Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uložení česneku v mrazáku

Od: ludva® odpovědí: 5 změna:

Vloni se nám opravdu zadařila úroda česneku - byl velký a bylo ho dost. Ale nedávno jsem šel manželce pro česnek (měli jsme ho uložený v nevytápěné dílně volně ložený v krabicích) a zjistil jsem, že se stroužky oddělují od sebe, česnek měkne a klíčí. Nic jiného nás nenapadlo než, že jsme česnek oloupali a namixovali. Vložili do krabičky a zamrazili. Předtím jsme udělali pár skleniček se sádlem a solí. Už jsme ho z mrazničky použili, ale je to krátká doba. Udělali jsme něco špatně? Dá se takto česnek uchovat? Byli jsme z toho dost smutní - ještě se nám to nestalo. Je možné, že je to způsobeno pozdější sklizní nebo špatným skladováním?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Česnek máme celou zimu pověšený v zahradním domku, který promrzá. Takže část zimy je tedy také v "mrazáku". Na kvalitě mu to neubírá. Většinou začíná měknout a sesychat kolem března, dubna. Máme vyzkoušený, že modrý odchází první a bílý vydrží déle. Takže zatím jíme jen modrý a bílý šetříme na konec.

To že česnek měkne dříve než jste zvyklý může být odrůdou i správným vyzráním před sklizní stejně jako podmínkami uložení. Všechno má vliv. :)

hodnocení

1x

Krabice nevětrá. Vzduch musí mít přístup i ze spodu. Nechat pověšený nebo uskladnit v něčem děrovaném. Rozjíždí se stroužky - opožděná sklizeň u paličáku. Měkne - teplo, rašení, napadení vlnovníkem.

hodnocení

0x

Hlavičky česneku mám v košíku celou zimu ve chladném špajzu, pootevřené okénko, pokud hodně nemrzne. Je pořád jako vyjmutý ze země, neměkne, neklíčí.

Ten mixovaný nemám ráda a nedělám to. Ani ten se sádlem a solí. Dělala to s oblibou moje mamka, pak mě tím vždycky podarovala, ale já z toho cítila pak nějakou pachuť. Nebylo to prostě tak dobré, jako když oloupete a prolisujete čerstvé stroužky. Pak jsem to už odmítala, že to nechci.

Za mě opravdu jenom čerstvý. Během dne přidám fotku. Jaga.

Uložení česneku v mrazáku

hodnocení

0x

Já česnek ponorným mixerem na mixuji v oleji do hladké pasty. Ve skleničce od jogurtu, ve dveřích lednice vydrží déle, než do nového.

dagi*
hodnocení

0x

Já česnek oloupu, dám do sáčků na mražení (asi po 1/2 kg) a zamrazím. Pak vytáhnu tolik stroužků, kolik potřebuji, nechám je minutku rozmrazit a hned použiji k vaření - nakrájím nebo lisuji. Česnek jsem tak uchovala v pohodě 2 roky. Známí zahrádkáři ho mají takto v mrazáku i 3 roky. Dříve jsem česnek dávala do vázy jako kytku a vydržel mi max. do ledna, vysychal. Důležité = při loupání použít lékařské gum. rukavice ( to množství česneku leptá kůži).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]