Nejste přihlášen/a.
Mám zahradu, na které je jen 10 cm vrstva ornice a pod ní jemný žlutý písek. Rád bych ji zúrodnil do větší hloubky. Můžete mi poradit jak to udělat? Za jakoukoliv věcnou radu děkuju.
chci reagovat na rispevek od jabraka je myslim spatna kombinace dat hnuj a brambory zaroven!
pokud hnuj nepemrzne tak se v nem pres leto hromadi dratovci a jina haved ktera nam brambory bude napadat a tim znekvalitni!
ja bych doporucoval letos nasadit vse co jste sadila i minuly rok,a u konce sezony koupit zelene hnojivo treba horcici zaset ji na husto a nechat vyroust tak do max 25cm a pak pridat nejlepsi hnojivo - hnuj a nebat se toho (urcite jej sezenete v inzeratech- daruji) nejlepsi je hovezi! konsky a praseci nedoporucuji. pak pokud sezenete tak klidne ze stolarny hoblliny.
A to vse na podzim dukladne zaorat! ( samozrejme traktorem ) cim vetsi hloubka tim lepsi!
nevim co chcete pak na zahrade? - zahradce? pestovat? a jak je velka? pokud jste na vesnici tak urcite najdete ochotneho traktoristu, ktery vam to za flasku a 200kč zaora!
S oranim mam zkusenost jak jsem psl tu horcici tak max do 25cm a hlavne ji neposecte!ani kdyby prerostla,nebot pak pri orbe se ,,stavela,, pred pluh a tim zamezila plynule orbe!
a nazaver, je moznost pak pristi rok prihnojovat praskovym hnojivem! ja doporucuji koupit NPK hnojino (dusik fosfor draslik)a to zrovna vetsi baleni (25-50Kg) nebot ty male 1kg baleni te vyjdou na hodne penez! A pri prihnojovani opatrne! muzes rostlinu zpalit! takze s mirou!
Piky:
Neboj,je to metoda vyzkoušená.Samozřejmě čerstvý hnůj se nepoužívá.ten musí aspoň rok ležet a zfermentovat.A dávám ho do brázdy,a přes to tu štěpku,kterou máme zadarmo,a pak položím bramboru a zahrnu do roviny zemí okolo.Po vzejítí,když mají keříky tak 10 cm,přihrnu.A jaké jsou to brambory!Ale tady je to spíše druhotné využití,aby půda neležela ladem.Pokud bych použil ještě přihnojení strojenými hnojivy,tak jedině síran draselný.Dusíku tam bude dost.
JABRAKA
Pokud chceš využívat hospodářsky celou plochu zahrady,jediná možnost je,dodat do spodních vrstev dostatek humusu.Lze to udělat několika způsoby.Tedy já bych to udělal tak,že bych v prvním roce vysel do hluboce zorané plochy t.zv zelené hnojivo.Použít se dá hořčice,řepka,vojtěška hrách,nebo vikev,prostě rostliny s velkým nárůstem zelené hmoty.Ta se zaorá do hloubky a na jaře v další fázi bych zasázel brambory.Vyrýt brázdy,do nich rozhodit chlévskou mrvu(hnůj)a posypat štěpkou z listnatého dřeva.Do toho vsadit brambory ,zahrnout zemí.Po vzejítí přikopnout(přihrnout). Po sklizni bude pozemek do celé hloubky zkultivován.
JABRAKA
Dobrý den.Já bych koncem léta hustě vysel hořčici a před počátkem mrazů bych zelený porost poházel setleným chlévským hnojem a popř.i tou hrabankou.Uložení hnoje na podzim do brázd je účinnější.Přes zimu se vše rozloží.Na jaře bych do brázd vysázel brambory.
doplněno 10.01.09 14:09:Doplňuji,že samozřejmě zelený porost poházený hnojem a hrabankou se musí na podzim zaorat.
Tak jsem si přečetl všechny rady a zkusil jsem si představit tu hluboce zoranou plochu s krásným žlutým pískem na povrchu. Možná, že buráky by v tom šly. Ne, vážně: zelený ano, hnůj na podzim ano. A co takhle nějaký kompost? A bude to asi na dlouho...
Ten písek není na škodu.Viděl jsem v Polabí u Pardubic,v jakém písku jim rostla cukrovka.Jen je to asi náročné na zálivku.Já mám zahrádku na břidle.Rozpadlá břidla na povrchu je jako písek.A taky v ní lecos roste.Míval jsem krásná rajčata,cibuli,česnek.,mrkev i okurky.
JABRAKA
Děkuji za všechny rady. Na zahradě (2000 m2) chci pěstovat hlavně vinnou révu, broskve i jiné ovoce a doplňkově brambory a plodovou zeleninu (už mám něco z toho vysazené). Pro ovoce chci půdu zůrodnit do hloubky aspoň 80 cm. Běžné zelené hnojení pomůže zúrodnit jen vrchní vrstvu. Zahradu mám za domem, nepřístupnou pro traktor, rotavátor mně obrátí jen 20 cm. Myslel jsem proto na něco (nevím co), co by kořenilo metr hluboko a rozkladem kořenů zůrodnilo v hloubce. Děkuju za radu se štěpkou, zatím jsem ji dával jen jako mulč, přímo do půdy ne.
Amatere,všichni jsme začínali.Nemusíš tak usilovně lpět na nějakém "zúrodňování do hloubky"!To,co uděláš se zeleným hnojením a zrytí,nebo zorání na max 30 cm,ti bude bohatě dostačovat.Stejně ve větší hloubce,kvůli nedostatku kyslíku,ustává biologický život.Většina ovocných stromů své kořeny rozprostírá jen do těch 30 cm.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.