Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SKOKAN-měřila se tím půda

Od: lidus* odpovědí: 8 změna:

Vážení rádcové. Vypadá to jako veliké kružítko, je to ze dřeva a dělala se tím výměra pole. Třeba se tím "naskákala" plocha kde měl zemědělec okopávat řepu. Říkalo se tomu skokan. Co to bylo za míru? Děkuji všem co si vzpomenou. L

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Dva metry a říkalo se tomu sáhovka. lidovyslovnik.cz/...

doplněno 16.03.21 10:50:

Není zač. "Pár"hektarů jsem s ní v mládí obešel.

doplněno 16.03.21 21:40:

zmatenko, představte si, že potřebujete vytyčit pozemek třeba na sázení brambor na záhumenku. Délka řádku 166 m je jeden ar. Vezmete sáhovku a napočítáte 83 sáhovek a máte hotovo. Přeci se to nebude přepočítávat nějakým hausnumerem z wiki.

lidus*
hodnocení

Děkuji, moc jste mi pomohl. L

No, nevím jestli celé 2 metry. Myslím si, že to bylo méně. Ještě nedávno jsme toto měřítko měli doma v kůlně po dědečkovi. Taky tomu říkal sáhovka. Škoda, že dotaz nepřišel dříve, přeměřila bych to. Ale i na Wikipedii je zmiňován český sáh jako délková míra v délce 1,7928 m.

lidus*
hodnocení

AŽ budu na chalupě, mohu změřit, máme skokany 2. Tchán byl agronom.

hodnocení

1x

Myslíš jak se to jmenovalo, nebo kolik to měřilo?

doplněno 16.03.21 09:47:

Tady se dá lecos vyčíst : Historické měřick/...

lidus*
hodnocení

Nejlépe oboje ale kolik to měřilo +- mě zajímá víc.

makk

ringo: Ten dokument v odkazu je velice zajímavý, pročtu si. Nic méně to odpichovátko jsem tam neviděl. Já myslel, že je to stavitelné, ale nevím.

anonymni357
hodnocení

0x

U nas se tomu rikalo obkročák tak,jak se dnes rika podobnym meridlum v mensim provedeni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]