Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se sázet česnek (ano, měl jsem jej vysadit na podzim, vím, ale lepší něco než nic). Kdysi jsem na netu viděl pokus, kde ukazovali souvislost mezi rozestupem rostlin a velikostí cibulí. Ve zkratce - když byly rostliny blíže u sebe, byl větší výnos kg/m2, ale také mnohem menší průměr cibulí. Pokud byly rostliny od sebe poměrně daleko, byly výsledné cibule velké, ale zároveň s tím byl nejhorší výnos kg/m2. Všechny výsledky byly uspořádané v přehledné tabulce. Bohužel jsem si tabulku neuložil a teď "za boha" nemohu dohledat původní zdroj. Neměl by někdo ze zdejších radu, kde se po původním či obdobném článku pídit? Předem děkuji za náměty.
Každoročně sázím na podzim, teď na jaře mi už začíná vylézat.
Trochu mě zarazila ta cibule - chcete sázet česnek, nebo cibuli? Cibule = malé cibulky. Česnek = hlavičky, z nich stroužky. Z česneku Vám žádné cibule nevyrostou, ani kdybyste byl Mičurin.
Sázím do sponu, asi 25 x 25 cm. Hlavičky mám opravdu krásně velké. Ale určitě by česnek vyrostl, i kdyby byly stroužky sázené blíž sebe. Pokud nebude namačkaný po 5 cm od sebe, místo pro vývin hlaviček si vždycky najde. Jaga.
Jinak přihnojuju cereritem speciálně pro česnek a cibuli.
Ne tabulku nemám a ani o ni nevím. Každá rostlina potřebuje svůj optimální prostor. Když ho bude mít menší, rostliny si vzájemně konkurují a výnos jedince jde dolů. Při větším prostoru zase plýtváte místem. Jestli chcete sázet metráky, tak chápu, že vás to zajímá. Při sázení pár kousků potřebujete do kuchyně raději větší hlavy než mrňousky. Záleží také na odrůdě. Každý česnek je jinak vzrůstny v nati. Sázel jsem 25-30x10-12 dle odrůdy.
Česnek má složenou cibuli.
Ano, výnos jedince jde dolů (zmenšení cibulek), ale absolutní výnos v kg/m2 šel podle té tabulky, co jsem kdysi viděl, nahoru (samozřejmě to mělo svůj limit). V té tabulce šla vysledovat vzdálenost, kdy velikost cibulky ("palice") již příliš nerostla, ale zároveň byl ještě solidní výnos kg/m2, tj. kdy se ještě "neplýtvalo místem", jak píšete. Jinak děkuji za sdílení Vašich zkušeností
A já jsem to také jednou zkusila zasadit na jaře a nevyrostl mi stroužkový, ale takové celé hlavičky. Ale byl výborný, snad ještě lepší na chuť a i na loupání. Ale už je to pár let a pak jsem sadila na podzim a asi nebyla dobrá sadba, i když jsem kupovala sadbový a byl hodně drahý. Bylo to mizerné, naštvala jsem se skončila s pěstováním česneku. Ale nabudil jste mne, mám docela dost česneku co jsem nesnědla a tak ho také zkusím zasadit. Jsem zvědavá, co vyroste.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.