Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Ano, je to Ibišek Syrský. "Tobolky", na které se ptáte, jsou semeníky. Pokud semena vysejete, vyrostou vám semenáčky, které jsou vhodné k naroubování stejnou, nebo jinou barvou syrského ibišku pro namnožení. Řízkovance nevytvoří tak mohutný kořenový systém, proto u nás (krom teplých oblastí) často vymrzají. Navíc roubovanec v příštím roce kvete, semenáč po několika letech. Ibišky lze stříhat, zásadně v předjaří, neb stříhané na podzim rády vymrzají (zvlášť v chladnějších oblastech). Pokud keř není přerostlý a nevzhledný, střih není nutný. Stačí vystříhat vnitřní větve, aby keř nebyl přehuštěný a slunko podpořilo kvetení a vyzrání větví na podzim. Co se týče mrazů - ibišky syrské mají choulostivou nadzemní část (mladé keře chránit obalením). Kořeny, zvlášť, jsou-li před zimou nakryté kompostem či kůrou, mrazům dobře odolávají. Řekla bych, že váš keř je přehoustlý, chtěl by zmladit a prosvětlit. Ida
Běžný zahradní ibišek. Je hojně pěstovaný v jižních zemích, setkávala jsem se s nimi v Itálii a Řecku. Ale poslední léta se hojněji pěstuje i u nás. Bývá v různých barvách - bílý, růžový, fialový, buď obyčejný, nebo i plnokvětý.
Ta semena, která jsou na fotce, na podzim ostříhám a větve hodně zakrátím. Na jaře vyrostou výhony nové. Jaga.
Měla jsem takovýto zahradní ibišek fialový, vloni jsem si pořídila bílý, ale te je zatím malý. Fialový mám už mnoho let vypěstovaný z větvičky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.