Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc jabloní

Od: tom121 odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

na většině nových jabloní (cca 3roky) se mi u všech druhů objevují na větvích nebo kmeni praskliny. Místo mírně zčerná, odloupne se část suché kůry a je naprasklé. Působí dojmem jako ohořelé.

Mám na zahradě jěště švestky, ale na nich to není.

Víte, co je to za nemoc a jak jí zabránít?

Díky

T.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Natřete stromy od země po velké větve k tomu určeným bílým přípravkem. Někdo používá hašené vápno, někdo kupuje přímo nějaké přípravky pod názvem "nátěr na kmeny"

doplněno 05.03.21 10:28:

ještě k tomu problému - na 99% to je z důvodu aktuálního počasí - slunce, 15°C přes den, mrazy i -5°C v noci. Strom má ze sluneční strany klidně i 20 a víc stupňů, ale kam slunce nesvítí, tam je to zamrzlé. Uvnitř se to celé hádá, půl stromu by chtělo rašit,pučit atd - druhá zmrzlá ještě spát. pak to působí jako pivo v mrazáku.

tom121
hodnocení

Díky za názor. Po hledání na googlu jsem došel ke stejnému.

floro*
hodnocení

0x

Nemáte příliš mnoho na zahradě, nebo nezaléváte je příliš?

tom121
hodnocení

Jak myslíte příliš mnoho? Mám jabloně a švestky.

Přes léto během horka zalévám tak 1x za 14 dní (v období sucha za 1 x 7 dnů) cca 20 litrů vody ke stromku. Kromě loňského roku u nás moc nepršelo a předloni mi některé uschnuly, takže přebytku vody bych se nebál.

T.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]