Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyschnutí dřevěného špalku bez praskání?

Od: tomasito odpovědí: 7 změna:

Dobrý den

víte někdo jak vysušit špalek aby co nejméně popraskal? Některé špalky co jsem nechal sušit tak praskly skoro na půlku. Chtěl bych vědět postup jak to udělat aby špalek co nejmíň popraskal.

Děkuji

Tomasito

Vyschnutí dřevěného špalku bez praskání?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Takový postup neexistuje. Prostě dřevo na okraji seschne více, nežli dřevo uprostřed.
Jedině do syrového špalku středem po délce vyvrtat velkou díru.

hodnocení

2x

Někde jsem četl, že staří řezbáři, sochaři, koláři a jiní řemeslníci zpracovávající kulatinu nechávali dříví pomalu vysychat zahrabáním do sena uskladněného ve stodole nebo na půdě.

asd1
hodnocení

1x

Musí schnout velmi pomalu.. Ideálně najít souši v lese a řezat už suché (ale ještě ne shnilé).. Čerstvé řízlé nechat v kůře, čela zatřít latexem a do stínu na chladné jen lehce větrané místo kde bude schnout několik let, i tak to ale nejspíš popraská...

Také to tak praktikuji - zatřít čela barvou, protože tudy odchází nejvíce vlhkosti dřeva a tím se proces vysychání trochu zbrzdí.

makk
hodnocení

0x

Přepůlit ho :). To ale asi nechceš, tak jedině vybrat dřevo, které v sobě má co nejméně vody.

tomasito
hodnocení

Díky za odpovědi. Zkusím ty varianty a uvidí se jak to dopadne :)

hodnocení

0x

Dobrý den. Ještě jsem si vzpomněl, že jsem kdysi viděl jako ochranu proti rozpraskání masivního zahradního mobiliáře do čela dřeva po obvodu zaražené takové jemně vlnité ocelové pásky, které brání rozpraskání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]