Nejste přihlášen/a.
Myslím že o tomto tématu bylo vše dávno řečeno.Podle nejlepšího vědomí a svědomí jsem svoji nadúrodu muškátů zazimoval -tedy seřezal 10 cm nad zemí, přasadil do nové odpovídající půdy, umístil k oknu v teplotě + 9st, Sporadicky zalévám lehce jednou za 14 dní.Leč začaly mi rašit nové rostlinky s novými lístky zatím tak 5-7 cm.Takže teď prosím raďte, ostříhat nebo nechat? Díky
Dobrý den, já takto muškáty nepřezimovávám, dělám sazeničky už na podzim, takže moje rada není podepřená zkušeností. Jen si říkám, co byste s obrostlými rostlinami dělal(a) celou zimu? Takže můj názor – několikrát za zimu zastřihnout, a to poměrně výrazně. Výhonky obrazí znovu a budou krásně košatět.
Já jse vždy setříhám nakrátko a stejně mi občas vyraší nové lístečky i kvete,třeba v únoru,mám ho v domě na studené chodně u okna,na jaře přesadím a krásně vyroste,a je mu už 5 let
Waneso a kvetou ti muškáty dobře když je máš tak dlouho?Se doporučuje jen dva roky že potom nekvetou.
Kvetou nádherně,a to se s nimi nemazlím,vždy na jaře jim zastříhnu hodně kořeny a úplně ostříhám a vyraší krásné nové husté listy a květy.Asi tak po 7 letech jsem jedny musela už vyhodit,protože už měly kmeny a ne stonky,tlusté a vždy se na podzim vysemenily.Tak jsem ta semímka zasadila a mám tyto už takhle dlouho.
S pnoucími muškáty mám již dlouholetou zkušenost.Mívám tak dvanáct až patnást samozavlažovacích truhlíků.Na podzim při uklízení na zimu ponechám pět až sedm truhlíků,které seříznu na patnáct cm. a uložím na okno v chalupě,je tam široký parapet a přiměřená teplota,pět až deset stupnů.Zalévám opatrně,jen aby půda úplně neproschla.V únoru,kdy se začnou muškáty probouzet,mají už nové výhony ,tyto opět ustříhám a z nich nadělám řízky-dvě až tři kolínka-která pomocí práškového stimulátoru zapíchám do směsi písek-kompost-obyčejná zahradní zem a přidávám ještě prosátou směs po skladování dřeva .Vše po jednom dílu.Mám na to kryt od zářivky-zarosím a přikreju víkem z druhé zářivky.Otvor na dýchání rostlinek stačí 2mm.Po dobu dalších pěti týdnů otevřu tak dvakrát ,abych rostlinky mírně zarosil.Asi v polovině března rozsazuji do každého truhlíku jednu mateční rostlinu a k ní sedm až deset nových rostlinek,které už mají slušný kořenový systém.Do zmrzlých nechám doma s tím ,že začnu opatrně přihnojovat a podle počasí zalévat.V polovině června už kvetou rostliny naplno.No a na podzim proces opakuji.
me se osvedcilo nechat jen 2-3 listky, zalit jednou za 3tydny, hlavne kontrolujte aspon jednou tydne a odstranujte zvadle a shnile listy, nechat prezimovat v mistnosti kde neni mraz a bacha na vlhkost, takhle mi uhnilo pulka muskatu! v breznu presadit ale zalezi na pocasi, pockejte az zacne dele svitit slunce at dobre zakoreni presazeny muskat.nechejte na okne a pak po mrazech hura ven! jo, kristalon start na zacatek a pak kristalon plod a kvet az zacne nasazovat pupeny.vim ze to neni levny hnojivo ale nemluvim jen za sebe, osvedcilo se to i mym znamym! preju krasny a bohaty kvety!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.