Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy dat citronovnik ven?)

Od: dani odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
Myslíte, že už bych mohl dát citronovník ven a nechat ho tam i přes noc? Už má květy a chtěl bych, aby byly opyleny.
Děkuji za radu,
Daniel

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Citroník nemá rád zbytečné přenášení, pokud se nepletu. Opadávají mu květy, malé plůdky. Opylit květy můžete i štětečkem. Kdybyste ho přesto nesl ven, nedávejte ho na přímé slunce - mohlo by ho spálit (není na to nyní zvyklý). Na noc ale raději domů.

Potvrzuji a doplňuji odpověď. Rozhodně nedávejte pokojovou rostlinu hned na přímé slunce.

Citroník nemám, ale mám mnoho pokojovek a skoro všechny dávám v květnu ven. Snažím se vybrat den, kdy je pod mrakem. A i tak je na dva až tři dny dávám do míst, kde na ně slunce ani na chvíli nezasvitne. Když zasvitne, tak jim spálí listy.

joudic*
hodnocení

2x

tak pres noc to stejne nema moc kdo opylovat, a pres den jsem si taky dnes nevsiml, ze by se nasel nejaky pracant, sotva par much, tak to staci vynest pres den ven a uvidite

doplněno 31.03.21 16:12:

tak hlasim, ze vcely uz jsem videl

dani
hodnocení

Dobře,
A nebude mu vadit, že ho budu ráno přenášet ven a na noc dovnitř?
joudic*

jak kdy, dnes bylo 25 a pres 30 na slunku, nejsem citronar, tak nevim, poradi nekdo jiny

liska5
hodnocení

2x

Během kvetení by neměl být citroník v kolísavých teplotách. Ideálně mezi 15-20 stupni. Ven nemusí. Není závislý na hmyzu. Většina citrusů je samosprašných. jsou schopny se opylit vlastním pylem. Když byl pořád doma, tak venku by ho mohlo přímé slunce poškodit! Jinak chladno snášejí různě podle odrůd. Většinou i mráz. Přestanou růst , když je zhruba pod 10°C. Pohnojte ho hnojivem na citrusy! A vlhčí vzduch má rád.

Pokud kvete bohatě, budete muset zredukovat počet malých plůdků, aby to rostlina utáhla. Počítá se na 1 plod 20 - 50 listů. tam se bere v úvahu velikost plodů a listů.

futra
hodnocení

2x

Já ho mám ještě doma.Dávám ho ven až když nehlásí mrazíky ( bydlíme na horách) .Nechce se mi ho nosit ven a zase dovnitř.

hodnocení

0x
Zdravím.
A čím by měl být opylen?
Včelky ještě nevylétly.
Pro pána Jána, neblaznete, vždyť je březen.
Březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem.
Od pátku, pokud vím, se nám chladno opět vrátí.
A Citrony jsou teplomilné rostliny.
To je jako kdybyste teď chtěl, aby cervenaly broskve, meruňky... nebo rostly melouny.

Včely létají, když je teplota +12/+13 a výše. Tedy mohou při této teplotě klidně vyletět i v zimě (běžně mívají prolety v zimním období - potřebují to). Teď už samozřejmě dávno létají, právě proto, že je březen. :)Bylo by špatné, kdyby nemohly z úlu.

honzin*

včelky samozřejmě létají... Minulý týden jsem měl volno a středa byl první krásný a teplý den... Konečně. Včelky létaly z úlů jako o závod, ale chuděrky neměly to čeho smočit sosáčky.

hodnocení

0x

Určitě ne! Já mám citroník také a plodí a také mi už před měsícem začal kvést. Vzala jsem štěteček a opylovala jemně květy sama. Jednododuše z květu na květ. A už se dělají malé citronky. Vyfotím zítra a pošlu foto. Teď už je tma. Ven ho dávám až v květnu a po zmrzlých.

Přidávám foto. Já teda malé plůdky netrhám, protože některé odpadnou samy. Jedině když se stane na jedné větvičce jich zůstane víc, tak pak z nich vyberu ty dva největší a ostatní ustřihnu.

Kdy dat citronovnik ven?)
Kdy dat citronovnik ven?) #2
futra

Olamujete je? Já tomu našemu vždycky nechám tak 2 -3 plody.Nemáme moc veliký,tak aby to uživil.

Na tomhle stromku už mi poprvé uzrálo 7 citronů. Teď na něm mám právě dva velké, jeden je vidět na fotografii a několik malých, které se začaly dělat před tím měsícem a jak jsem to teď fotila, tak jsem si všimla, že už má zase nasazeno na poupátka. Na jedné větvičce nechám tak dva plody, ale nesmí být hned vedle sebe. To jsem nechala loni dva citronky vedle sebe a sice rostly oba, ale mnohem pomaleji, než na jiné větvičce, kde byl jenom jeden. Tak jsem nakonec jeden plod, který už byl docela veliký ustřihla a ten co zbyl, za několik týdnů dohnal ten velký vedle. Mně ty citrony zrály asi rok, ale pak jsou velké žluté a velmi voňavé a mají hodně šťávy. Ten co vidíte na fotce, ten velký zelený, tak ten je z loňského léta.

futra

Taky na něm máme velké plody když dozrají .Zrají stejně jako vám skoro rok.Akorát od loňska je nějaký divný .Ještě nezačal rašit nové výhony a loni ani nekvetl.Pomalu ho začínám přihnojovat a tak uvidím co udělá.

No já se právě loni na jaře divila, nenanazuje nové listy, ani nekvetl, tak jsem ho dala jako obvykle ven a pořád byl divný. Pak mne napadlo ho vyndat z květináče, i když jsem mu měnila rok předtím zeminu a normálně by to nebylo zapotřebí. no jak jsem ho vyndala, tak jsem viděla příčinu. Já ho při tom přesazování nějak blbě usadila do květináče a zemina nebyla všude *bzum*, proto celou předešlou sezonu jaksi zkomíral. Přesadila jsem znova a dala si záležet. Pak se přes léto vzpamatoval, ale kvetl jenom málo a proto jsem měla jenom 3 plody a ten jeden jsem musela odstřihnout, jak jsem popisovala výše. Ale teď už se mu daří dobře, tak letos určitě bude mnohem víc plodů. Tak ho třeba také zkuste přesadit do nové zeminy.

futra

Tak se mu podívám do květináče a uvidím jestli tam bude něco v nepořádku.Děkuji za radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]