Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prosím zahrádkáře o pomoc pro neználka. Mám hnojivo bezchloro Cererit a NPK s chlorem, kde je psáno, že není vhodné na rostliny citlivé na chlor.
Mám mini zahrádku kde pěstuji česnek, cibuli, rajčata, celoročně ledový salát, mrkev, petržel, pažitku, kopr, okurky, jahody + velké množství květin. Které z uvedených rostliny jsou citlivé na chlór? Nebo je to jedno zda pohnojím granulkami Cereritu nebo NPK?
Děkuji za odpověď. ID
Určite cesnak, cibuľa, rajčata, uhorky. Pravdepodobne aj tá pažítka. Jahody si nie som istý, ale sypal som k nim pár zrniek a prežili. Śalát nie je. U košťálovin si veru nie som istý. Kvetiny po mne nechcite.
Cererit je dobré hnojivo asi téměř na všechno a používám ho na přihnojování květin. S NPK nemám žádné zkušenosti. Tyto hnojiva jsou ale chemicky vyrobené a proto bych je na hnojení zeleniny raději nepoužíval nebo jen v omezeném množstvi. Lidí si na zahrádkách pěstují zeleninu mj. i protro aby ji měli zdravější a ekologičtějši vypěstovanopu než ta která se dá koupit v obchodech. Někteří ale zeleninu hnoji různými chemickými hnojivy a bohužel si neuvědomuji, že ta chemie se pak dostává i do té zeleniny kterou pak jíme. U květin to nevadí, protože ty nejsou k jídlu a záleží nám především na tom aby dobře rostly, hezky kvetly a dobře vypadaly a to chemické hnojiva více či méně dokážou zajistit. Nejlepší hnojiva na asi vše jsou ty přirozené např. hnůj nebo kompost.
Jak sám píšeš, v cereritu je síranová forma draselných a dalších složek, v NPK jsou chloridové. Navíc v cereritu jsou i stopové prvky. Na zahrádce bych NPK nepoužíval, snad jedině k celeru, který chloridy vyžaduje. Podle požadovků pěstovaných plodin je pak potřeba dohnojovat jednosložkovými hnojivy. Pokud se přece NPK použije, hnojí se s ním na podzim, aby se rozpustné chloridy na jaře vyplavily.
+minerálních hnojiv je mnoho. Není potřeba si lámat hlavu, které použít. Dnešní obchodníci jdou cestou prodeje hnojiva přímo pro určenou plodinu, nebo kytku.
Pokud se týká typu npk, znamená to směsné hnojivo s obsahem bioprvků n- dusíku p- fosforu a k - draslíku. Typů hnojiva npk je mnoho, péodle procentního obsahu jednotlivých prvků, případně i dodatkových mikroprvků.
Z katalogu firmy grannagro tu mám typ npk 9-20-10
Nebo npk 9-14 -14
Také npk 11-7--7
Všechna tato hnojiva jsou vyrobena z přírodních surovin, jsou to vytěžené minerály z přírodních ložisek a jsou jen upraveny granulací případně upravena rozpustnost, není potřeba se obávat nějakého negativního chemického vlivu.
Tyto typy mají ruzný obsah bioprvků, takže i jiné použití. Je i npk s přísadou zeolitu, nebo i organických hnojiv.
Zatím co cererit je složen převážně z fosfor obsahujících sloučenin kolem 20%
Draslíku 12% a hořčík 2%chlor pod 1%neobsahuje tedy dusík.
Jabraka
Podle katalogu se ovšem mohou mýlit i profíci.Prošel jsem text a tady uvádějíže surovinami pro cererit síran amonný,až 8 %,cožje skutečně dusík v amo formě.suiperfosfát a amosof,v němž je část amodusíku síran draselný kasierit síran zinečna tý a měďnaty kyselina boritá a molybdenan amonný,zase trochu dusíku amo,
Takže nějaký dusík tu máme ale v v čpavkové formě.
JB
Cererit dávám ke všemu mimo jednoho malého rododendronu a dvou malých smrčků. NPK jsem nikdy nekoupila.
Děkuji za odpovědi. Usnadním si to, cererit přijde na zeleninu a NPK na květiny. Tím snad nic nepokazím.
Usnadněním by bylo nakupovat veškerou zeleninu v obchodě která je stejně plná chemě z umělých hnojiv a postřiků. Bylo by to tak bez práce a s chemií bez které si někteří nedokážou obejít.
Já letos poprvé nemám kompost, Z tohoto důvodu neznám umělá hnojiva. Pro jednou se to snad nezblázní.
Letos budu prvně zkoušet tzv. žížalí čaj. Od listopadu mám wermikomposter a prozatím čaj dostávaly pokojové rostliny, ale teprve krátkou dobu, takže teprve uvidím.
Podľa mňa je to jedno či cererit alebo NPK,je to len reklamný trik. Zloženie je približne rovnaké. A ten dotaz ohľadom chlóru,tak pokiaľ ich polejete vodou z obezného vodovodu,tak tam ten chór aj tak pridáte.
Obecného alebo verejného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.