Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vši v květináči

Od: razz0 odpovědí: 15 změna:

Ahoj, mám v květináči vši, netuším jak se tam dostali, doma je nemám. Jak se jich ekologicky zbavit tak aby nekontaminoval nebo nezničil (pH,...) půdu?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

5x

Nejsou to chvostoskoci? Veš dětská by tam nepřežila. Tohle Vám pH nezmění. V půdě toho žije obrovské množství. mnohé ty organismy jsou potřebné pro rozklad a tvorbu humusu.

liska5

Popiš toho živočicha /barva, velikost, tvar těla, křídla?/ Případně přdej foto.

razz0
hodnocení

Ahoj, dle obrázku chvostci možná... mám lupu a jsou to průhlední broučci, když je zaliu vodou tak skáčou jako blechy. pokusil jsem se to namalovat.

Vši v květináči
razz0
hodnocení

když se na to tak dívám tak jsem na pochybách, tak jestli by tam vši nepřežili tak asi ty chvostci by to mohli být,... a jak se jich zbavit? Dokážou chvostci skákat?

nov

Chvosto skoci - jasně, že dovedou skákat. :-D

Jejich hlavním znakem je unikátní skákací aparát a ventrální tubus na zadečku

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Pokud po zalití půdy začne vyskakovat to, co popisujete, jsou to zcela jistě larvy brouka chvostoskoka. Jsou naprosto neškodní (brouci i larvy). Daří se jim jen v dlouhodobě mokré půdě. Takže pokud zeminu necháte opakovaně vyschnout, zmizí. Ida

doplněno 25.03.21 18:20:

Pokud se bojíte vyschnutí zeminy, nechte ji hodně pozaschnout, a pak jako 1. zálivku použijte (růžový, ne fialový) roztok hypermanganu. Ten dezinfikuje zeminu, podporuje růst kořenů a larvám chvostoskoků škodí. Když tak po týdnu kouknete pod květník na podmisku a nebudou tam larvy ani broučci, máte vyhráno. Jinak proces zopakovat. Ida

razz0
hodnocení

otázka je zda nevyschne i moje kytka

liska5

Podle toho, co máte za rostlinu. /?/ Některé se zalévají jednou za dva týdny. Případně aspoň zálivku omezte, aby byl povrch zeminy suchý. Nebo tu povrchovou vrstvu půdy s potvůrkami seberte lžicí a nahraďte čistou vrstvou. Pak už se snažte nepřelévat. Budou tam, ale ne tolik.

razz0
25.03.21 08:04
mám mango
liska5

Lze použít hnojivé tyčinky s insekticidním účinkem podle návodu /počet v květináči/.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, vši snad ne, ale spíše smutnice (to je častý problém, který se řeší horní vrstvou jemného písku v květináči a smutnice pod pískem uhynou). Zdravím!

doplněno 24.03.21 11:40:

liska5 - myslím, že nejsme ve sporu, tak Vaši reakci nerozumím. A ten písek jsem zmínil.

liska5

Smutnice jsou okřídlené mrňavé drzé černé mušky, co rychle běhají po zemině v květináči. Samy o sobě neškodí, ale jejich larvičky žerou kořínky rostlin. Insekticidní tyčinky na ně neplatí. Kupují se tzv. lepové šipky, žluté destičky, co se zapichují do půdy při kraji květináče a na ně se ty smutnice přilepí. Tím se snižují jejich stavy. Pak se doporučuje posypat půdu v květináči vrstvičkou akvarijního písku.

razz0
hodnocení

smutnice ne, to jsem si jistý

liska5

Bene, žádný spor. Já jen tomu tazateli chtěla popsat, co to ty smutnice jsou, jelikož bylo evidentní, že on neví, která bije. Toho "Vašeho písku" jsem si ani nevšimla, tak se omlouvám. Jinak jsem to s tím pískem zkusila, jemným akvarijním. Ne každé rostlině to svědčilo, ale ty potvůrky si dokázaly vždycky najít cestičku podle stěny květináče, kam písek snáze zapadal. A taky po několika zalitích byl písek vsáknut do hlíny. Asi se pak musí zalévat spodem. Na smutnice platí opakované proschnutí /do mrtě/ a opakované zalití. To trvá klidně dva měsíce. A mráz jim neškodí.

joudic*
hodnocení

0x
vsi ne, me se ted take objevilo, kdyz bylo nedavno teplo, ukazal jsem jim jak se pouziva biolit a pozadal, jestli nemohou nechat kytku napokoji, a ony to pochopily

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]