Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám již několik let kávovník. Přes léto měl květy, ted z nich jsou plody, které postupně dozrávají - červenají. Na spodních větvích a na těch, kde jsou plody však listy začínají ve velkém hnědnout a padat. Můžete mi poradit čím by to mohlo být? Má snad třeba málo živin, když asi vše dává do plodů? Nechci z něj mít opelichané koště. Děkuji moc za všechny rady.
Zimní teploty, vhodné pro tuto rostlinu, se pohybují mezi 12 až 15°C. Rostlinu zalévat měkkou vodou a to jen tak, aby byla hlína vlhká. V případě vyšší teploty rostlinu roste. Rostlinu nyní nehnojit. Popište prostředí, v kterém se nyní rostlina nachází a způsob péče (hlavně zálivka).
Rostlinu mám v místnosti, kde je stabilně kolem 19 st., v bytě máme vlhko, takže to by mohlo kávovníku vyhovovat. Co se týče té zálivky, je možné, že jsem v poslední době mezeru mezi zaléváním prodloužila a pak rostlinu hodně zalila, takže je to možná tím. Budu na to ted už dávat pozor.
Našel jsem na netu toto vyjádření, s kterým naprosto souhlasím:
Kávovník je ideální pro pěstování v bytě, neboť pochází z teplých tropů - obvykle prospívá dobře, ale jeho pěstování má několik důležitých zásad. Častým neduhem je vápenitá voda, substrát či hnojivo - kávovník vápník nesnáší, zeminu potřebuje kyselou, s přídavkem rašeliny. Vápník by mohl mít na svědomí i Vámi zmiňované hnědnutí listů. Substrát by měl být lehký - písek je proto dobrou příměsí, zrovna tak každoroční přesazování kávovníku svědčí, pouze pozor na poškození kořenů. Hnojení je rovněž velmi prospěšné, kávovníky často strádají z nedostatku živin, ovšem doporučoval bych hnojit spíše od jara do podzimu a v zimě mnohem mírněji či vůbec. Kávovník je poměrně žíznivý, kořeny by ale neměly zůstávat trvale v mokru - a opět záleží především na kvalitě vody, pokud ji máte tvrdou a tedy vápenitou, vyplatí se sbírat například vodu dešťovou. Letnění může rostlinu oslabit, pokud byla vystavena přímému slunci. Kávovníkům přímé paprsky spíše škodí, vhodnější je světlo rozptýlené a polostín - i na kávových plantážích se pěstují často pod ochranou vysokých stromů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.