Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedaří se mi řízkování šípků

Od: martin6 odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, před asi 5 dny jsem si ostrýma zahradnickýma nůžkama (píšu proto abyste si nemysleli tupý kancelářský) ustřihl tři větvičky šípku, dal je do skleničky s čistou vodou a nechal v pokoji. Během 3 dnů se objevily lístky a začali růst malinký větvičky. 4. den se mi zdáli nějaké povadlé, a včera jsem dvě vyhodil, byly úplně vysušené a bez kořínků, a jednu jsem dal do kelímku s hlínou a zalil. Dnes ráno byla zvadlá.
Co jsem udělal špatně?
Zkusím ji tam ještě chvilku nechat, třeba se vzpamatuje.. Díky za odpověď

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Je potřeba respektovat správný čas množení. To bývá v červnu a na podzim. Na jaře lze množit rostliny řízkováním i dříve, ale ty, co třeba nekrvácejí při jarním řezu. Stonek růže se zapíchne do země, některým vyhovuje přiklopení sklenicí, aby nezvadly odpařením vlhkosti, když ji nemají jak přijmout. Proto se rostlinám i odstraňuje většina listů. Některé pod sklenicí naopak shnijí. A musejí být venku ve stínu. U rostlin se musí vysledovat, jestli tenčí větvičky nezakoření snadněji, než tuhé, starší, bývá to pravidlo. Venkovní rostliny se v bytě nemnoží řízkováním snadno, venku tolik nehrozí chyba v zalévání (i přelití). Šípek lze množit i semeny.
U rostlin, které množíme, je nutné nejdříve promyslet místo pozdější výsadby. Šípek je vzrůstný, díky trnům je nepříjemné ho prořezávat a kvalitnější šípky dnes nabízí třeba růže karpatská.

liska5
hodnocení

0x

Domů do tepla ne. Venku strčit do půdy /nejlépe smíchané s pískem/ větvičky, ať se stonek nedusí a nehnije,. Zalít a nechat. Pupeny se s jarem probudí. Ne na všech, některé se neujmou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]