Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opadavaji mi zdravé listy u ficusu

Od: ladislavkrcmar odpovědí: 8 změna:
Dobry den.chci se zeptat proc mi u ficusu opadavaji zdravé listy. Žádnou změnu jsem neprovedl. Zalevam porad stejne a hnojim take stejně jako každý rok. Nikdy problém nebyl až teď. Hrozně mu zacali opadávát zdrave listy a to každý den zbyram kolem 5 listů listy jsou velké. Není to benjaiminek je to něco jako ten velkou listy. A kevsemu tomu z hlíny u všech ficusu vyroustaji kriklave zlute houby. Kytky jsou přesazene. Hlínu vždy dam zpeci do trouby jak mi radili v kvetinarstvi. Ale teď mam problem. A přiznám se že jsem s toho dosti nešťastný. Prosím o pomoc,radu. Děkuji.
Opadavaji mi zdravé listy u ficusu
Opadavaji mi zdravé listy u ficusu #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

0x
Zdravím. V tuto dobu je velmi málo světla, a trvá to už od listopadu. Fíkusy (zdá se, že máte fíkus retusa) proto shazují v celkem dost velké míře listy (ty starší, a v místech většího zahuštění). Není to nemoc, jen reakce na nedostatek světla, možná i přelévání. A co se těch houbiček týká, řekla bych, že máte zeminu s velkým podílem nezetlelého materiálu, a tím upečením jste zabil všechno, kromě podhoubí této houbičky. I všechny bakterie, které by bývaly mohly v procesu tlení dál napomáhat. Takže máte mrtvou zem, hodně vlhkou a vyhřátou. Zkuste fíkusu zvlhčit místo substrátu okolní vzduch, nechat zasušit zeminu (opakovaně) => houbičkám by se mělo přestat dařit. Každopádně všechny viditelné plodnice vytrhejte, aby se nevytrousily. Ida
doplněno 07.01.21 12:03:

Zdravím. Budete mít zeminu prorostlou podhoubím té "žluté houbičky", jinak mrtvou zem. Tak pokud nepomůže proschnutí zeminy, následné zalití roztokem hypermanganu a opětovné proschnutí, tak bych fíkus znovu přesadila, ale do kvalitní zeminy a bez pečení. Tak držím palce. Ida

doplněno 08.01.21 11:20:

Zdravím ještě jednou. Po všem uvedeném mě napadá už jen studený průvan a absence živin. Tyto fíkusy nesnášejí chlad na kořeny. Stačí chvilinka "přelíznutí" chladem, a pak 3 týdny shazují listy. Nesnesou ani zálivku (byť jednorázovou) ledovou vodou. A na to, že fíkus je strý 15 let, je to prcek => nemá dost živin. Ida

ladislavkrcmar
hodnocení

Dobry den děkuji za radu. Ale problém je v tom že opadavaji nové listy ktere vyrostly a když tak některé jenom povylezou a hned uschnou a opadnou.
jansan

Mladé lístky (nebo ještě nerozvinuté) mi z fíkusu opadávaly, když byl napadený třásněnkami. Ty starší tuhé už jim nechutnaly, ale mladé naopak hodně. Pomohl postřik Mospilanem.

liska5
hodnocení

0x

Mám benjamínek, a když začal v zimě opadávat, měla jsem zato, že to je tím, že se začalo topit. Zapíchla jsem do květináče špejli /ke stěně, abych nepopíchala kořeny/. Druhý den byla suchá, takže nepřemokřeno. Aby tak nevysychal, tak jsem mu přidala na povrch trochu substrátu pro pokojovky smíchaného s trochou krtince z louky. Od každého asi hrnek. Pak opatrně zalila. Kupodivu se padání zastavilo. Odpar pomalejší a možná jsem tou trochou půdy dodala živiny. Vy byste tak přidal i potřebnou půdní mikrofloru, kterou jste upekl. Houbičky mi tolik nevadí. To máte ten fikus pořád tak moc ve stínu? Myslím, jestli jste ho nepřemístil a "neprotestuje" opadem.

Jinak zeminu neberte z pole, ta může obsahovat nějaké pesticidy, insekticidy nebo zbytky nevhodného hnojiva.

ladislavkrcmar
hodnocení

Ficus je na stejném místě uz několik let, nikdy jsem s ním problemi neměl. Až teď. A zalevam ho porad stejne pres zimu 2x do měsíce a v létě 3x nikdy jsem nezměnil zálivku ani nic jiného. Až a hlínu co jsem začal zapekat na řadu tak nikdy problém nebyl ani se škůdci. Myslel jsem že je to starim. Už mu je asi 15 let. Párkrát jsem ho zastrihl ale jinak nic víc.
liska5

Stáří ne. Ten můj fikusek, o kterém píšu, jsem si přinesla v r.1995 jako asi pětiletý/?/. A "sedí" tu vedle mne.. V rehabilitačním ústavu v Hrabyni jsou na bazéně takové fikusy až po strop. Asi rády vlhký vzduch.

futra
hodnocení

0x

Prosím Vás mohl by jste dát někajou detailnější fotku stromku a listů.Děkuji.

hodnocení

0x

V tom květinářství Vám poradili špatně. V dnešní době si obchod otevře každý a vůbec to nemusí být odborník. Pak si ten dotyčný někde něco načte na internetu, ale na internetu se píše hodně hloupých rad, které spíš uškodí, než prospějí. Už hlínu nikdy nepečte, všechno co je v ní dobré a prospěšné upečete a zabijete. Fikus potřebuje k růstu živiny a nyní je v mrtvé půdě. Tak zkuste alespoň hnojit a na jaře přesaďte do substrátu pro pokojové rostliny a rozhoně už hlínu nepečte. Ty houbičky jsou asi to jediné, co v substrátu přežilo. A zdá se mi že je substrát hodně vlký. A navíc je na dost tmavém místě. Ale píšete, že ho máte už delší dobu, tak tam asi proudí světlo odjinud, na fotce to není vidět. Já mám teda fikusy dva, benjamínka a i velkolistého, ale ten můj má listy v průměru 30 cm dlouhé a takových 24 cm široké. Ten na Vaší fotce je má nějak malinké. Ale je to z dálky špatně vidět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]