Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Budete mít zeminu prorostlou podhoubím té "žluté houbičky", jinak mrtvou zem. Tak pokud nepomůže proschnutí zeminy, následné zalití roztokem hypermanganu a opětovné proschnutí, tak bych fíkus znovu přesadila, ale do kvalitní zeminy a bez pečení. Tak držím palce. Ida
Zdravím ještě jednou. Po všem uvedeném mě napadá už jen studený průvan a absence živin. Tyto fíkusy nesnášejí chlad na kořeny. Stačí chvilinka "přelíznutí" chladem, a pak 3 týdny shazují listy. Nesnesou ani zálivku (byť jednorázovou) ledovou vodou. A na to, že fíkus je strý 15 let, je to prcek => nemá dost živin. Ida
Mám benjamínek, a když začal v zimě opadávat, měla jsem zato, že to je tím, že se začalo topit. Zapíchla jsem do květináče špejli /ke stěně, abych nepopíchala kořeny/. Druhý den byla suchá, takže nepřemokřeno. Aby tak nevysychal, tak jsem mu přidala na povrch trochu substrátu pro pokojovky smíchaného s trochou krtince z louky. Od každého asi hrnek. Pak opatrně zalila. Kupodivu se padání zastavilo. Odpar pomalejší a možná jsem tou trochou půdy dodala živiny. Vy byste tak přidal i potřebnou půdní mikrofloru, kterou jste upekl. Houbičky mi tolik nevadí. To máte ten fikus pořád tak moc ve stínu? Myslím, jestli jste ho nepřemístil a "neprotestuje" opadem.
Jinak zeminu neberte z pole, ta může obsahovat nějaké pesticidy, insekticidy nebo zbytky nevhodného hnojiva.
V tom květinářství Vám poradili špatně. V dnešní době si obchod otevře každý a vůbec to nemusí být odborník. Pak si ten dotyčný někde něco načte na internetu, ale na internetu se píše hodně hloupých rad, které spíš uškodí, než prospějí. Už hlínu nikdy nepečte, všechno co je v ní dobré a prospěšné upečete a zabijete. Fikus potřebuje k růstu živiny a nyní je v mrtvé půdě. Tak zkuste alespoň hnojit a na jaře přesaďte do substrátu pro pokojové rostliny a rozhoně už hlínu nepečte. Ty houbičky jsou asi to jediné, co v substrátu přežilo. A zdá se mi že je substrát hodně vlký. A navíc je na dost tmavém místě. Ale píšete, že ho máte už delší dobu, tak tam asi proudí světlo odjinud, na fotce to není vidět. Já mám teda fikusy dva, benjamínka a i velkolistého, ale ten můj má listy v průměru 30 cm dlouhé a takových 24 cm široké. Ten na Vaší fotce je má nějak malinké. Ale je to z dálky špatně vidět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.