Nejste přihlášen/a.
Chcete-li vyšší kmínek, tak ostříhejte všechny postraní větve na větevní kroužek a nechte nezastřižený pouze terminál. Až doroste do vámi požadované výšky+5 pupenů, zastřihněte a zapěstujte novou korunu.
Co člověk a co kniha, to názor. Mám jednoho známého, který jabloň stříhá jako víno - má natahané dráty, do kterých vede větve a stříhá na minimum. Já mám stromky začínající s korunou cca. 50 cm nad zemí - nechce se mi na zahrádce lozit po žebři. Já si osobně z návodů na stříhání nic neberu - chci opticky prosluněnou korunu a raději mám 4 krásná jablka než bednu malých na vyhození. Rodící větve krátím na třetinu. Jabloň a hrušeň stříhám celoročně.
Zkuste třeba uvést název odrůdy - to také má vliv na pěstování - jistě tu kolegové vloží nějaký návod.
přímo pro jabloně jonaprince - takže žádný strom s korunou - spíš jako psí víno.
Zvolil jste si špatnou jabloň, 3m je výška celého stromu v dospělosti a to ta vaše mít bude. V podstatě s tím nic neuděláte. Pokud by nešlo o roubovaný strom, tak by stačilo ostříhat všechny větve, nechat jen tu střední a korunu založit jejím zastřižením ve výšce jaké chcete. Ale dnes jsou všechny kupované ovocné stromky roubované a roubují se právě tam, kde začíná koruna. Takže když uděláte výše uvedené, budete mít pak uprostřed kmene nevzhledné zúžení.
Velmi pěkně je to vidět u sakur, které jsou dnes moderní, jako zeleň ve městech (krásně růžově kvetou). Ty jsou naroubované na třešeň a když se na ten strom podíváte, tak vidíte relativně silný kmen, který prostě končí a jdou z něj už jen tenké větvičky (to silné je třešeň, to tenké je sakura). Podle mého názoru to jsou velice nevzhledné stromy už takhle a teď si představte, že by teb přechod ze silného na tenké byl uprostřed kmene.
Jedna se o jablon Red Jonaprince ,Tak mužete mi aspon ukazat jak to zastrihnout jake vetve zastrihnout a ktere nechat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.