Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu mít 2 popelnice?

Od: dan465 odpovědí: 29 změna:
U nás v obci byl svoz každý týden a proto nám stačila 1 popelnice 240l ale od nového roku je perioda svozu 1x 18 dni zimní období a 1x 14 dní letní období logicky jedna nevystačí tak jsme pořídili novou druhou popelnici o objemu 240l tedy máme 2x popelnici 240l. Svozová firma ale argumentuje že je to nepřijatelné množství a že nemůžeme mít 2 že stačí 1 , přitom nikde není dané kolik popelnic můžeme mít a obci platíme 650kč za rok na poplatníka ne za popelnici. Jsou oprávněni 2 popelnici nevysypat nebo musí?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Musíte si to zjistit sám(a), páč nevím z jaké obce jste. Uvedu vlastní příklad. V Pardubicích k domu s 10 rodinami, je vypočítáno 2ks popelnic 240litrů se svozem 2x týdně. Popelnice jsou zdarma, odvoz platí lidé, kteří mají trvalý pobyt. Ale nestačilo to, páč lidi netřídí a nepřemýšlí. Klidně nacpou krabici od vysavače do popelnice, ani jí nepošlapou. A popelnice je plná.

Nicméně jsem to vyřešil, po domluvě se svozovou firmou, že si zaplatím další nádobu, kterou sami přivezou, označí a budou jí zdarma vyvážet. Od 15 ledna vyváží tři popelnice bez problémů.

Na jiné adrese u domu mi vyvezou to, co si zaplatím

Zkuste sdělit obec a firmu, která to vozí?

Takto to zařídili SmP - Odpady a.s.

Dobrý den,

odpadové nádoby jsou bezplatně přidělovány k nemovitostem dle počtu trvale hlášených osob na daném čísle popisném. Aktuální stav nádob 2x popelnice 240 l se svozem 2x týdně by měl být dostačující pro 40 osob trvale hlášených. Pokud je počet osob vyšší, může být přidělena další nádoba zdarma. Jestliže je na této adrese hlášeno méně osob, lze si další nádobu pořídit na vlastní náklady. Za její svoz už nic neplatíte, pouze službu vynášky a zanášky, pokud byste si ji chtěl sjednat. Odpadové nádoby můžete zakoupit u nás (P 120 litrů za 810 Kč a P 240 l za 992 Kč včetně DPH) s dovozem na adresu svozu. Jestliže byste je pořizoval jinde, je nutné si u nás vyžádat samolepky k jejich označení.

id
hodnocení

1x

U nás to také nelze mít dvě popelnice. Netuším čím naplníte za 18 dní dvě popelnice? Chce to poctivě třídit odpad a pak zjistíte, že jedna popelnice je dostačující.

Pokud se podaří a celý měsíc jsem doma jen ve dvou lidech, tak nevyužiji ani svoz jednou za 14 dní, těžko popelnici naplním jednou za měsíc. Poctivě třídíme odpad.

U nás doma se taky naplní 2 popelnice hned. Hlavně v zimě při topení úhlím. Je několik popelu kterýho se jinak nezbavíš.. :)

id

Popel patří zpět do půdy - na zahrádku, na trávu, kamkoliv. Je to dobré hnojivo.

Aha, pardon, my topíme dřevem a vy uhlím, to je rozdíl.

Já také naplním jednu popelnici za cca 3 - 4 týdny - jedna osoba, topím tepelným čerpadlem a třídím odpad. Podle mého odhadu objemově nejvíce odpadu mám do palstů.

Z úhlí je ten popel nic moc. Navíc ho je denně dost.. To bych tam měl brzo víc popela jak hlíny :-D

hodnocení

1x

My máme několik let dvě popelnice, jednu na bio odpad a jednu na směsný. Od jara střídavě vyvážejí jeden týden tu, druhý jinou. Ať dělám, co dělám, ale popelnici se směsným odpadem nechávám vyvážet tak za tři až čtyři týdny, prostě ji nenap

hodnocení

1x

Obce a mesta vyberaju za odvoz odpadu od osoby (v meste) alebo od domacnosti (obec), pripadne nejaky mix model. Predpoklada sa nejaky objem odpadu, aby to bolo rentabilne - cize ked vy generujete vela odpadu, nevidim problem platit dvojnasobnu sadzbu a mat dve nadoby. Inak je to nespravodlive.

hodnocení

0x
To si budete muset zjistit na obci, u nás to problém není, ale teď už se tu množství komunálního odpadu prý váží a při tvoření méně odpadu (a více třídění) by měly přijít nějaké slevy v dalším období.
My ve dvou většinou nenaplníme 110l ani za měsíc.

joudic*
hodnocení

0x
muzete, ale stejne se musite zeptat na magistratu. Nicmene nevim co s tim delate, pokud nemate podnikani v miste, kdybych nepotreboval vyvazet popel a v lete petky a plechy od piva, tak za 14 dni to ani nenaplnim a to nerecykluju a mam obyc standard popelnici. Kazdopadne jsou asi lidi po kterych je hromada bordelu, kdyz prijede segra na navstevu, tak druhy den je plna popelnice... Urcite by slo omrknout, cim ze se ta popelnice tolik zaplnuje a neco s tim udelat.

hodnocení

0x

My máme čtyři popelnice - dvě na smesný odpad a dvě na bio (listí). U nás povoleno, ale každá obec může mít jiné podmínky.

hodnocení

0x

Dovolte mi otázku - kolik vás je? Třídíte odpad? Já že naší rodině stačí jedna 120l popelnice 1x za 14 dní...

dan465
hodnocení

Je nás sedm , ano odpad třídíme od obce jsme dostali sadu popelnic bio , papir a plast , v zimě dáváme do popelnic i popel z uhlí
gazda*

Naše obec zatím neřeší počet popelnic. Mám 2 menší, někdo má jednu velkou. Svoz je jednou za 14 dní. Doma 4 lidé. Platím za každého za svoz odpadu. Domluvte se na obci, jak to je u Vás. Ale 7 lidí a jedna popelnice + topení uhlím je asi jedna nádoba málo. Jestli platíte 7x za svoz (7 lidí), tak jaká je to spravedlnost, když může jeden platící naplnit jednu popelnici a 7 platících stejnou popelnici?

makk
hodnocení

0x

To záleží na tom, jak to ma konkrétní obec, takže běžte na obec, že vám vývoz 1x za 14 dní nestačí a měli by vám nabídnout řešení.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

tu druhou vam vysypavat nebudou, pocet poplenic se urcuje podle platicich obyvatel domu, to ze si koupite dalsi svoji popelnici na tom nic nemeni, jedine muzete stat u plotu a cekat az pojedou, pak dat chlapum kilo do kapsy a vezmou ji

to vůbec nemusí být pravda, záleží, jaké mají v obci podmínky u svozu odpadu.

Juraji, "to ze si koupite dalsi svoji popelnici na tom nic nemeni,"

u nás to ale funguje.

dan465
hodnocení

Před chvilkou jsem dohovořil s paní z úřadu , která mi sdělila že pokud platím za všechny členy domácnosti ( 7 lidí ) tak je pouze moje rozhodnutí kolik popelnic uznám za vhodné na odvoz. Prý podobné problémy řeší i u jiných domácností. Se svozovkou vyřídí nápravu.

Logicke, pri tomto modeli (platba od poctu ludi) je jedno, kolko nadob mate.

jurajjuraj*

tak to mate dobre vyresene, u nas na obci to resi podle toho kolik je obyvatel v dome, reknou ze napr na 5 osob staci jedna popelnice a tim to hasne

hodnocení

0x

Pokiaľ triedite a množstvo odpadu je primerané počtu poplatníkov, tak si myslím, že môžete mať aj viac ako jednu nádobu. Obráťte sa na obec, aby to so zvozovou firmou "vykomunikovala". Zjednodušene povedané, medzi povinnosti obce patrí aj likvidácia veškerého komunálneho odpadu vzniknutého na jej území od nepodnikajúcich fyzických osôb. (Zákon č. 185/2001 Sb. - Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů).

lidus*
hodnocení

0x

Tam kde máme chalupu, platíme za svoz odpadu 1x 650kč, popelnice máme dvě své vlastní a když platíme na obci poplatek, žádáme bez problémů o 2 známky.Velká popelnice v létě kdy tam jsme a malá v zimě kdy tam jsme minimálně. U nás to jde bez problémů a pokud se stane, že se naplní obě, vyváží je bez potíží. Vysypou vám 2 pokud je na obou známka.

Liduš, pochopil jsem Vás dobře, že platíte obci 650K ročně a vyvážejí 2 popelnice? Jak často? Děkuji

lidus*

ANO, je to chalupa, mám 2 známky a v pohodě vyvezou obě popelnice, v zimě tam moc nejsme tak to zas mají bez práce. trvalé bydliště platíme na osobu 850kč, na chalupě se vyváží 1x za 14 dní odpad a 1x za 14 dní BIO, plasty, sklo. V létě je 2x po vyhlášení svoz např. televizory, kamna, pračky...Hasiči vyhlašují zase železný šrot. Také tu bývá velký kontejner např. na ořezané větve stromů. Každé domovní číslo má zdarma od obce komposter, kompost se dává na zahradu. Pokud chci do sběrného dvora musím si půjčit od trvale bydlících OP, já bych to musela odvážet do Brna.

Liduš, to je úžasné. Já na chalupě platím 1650Kč, za JEDNU popelnici s vývozem 1x za 14 dní.

Celkový náklad bude pravdepodobne vyšší ako obe spomínané sumy. Záleží na tom, akú časť obec zadotuje zo svojho rozpočtu a koľko vyúčtuje obyvateľom priamo ako poplatok.

hodnocení

0x

Popelnic můžete klidně mít i víc, po domluvě s obcí. U nás dává jedna větší rodina i tři. Jen si ty nádoby musíte sám koupit.

Záleží na tom, jak jste velká rodina. U nás je to naopak. Jsme jen dva, máme jednu na směsný odpad a jednu zdarma zapůjčenou od obce na BIO odpad /tráva, listí, plevel.../ Teď v zimě se ta BIO odváží jen 1x měsíčně, zelený odpad není. V létě každých 14 dní. Máme ji také prázdnou, snad až odstrojím stromek, rozstříhám tam větévky.

Směsná je každý týden. Navíc nám obec zdarma nabídla kompostéry, kam dáváme slupky z jablek, cibule, zeleniny apod.

Poctivě třídíme. Máme velkou tašku na papír, pytel na plasty, v kůlně staré kbelíky na sklo a kovy. Když je to plné, odnášíme to do obecních kontejnerů, které máme asi 150 m od domu. Takže nám toho opravdu mnoho nezbyde.

Takže směsného odpadu máme týdně jeden odpadkový koš, když 20 l pytlík zmáčknu a nahoře zavážu, je z toho jeden malý balíček.Proto dáváme popelnici k odvozu zhruba jen za 3 týdny. Častěji to opravdu nemá cenu.

Když budete opravdu dobře třídit, uvidíte, že odpadu budete mít jen zlomek. Chce se to jenom naučit. Zpočátku jsem si myslela, že méně odpadu nebude, ale pak jsem koukala. Na to třídění mají lidé různý názor, někdo je pro, jiný ne. Ale nás to neobtěžuje. Jen by to mohlo být zohledněno při placení poplatků. Aby rodina, která týdně vyprodukuje pouhý plastový pytlík, neplatila stejně jako ti, kteří naplní týdně kdečím 2 popelnice až k vrchu. Jaga.

Tím tříděním vrátíme aspoň nějakou tu korunu obci za to, že nám věnovala ten kopmpostér a BIO popelnici. Když se starají oni, staráme se i my. Škoda ale, zatím nás není mnoho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]