Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jabloně strihani

Od: vitas odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,jdu za vámi o radu.Na podzim sem zasadil jabloně,alekoruna začíná nízko nad zemí mají vyrůst až do 3 metru.Jak bych měl stromky ostříhat aby rostli do výšky a koruna začala tak 1mnad zemi.Dimy všem za radu.
Jabloně strihani
Jabloně strihani #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Chcete-li vyšší kmínek, tak ostříhejte všechny postraní větve na větevní kroužek a nechte nezastřižený pouze terminál. Až doroste do vámi požadované výšky+5 pupenů, zastřihněte a zapěstujte novou korunu.

juelen
Presne toto jsem chtěl poradit i ja :)
vitas
hodnocení

Jak to dobre chapu tak, odstrihnu tyto větve v červenem kroužku a budou rust vice ty ktere jsou na dnimi ty malé? Potom pokračovat strihanim podobně jak na druhe fotce?

Jabloně strihani #3
Jabloně strihani #4

hodnocení

0x

Co člověk a co kniha, to názor. Mám jednoho známého, který jabloň stříhá jako víno - má natahané dráty, do kterých vede větve a stříhá na minimum. Já mám stromky začínající s korunou cca. 50 cm nad zemí - nechce se mi na zahrádce lozit po žebři. Já si osobně z návodů na stříhání nic neberu - chci opticky prosluněnou korunu a raději mám 4 krásná jablka než bednu malých na vyhození. Rodící větve krátím na třetinu. Jabloň a hrušeň stříhám celoročně.

Zkuste třeba uvést název odrůdy - to také má vliv na pěstování - jistě tu kolegové vloží nějaký návod.

doplněno 02.03.21 14:25:

sadowniczy.pl/...

přímo pro jabloně jonaprince - takže žádný strom s korunou - spíš jako psí víno.

doplněno 02.03.21 14:26:

sadownictwo.com.pl/...

makk
hodnocení

0x

Zvolil jste si špatnou jabloň, 3m je výška celého stromu v dospělosti a to ta vaše mít bude. V podstatě s tím nic neuděláte. Pokud by nešlo o roubovaný strom, tak by stačilo ostříhat všechny větve, nechat jen tu střední a korunu založit jejím zastřižením ve výšce jaké chcete. Ale dnes jsou všechny kupované ovocné stromky roubované a roubují se právě tam, kde začíná koruna. Takže když uděláte výše uvedené, budete mít pak uprostřed kmene nevzhledné zúžení.

Velmi pěkně je to vidět u sakur, které jsou dnes moderní, jako zeleň ve městech (krásně růžově kvetou). Ty jsou naroubované na třešeň a když se na ten strom podíváte, tak vidíte relativně silný kmen, který prostě končí a jdou z něj už jen tenké větvičky (to silné je třešeň, to tenké je sakura). Podle mého názoru to jsou velice nevzhledné stromy už takhle a teď si představte, že by teb přechod ze silného na tenké byl uprostřed kmene.

Jabloně strihani #5
floro*

V koruně se roubují druhy a kultivary, které nedokážou tvořit rovný kmen. To se u ovocných stromů používá jen velmi, ale opravdu velmi z řídka. Drtiná většina se roubuje u země.

3 m v dospělosti má každý zákrsek, a pán jistě zákrsek koupil. Výšku stromu určuje zvolená podnož.

vitas
hodnocení

Jedna se o jablon Red Jonaprince ,Tak mužete mi aspon ukazat jak to zastrihnout jake vetve zastrihnout a ktere nechat.

jm
Výše máte odkazy jak vypadají dospělé stromy. Žádné větve podle vašich představ tam nejsou. Ostříhat musíte na jeden hlavní prut. V představované výšce pak budete směrovat strom k plodu, u stromu dáte vysoký pevný kůl

floro*
hodnocení

0x

Výšku stromu ovlivňuje podnož. Určitě jste si koupil zákrsek, buďte v klidu. Výšku založení koruny si určujete vystřižením výhonů, tak jak vám popsal už někdo výše, uděláte si jen jednoduchý špičák. A pak postupujte podle prvního obrázku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]