Nejste přihlášen/a.
Vloni se nám opravdu zadařila úroda česneku - byl velký a bylo ho dost. Ale nedávno jsem šel manželce pro česnek (měli jsme ho uložený v nevytápěné dílně volně ložený v krabicích) a zjistil jsem, že se stroužky oddělují od sebe, česnek měkne a klíčí. Nic jiného nás nenapadlo než, že jsme česnek oloupali a namixovali. Vložili do krabičky a zamrazili. Předtím jsme udělali pár skleniček se sádlem a solí. Už jsme ho z mrazničky použili, ale je to krátká doba. Udělali jsme něco špatně? Dá se takto česnek uchovat? Byli jsme z toho dost smutní - ještě se nám to nestalo. Je možné, že je to způsobeno pozdější sklizní nebo špatným skladováním?
Česnek máme celou zimu pověšený v zahradním domku, který promrzá. Takže část zimy je tedy také v "mrazáku". Na kvalitě mu to neubírá. Většinou začíná měknout a sesychat kolem března, dubna. Máme vyzkoušený, že modrý odchází první a bílý vydrží déle. Takže zatím jíme jen modrý a bílý šetříme na konec.
To že česnek měkne dříve než jste zvyklý může být odrůdou i správným vyzráním před sklizní stejně jako podmínkami uložení. Všechno má vliv.
Hlavičky česneku mám v košíku celou zimu ve chladném špajzu, pootevřené okénko, pokud hodně nemrzne. Je pořád jako vyjmutý ze země, neměkne, neklíčí.
Ten mixovaný nemám ráda a nedělám to. Ani ten se sádlem a solí. Dělala to s oblibou moje mamka, pak mě tím vždycky podarovala, ale já z toho cítila pak nějakou pachuť. Nebylo to prostě tak dobré, jako když oloupete a prolisujete čerstvé stroužky. Pak jsem to už odmítala, že to nechci.
Za mě opravdu jenom čerstvý. Během dne přidám fotku. Jaga.
Já česnek oloupu, dám do sáčků na mražení (asi po 1/2 kg) a zamrazím. Pak vytáhnu tolik stroužků, kolik potřebuji, nechám je minutku rozmrazit a hned použiji k vaření - nakrájím nebo lisuji. Česnek jsem tak uchovala v pohodě 2 roky. Známí zahrádkáři ho mají takto v mrazáku i 3 roky. Dříve jsem česnek dávala do vázy jako kytku a vydržel mi max. do ledna, vysychal. Důležité = při loupání použít lékařské gum. rukavice ( to množství česneku leptá kůži).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.