Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zimování muškátů vs rašení listků

Od: draiv* odpovědí: 12 změna:

Myslím že o tomto tématu bylo vše dávno řečeno.Podle nejlepšího vědomí a svědomí jsem svoji nadúrodu muškátů zazimoval -tedy seřezal 10 cm nad zemí, přasadil do nové odpovídající půdy, umístil k oknu v teplotě + 9st, Sporadicky zalévám lehce jednou za 14 dní.Leč začaly mi rašit nové rostlinky s novými lístky zatím tak 5-7 cm.Takže teď prosím raďte, ostříhat nebo nechat? Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Muskaty davam pres zimu do sklepa ci chodby.Nezalevam!Na jare ostriham a vyrasi nove,krasne listky:)

alileta*
hodnocení

0x

Dobrý den, já takto muškáty nepřezimovávám, dělám sazeničky už na podzim, takže moje rada není podepřená zkušeností. Jen si říkám, co byste s obrostlými rostlinami dělal(a) celou zimu? Takže můj názor – několikrát za zimu zastřihnout, a to poměrně výrazně. Výhonky obrazí znovu a budou krásně košatět.

hahanaj*
hodnocení

0x

To co jste udělal a jak se o ně staráte se dělá na jaře. Na zimu je nikdy nepřesazuji , pouze seříznu a nechám v chladu - zaliji maximálně 2x za celou zimu a to velmi velmi málo.

Nechte je odpočívat - nic bych s nimi nedělala -stejně je na jaře seříznete znovu.

floro*
hodnocení

0x

Ano, přesazovat na jaře. Dal jste jim živinouvou bombu. Lístky nechte, možná obrůstají, protože jim na těch zbylých 10 cm stoncích nezbyly žádné listy.

wanesa*
hodnocení

0x

Já jse vždy setříhám nakrátko a stejně mi občas vyraší nové lístečky i kvete,třeba v únoru,mám ho v domě na studené chodně u okna,na jaře přesadím a krásně vyroste,a je mu už 5 let

emilka12*

Waneso a kvetou ti muškáty dobře když je máš tak dlouho?Se doporučuje jen dva roky že potom nekvetou.

wanesa*

Kvetou nádherně,a to se s nimi nemazlím,vždy na jaře jim zastříhnu hodně kořeny a úplně ostříhám a vyraší krásné nové husté listy a květy.Asi tak po 7 letech jsem jedny musela už vyhodit,protože už měly kmeny a ne stonky,tlusté a vždy se na podzim vysemenily.Tak jsem ta semímka zasadila a mám tyto už takhle dlouho.

hodnocení

0x

Já si myslím, že chybička se vloudila tím, že jste dal novou zeminu. Ta se dává až na jaře, až kytky probouzíme ze zimního spánku. No co už teď?! Teď bych stříhala, olamovala, nezalívala. Snad 1x za měsíc.

sadlik*
hodnocení

0x

S pnoucími muškáty mám již dlouholetou zkušenost.Mívám tak dvanáct až patnást samozavlažovacích truhlíků.Na podzim při uklízení na zimu ponechám pět až sedm truhlíků,které seříznu na patnáct cm. a uložím na okno v chalupě,je tam široký parapet a přiměřená teplota,pět až deset stupnů.Zalévám opatrně,jen aby půda úplně neproschla.V únoru,kdy se začnou muškáty probouzet,mají už nové výhony ,tyto opět ustříhám a z nich nadělám řízky-dvě až tři kolínka-která pomocí práškového stimulátoru zapíchám do směsi písek-kompost-obyčejná zahradní zem a přidávám ještě prosátou směs po skladování dřeva .Vše po jednom dílu.Mám na to kryt od zářivky-zarosím a přikreju víkem z druhé zářivky.Otvor na dýchání rostlinek stačí 2mm.Po dobu dalších pěti týdnů otevřu tak dvakrát ,abych rostlinky mírně zarosil.Asi v polovině března rozsazuji do každého truhlíku jednu mateční rostlinu a k ní sedm až deset nových rostlinek,které už mají slušný kořenový systém.Do zmrzlých nechám doma s tím ,že začnu opatrně přihnojovat a podle počasí zalévat.V polovině června už kvetou rostliny naplno.No a na podzim proces opakuji.

Už se začneme poohlížet, kde mají nejlevnější zeminu. Že? ;)

vetsinou se mi osvedcilo sledovat letaky OBI a BAUMAXX

hodnocení

0x

me se osvedcilo nechat jen 2-3 listky, zalit jednou za 3tydny, hlavne kontrolujte aspon jednou tydne a odstranujte zvadle a shnile listy, nechat prezimovat v mistnosti kde neni mraz a bacha na vlhkost, takhle mi uhnilo pulka muskatu! v breznu presadit ale zalezi na pocasi, pockejte az zacne dele svitit slunce at dobre zakoreni presazeny muskat.nechejte na okne a pak po mrazech hura ven! jo, kristalon start na zacatek a pak kristalon plod a kvet az zacne nasazovat pupeny.vim ze to neni levny hnojivo ale nemluvim jen za sebe, osvedcilo se to i mym znamym! preju krasny a bohaty kvety!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]