Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Plíseň na kysanem zeli

Od: renatazunova odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, na kristi, již sbiram asi 1x tydne se mi vytvoří zeleny prachovy povlak. Jinak zeli je chuťově dobré, i když trochu presolene.
Dekuji

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

makk
hodnocení

1x

Zřejmě špatně vypařený zelák, nebo pod víkem nebyla voda. Zbavovat se toho budete těžko, teoreticky by se zelí mělo vyhodit.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

V kameňáku se zelím, nahoře ležel, po celé ploše, bílý hadřík, na něm destička a na ní velká dlažební kostka. Ta a destička se odstranila, hadříkem se otřely stěny a všechno se opláchlo,hadřík vypláchnul od bílé nebo jiné plísně. Naskládalo se to všechno zpět a dolila voda.

 

jofa*
hodnocení

0x

Taky se u nás objevovala a chuťově nic nekazila a obzvláště, když se bralo se zeláku (děti ne vždy čistou)) holou rukou.

 

asd1
hodnocení

0x

Stírat častěji, zelí musí být zalité šťávou, když je jí málo tak převařenou slanou vodou.. Pokkud je hotové, tak nejlíp očistit vršek, sebrat horní vrstvu tu vyhodit a zbytek zavařit do sklenic. Dát u toho pozor aby šťáva s plísní nezatekla do čistého zelí (odsát šťávu hadrem a pak sebrat vrstvu zelí)

liska5

Píše, že zelí má přesolené, tak jen převařenou vodou... Jinak stačí při nakládání na 10kg zelí 10 dkg soli. Je chutnější. Vrch zeláku, to nad hladinou, bych ale opatrně vytřela / vydrhla/ čistým hadříkem se solí.

asd1

To píšu obecně.. Teď bych ale nedolíval, spláchlo by to spory plísně dovnitř zelí.. Jedině vyhadrovat šťávu nahoře, vytřít celý vršek, odebrat horní vrstvu a pak vyvařený hadr, desku, zátěž a dolít aby byl celý hadr pod hladinou...

Soli dáváme 13g na kilo zelí

liska5

To se nemusí "vyhadrovat", když to zvládne třeba nějakou plastovou miskou nebo hrnkem...I víko zespoda by měla očistit a opláchnout vařicí vodou.

 

veronica
hodnocení

0x

Kupte si pyrosulfit (vinařská potřeba, přidává se do vína). Dejte ho trochu do misky a položte misku na hladinu. Oxid siřičitý je protiplísňový a také antioxidant. Stopová množství plynu se během vaření odpaří.

Pozn.: Nádoba se zelím musí být zakryta víkem, aby to fungovalo.

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

Vyhodit a příště dolít slanou vodou, musí být zakryté

 

honzin*
hodnocení

0x

Já bych to vyhodil. Jednak plíseň je svinstvo a druhak se toho stejně nezbavíte. Nevěřím. Vloni se mi stalo to samé. Poprvé jsem nakládal sám a do starého zeláku. Zelí krásně vykvasilo, bylo moc dobré. Ale pak začalo plesnivět. Pak se mi dokonce zkazilo celé. Důvody? Asi tyto: brzo naložené, příliš vysoká teplota při skladování (ještě nebyla dost zima). Špatně vymytý zelák, původní dřevěné desky. Letos se musím pochválit. Krásně jsem vymyl zelák, nakládal mnohem později, udělal nové dřevěné desky a podle rad i tady dávám navrch zelí starou utěrku, aby zelí bylo přikryté. Vše udržuju v čistotě, jak píše "babka". V současné době již dostatečně nízká teplota, sůl a kyselina mléčná v zelí podle mého soudu plísni nedovolí vyrůst.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]