž mu teď říká Mičurin. Jaga.
Už jsem o tom slyšela, ale moc tomu nevěřím. Jednou jsem zkoušela množit muškáty pomocí brambory, do které se zapíchla větvička, nic z toho nebylo. Také jsem ještě nevyzkoušela pěstovat rajčata vzhůru nohama, obrázky a návody mi chodí.
Pěstování zdar.
Asi jste to nikdy nezkoušel, protože když chcete sklidit nějakou úrodu brambor na zimu, tak nemá smysl šetřit místo na záhoně. A při ceně jedné roubované sazenice, se takové "šetření" vůbec nevyplatí. Pro takovou "mičurinskou" zajímavost to člověk může zkusit, ale určitě ne pro rodinu a plánem, že si vypěstuje a uskladní vlastní brambory na zimu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.