Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím vás o radu, co mohu udělat pro zahradu v případě, že je obklopena tujemi. Dle fotky vidíte, že máme zahradu do špice do cesty a okolo samé domy. Vysadili jsme asi před 15 lety tuje.Viděly jsme v tom jen samé výhody, ale čím dál více mám pocit, že se mi na zahradě ničemu nedaří. Jestli je to tím, že jsou větší, nepustí do zahrady vítr a slunce nebo tím, že kořeny vysávají z půdy živiny. Ráda bych je nechala a nevím, zda je možné jim dodat živiny tak, aby se mi i v zahrádce dařilo nebo budou vždy ovlivňovat půdu? Dosud jsem je hnojila na podzim a na jaro. A prosím ještě o jednu radu - má smysl vysadit na zahrádce jabloňky? Měly by tuje na ně vliv? Děkuji za odpověď, Andrea Pritchard, Vizovice
Za mě - tuje je mrtvý strom vhodný akorát na hřbitov. Není typický pro naši krajinu.
Odebírá vodu a živiny jenom kam dosáhnou kořeny, tedy určitě ne uprostřed pozemku.
Záleží, jakou máte půdu, čím hnojíte. Musíte kompostovat a zarývat trus z hospodářských zvířat. Je dobrý koňský hnůj, kravský, slepičí, králičí, případně kompostovat kejdu od prasat. Je dobrá i lidská moč. Samozřejmě to někdo neskousne, odklonili jsme se od sedláctví.
Na pole vysévat zelené hnojení, na kompost poházet kromě posekané trávy popel ze dřeva, písek, sláma, jehličí atd..
Jak založit správně kompost najdete na internetu. Jsou tam určité poměry. Já mám 3 komposty podle roku založení, kompost se překládá /únor/ a na letošek beru samozřejmě ten tříletý, rozložený, sypký.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.