Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Str Benjamín proč usychá

Od: michaelas odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
Prosím můžete mi poradit co se děje s mým benjamínem, popřípadě jak mu pomoct. Začaly mu usychat listy, přitom zalévání, rosení, místo kde stojí... Vše je stále stejné. Přesazený (nebo spíše výměna,doplnění substrátu)byla 2019.
Děkuji Míša

Str Benjamín proč usychá
Str Benjamín proč usychá #2
Str Benjamín proč usychá #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Podle mne nemá dostatek živin. Ten květináč sice vidím špatně, ale zdá se mi, že je na tak velký stromek malý. Mně se na Benjamínu dokonce začaly dělat fíky. Jedlé to samozřejmě není, ale měl jich hodně. Také se mi zdá, že má málo světla. Příčin může být víc. Já jsem ten svůj zachránila od syna a když jsem si ho brala, tak vypadal přesně jako ten Váš. On ho chtěl vyhodit, že je mrtvý, ale mně se líbilo, jak má zapletený kmínek, tak jsem mu dala ještě šanci. A dnes vypadá takto. Tak zkuste dát větší květináč a novou zeminu. A také ho občas hnojím.

Str Benjamín proč usychá #4
petr2000*
23.03.21 10:52

Krásný!

michaelas
hodnocení

Máte ho krásný, děkuji za radu. Stojí proti oknu, bohužel si nejsem jistá, že pro něj vymyslím světlejší místo, je na stejném místě 5tým rokem a až letos nějak sešel...uvidíme děkuji

Já Vám ještě poradím čím teda hnojím všechny kytičky já. Dělám si překapávanou kávu a ten logr nevyhazuji, ale normálně ho rozděluji do všech květináčů nahoru na zeminu. I na citroník. Prostě všem dávám a dost. A strašně se jim to líbí a kvetou a plodí. Možná proto měl ten benjamín tolik fíků. ;) No a když už mají toho logru dost, tak sypu ven na záhony a kytičky teda kvetou jako o závod. Překapávanou kávu piji každý den, tak mám logru hodně.

michaelas
hodnocení

Super, logru také máme dost, dávám ven, ale nenapadlo mě dát i na pokojovky... Zkusím. Děkuji moc za rady.

72mona
hodnocení

0x
Ficus Benjamina shazuje listy vždy, když se mu něco nelíbí. Většinou je to chybou v zalévání. Buď hodně nebo málo. A často to bývá právě v zimním období, kdy se díky topení mění vzdušná vlhkost. Vy říkáte, že v zálivce problém není. Pak je tu ještě možnost, že má málo světla - to pak opadávají listy hlavně na straně u stěny, kde jsou víc zastíněné. Neměnili jste stanoviště? My ho máme v pokoji, kdy tam je zase světla až moc, takže v letních měsících ho přesouváme dál od okna - tam zase vadí slunce.
Tyhle benjamínky jsou nezmaři, jsou oblíbené i do velkých hal a čekáren, často bývají v květináčích, že jim kořeny lezou ven...a přesto jsou stále pěkné. Chybu bych opravdu hledala v zálivce či změně světelných podmínek. M.
michaelas
hodnocení

Děkuji moc za radu, na svém místě je 5tym rokem. Stojí proti oknu a obávám se, že jiné místo pro něj nenajdu. Ale je pravda, že vedle něj je radiátor a letos se dával větší.. Zkusím ho dle rady ostříhat a přidat živiny. Květináč má cca 45x45 a vysoký +- 45-50cm.
Děkuji

hodnocení

0x

Zdravím.

Váš Fíkus je potřeba omladit.
Podívejte se na něj, má staré a slabé větvičky a staré výhony.
Vezměte pilku a řežte. I do starého dřeva. Je to nutné.
Ty staré větévky sestříhejte.
Sestříhejte i ty mladé, aby měl také nějakou fazónu.
Takhle vypadá jako koště.
Nebojte se, on se rozroste znovu a nasadí nové výhonky.
Kupte mu živiny, ty potřebuje jako sůl, obzvláště teď na jaře.

primadoma.tv/...

michaelas
hodnocení

Děkuji moc za radu a sdílené video. Střihu se trochu bojím, ale v mém případě není co ztratit, tak to zkusím.

Nebojte se !
Také je tak omlazuji. Ošmikám je skoro na holo a znovu rostou v plné kráse a síle ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]