Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hynoucí mandarinka

Od: qlinda odpovědí: 5 změna:
Mám problém s mandarinkou, která vypadá velmi špatně. Koupila jsem ji před několika lety (je naroubovaná) a plodila velmi chutné mandarinky. Mandarinku mám v chladu ve světlé zimní zahradě, v létě je venku na terase. Před třemi roky chytila puklice, které se mi ale podařilo zlikvidovat kombinací chladu a chemie. Teď na ní žádné puklice nevidím, ale mandarinka má zkroucené listy a některé i opadávají. V létě kvetla, ale vytvořily se malinké plody, které dále nerostly. Některé větvičky už jsou uschlé. Máte nápad jak ji zachránit?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já bych ji přesadila a přitom zkontrolovala kořeny. Tohle se mi stalo s citroníkem. Najednou začal živořit a usychal. bylo mi to divné, protože jsem ten rok přesazovala a do správné hlíny, tak mi to nešlo do hlavy. Nakonec jsem ko vyklepla z květináče a zjistila, že jsem ho přesadila špatně a že neměl mezi kořeny hlínu. Nevím jak jsem to mohla tak blbě udělat, ale stalo se. Tak jsem ho znova pořádně zasadila a sice mu to trvalo, než se zmátořil, ale zachránila jsem ho a už znova plodí a kvete.

ema
hodnocení

0x

Jestli v hlíně nejsou nějací škůdci a ožírají kořeny.

hodnocení

0x

Zkuste ji "probudit". do vany s ní a osprchovat ji jemně teplou (vlažnou) vodou. Předpokládám, že v zimní zahradě áte nějakou rozumnou teplotu?

qlinda
hodnocení

Tak v ZZ máme teplotu poměrně nízkou, kolem 10 stupňů, vedle této mandarinky ale stojí citroník a tomu evidentně zima není. Kromě toho mám ten stromek už několik let a měla jsem na něm velké a chutné plody a podmínky byly stejné...mám dojem, že začal chřadnout už v létě, dost kvetl, ale pak ty plody buď opadaly anebo zakrněly.

oldi
hodnocení

0x
Možná má už vyčerpanou půdu bez živin. Potřebuje přesadit do větší nádoby. V zimě rostlinu mírně zalévat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]