Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Papriky klapí

Od: honza75* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, nedávno jsem vysadil papriky. Pěkně vyrostly, ale teď se jakoby rostlinky začaly klapět. Mám je u topení tak nevím jestli na ně není moc teplo. Nebo jestli je moc nezalévám. Tak nevím, prosím poraďte.

Papriky klapí

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Hledejte "padání klíčících rostlin". A moc mokrý to vypadá taky.

hodnocení

0x

Zdravím a pouze upřesňuji "názvosloví": Papriky jste zřejmě nevysadil, ale vysel. Omlouvám se za "slovíčkaření"...

liska5
hodnocení

0x

Máte tu misku s dirkami ve dně na odtok přebytečné vody? Klíční rostlinky popadají v důsledku houbové choroby, když jsou v chladu a mokru. Tohle nevím, jestli zachráníte. Teď do tepla a zkusit zalít roztokem Previcuru. Vzhledem k ceně té chemie se vám spíš vyplatí vysít znova. Kupujte výsevný substrát s přídavkem proti houbovým chorobám.

hodnocení

0x

Do jakého substrátu jste semínka vysel? Nejlepší se mi osvědčil sobstrát "pro výsev". Pak by nemělo docházet k "padání sazenic". Takové malé roslinky ze začátku zavlažuji jemným rosením.

hodnocení

0x

Máte tam málo světla, paprik jsou proto vytáhlé a takto to dopadá. Navíc ta krabice nebo co je tmavá a půdy je tam málo. Zkuste je přesadit a substrát dát více pod okraj a na světlo.

floro*
hodnocení

0x
Pokud nejde o tzv. padání klicnich rostlin" (hledejte jak to vypadá na netu), a podle mě to asi není ono, i když ty fotky jsou špatný.
Vysokou teplotu potřebuji papriky na klíčení, teď potřebuji už teplotu nižší, třeba 18-20° a maximum světla. Jinak se budou vytahovat a budou to tenké nitě. Už můžete i přesadit (pikirovat), ale hlavně dát do chladna. To je podle mě i příčina toho, že se ohybaji v půlce (při padání by lejli zaskrcene hned u substrátu) - teplo, málo světla = tenké, slabě, vytazene.

hodnocení

0x

Je to houbová choroba - padání klíčních rostlin.

liska5

Floro má pravdu, tam chybí to zaškrcení v místě, kde začíná kořínek a kde se klíční rostlinka zlomí. Tyhle jsou ohnuté, jako z nedostatku vody. Možná proto, že půdy je málo.

Při začátku napadení voda nejde do rostliny, ta začíná vadnout a ohne se. Ovšem podle této rozmazaniny z dálky se stejně nic nedá poznat.

liska5

Jakože to je začátek zkázy? I to je možné.

hodnocení

0x

Na to je Previcur,

liska5

To už jsem napsala, jen jesti ho včas sežene.

oldi
hodnocení

0x
Okraj krabice je moc vysoký, bude zde nedostatek světla.
Rostou příliš rychle, jsou vytáhlé.
Chce to více světla, možná snížit teplotu na asi 25°C, aby nerostlo tak rychle. Přesadit je na větší vzdálenost, hlouběji.
oldi
Teplotu pro malé rostliny do 25°C.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]