Nejste přihlášen/a.
Zdravím. V nádobách lze pěstovat prakticky všechny u nás přezimující dřeviny = tzv. plně mrazuvzdorné, pokud jim dostatečně zabezpečíte na zimu kořenový systém (obalit nádobu polystyrenem, slámou, bublinkovou fólií, vrstvou netkané textilie...) a u těch, které mají na mráz choulostivou i nadzemní část, chránit celou rostlinu. Je-li terasa ve vzduchu (balkon), nezapomenout i na dno nádoby. Doporučovala bych ne stromy, ale keře, neb ty mohou při omrznutí nadzemní části od kořenů znovu obrazit. A určitě listnáče opadavé. V zimě stínu netřeba, a holé větve neodpařují tolik vody, jako listí. Při odparu vláhy listím, kdy kořeny jsou ve zmrzlé zemině a nemohou novou vláhu přijímat, dřevina usychá. I u opadavých dřevin je vhodné při oblevě kontrolovat zeminu a případně zalít. Z jehličnanů lze zvolit pouze modřín. Ida
Spíš bych volila keř. Ten toho více zastíní. Měla jsem na balkoně muchovník / Amelanchier/ keřový. I ty 2 metry může dát. I plody se daly zobat. Jen mi na něj chodili kosi. Volila jsem ho kvůli nenáročnosti pěstování, že má dekorativní listy, žádné škůdce, docela rychle roste a dá se podle potřeby přistřihnout..
Mini hrušeň pro pěstování v kontajnerech a přenosných nádobách má tu výhodu, že se případně, když by přerostl víc, než je žádoucí, dá přesadit do zahrádky a pak si opět koupit novou malou. Je jich víc druhů, například Conference, Sunrise, Garden Pearl, atd. Nebo zakrslá balkonová nektarinka, Nebo další balkonové keře. Nejlépe vám poradí zahradník.
Jediné nebezpečí pro jakkoliv hrušně jsou jalovce v okolí do dvou set metrů, protože se z nich na hrušně přenáší rez hrušní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.