Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
po přesazení Aloe do většiho květináče s ní trochu bojuji. Zvolil jsem vhodnou půdu, ale od té doby jsou listy uvnitř vyschlé a nedrží vůbec žídný tvar.
Hlína podle mého názoru přelitá není.. Možná na začátku jsem to trochu přehnal, ale teď si vlhkost hlídám.
Děkuji za pomoc.
Pokud máte substrát pro kaktusy (mně připadal podle fotky moc černý - jako rašelinový), tak bych jen vytáhla květník z toho obalu, dala na talířek několik kamínků a na ně květník, aby byl ve vzduchu a mohl jím proudit vzduch a substrát lépe vysychal. Pak bych zalévala jen podmokem a mírně (spíš hodně málo), aby nebyl mokrý povrch. Už bych nepřesazovala znovu, aby se neponičily ty kořínky, které kytce zůstaly zdravé. A uvidíte. Ida
Subrát je přímo pro kaktusy, myslím že je dost "prodyštný".. Co se týče květníku. Je to obyčený posazený do okrasného. Na dně má několik odtokových otvorů, přes některé jsem dal menší kamínky..
Mohl jsem ji teda i poškodit tím že jsem ji přesazoval venku (ještě nebyly takové mrazy)?
Mně připadá, že má vody až moc. Neschne, spíš vyhnívá. A květináč je moc velký. Než ho prokoření, poroste aloe pomalu. Má na dně vrstvu štěrku, kamínků? Kdyby usychala, bude mít špičky spodních listů zachlé.
To byla ta druhá možnost, ale nepřidalo mi že by půda byla vlhká.. Nene na dno jsem pouze přidal par kamínků na odtokové otvory, ale jinné jsem nedával. Četl jsem a možná znova přesadím že by se mohlo dát klidně i do půlky toho květináče keramzit a poté dosypat substrátem pro sukulenty.
Co myslíte? Mám znova Aloe přesadit?
Tak tak. chybama se člověk učí. Ještě můžete vidět, jak ty listy jsou u stonku trochu jakoby zesklovatělé. To je prostě rozpad vnitřních pletiv a jakmile k tomuto dojde, tak není cesty zpět. Já teďka takhle přišla o asi 20ti letou aloi. Dvakrát jsem ji zalila vodou z nakličování semen a pak přijela mamka a ty vždy mi kytky zaleje taky a bylo vymalovany...
Ještě mužete všechny takovéto listy olámat, nechat tam jen vrcholových pár nejzdravějších a strčit alespoň z poloviny do substrátu a může pustit kořínky.
Děkuji za "potvrzení".. Zalévat méně je mnohdy více. U toho přesazování do budoucna, mám tedy Aloe nechat chvilku úplně na suchu než ji zaleji? Nebo ihned po přesazení to chce zalít?
Četl jsem že je lepší zalévat 1x a pořádně a poté nechat vyschnout, než po kouskách. To je pravda?
Jsou pro Aloe určené nějaké speciální kvetináče? Pro přístě zkusím i ten tip co jsem četl že na dno květináče do určité úrovně se sype keramzit..
Vhodnější je keramický /hliněný/. Trochu dýchá a zároveń se snadno nepřeklopí, že je těžší. Odstřihni špičku, pár koncových listů a kousek kmínku, aby se dal zapíchnout. Řeznou plošku nech pár dní zaschnout, případně ještě posyp skořicí a pak teprve sázej. Ale ne do mokrého. Půda by měla být asi jako mletý mák. Snad to vyjde.
Místo keramzitu do spodní části aspoň 3cm vypraný posypový štěrk. Je těžší a neudržuje vláhu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.