Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Který med je kvalitnější?

Od: martinna* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,spousty let jsem kupovala med od včelaře a ten mi po čase vždy ztuhnul a zesvětlal. Letos jsem včelaře změnila a jeho med je stále po půl roce stále řídký-teče. Prosím včelaře...který z medů je kvalitnější? Ráda si zaplatím více,ale med chci kvalitní. Děkuji za odpovědi všem.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Každy kvalitní med by měl po čase zkrystalizovat,akorát lesní později cca po tom půl roce.Možná máte čistý agátový a ten tuhne až cca po roce.

tomas13
hodnocení

4x
Kvalitní med musí zcukernatět. Rychlost ovlivňuje např. jaký pyl vcelky sbiraly a skladování. Měl by se skladovat v temnu.

hodnocení

4x

Asi vím, co Vám vrtá v hlavě. Je Vám divné, že ten co máte doma je pořád řídký a jestli do něj není náhodou něco přimícháno. V medech se moc nevyznám, ale tady kousek má jeden pán včely a prodává med. Také jsem si koupila a zcukernatěl.

Tady jsem našla něco, co by Vás mohlo zajímat. Zcukernatělý med. Na první pohled sice nevypadá med jinak vábně, ale takový med je naprosto v pořádku. Svědčí mu také tma a teplota skladování kolem 20 ° C. A pokud vám med do půl roku od zakoupení nezcukernatí, tak je určitě něco špatně.

Vy píšete, že Vám med pořád teče, to by teda mělo znamenat, že není tak kvalitní a je v něm něco přidáno. Takže já už bych u toho samého včelaře příští rok nekoupila.

floro*
hodnocení

4x
Vždy záleží o jaký med jde. Takhle paušalizovat, že jestli je více či méně tekutý med nebo rychle či pomalu krystalizujicí kvalitní nebo ne.
Co se tekutosti týká, tak podle toho o jaký jde med záleží i jeho tekutost nebo i barva. Nejtmavejší med je med medovicovy (či lesní) a je také asi nejhustejsi. Pak jsou medy jako třeba lipovy, který je skoro jako voda, nebo akatovy. A je to tak u nich úplně v pořádku. Jsou také nejsvětlejší.
Co se týče krystalizace, pak nejpozději krystalizuje asi medovicový. Zkrystalizuje klidně až po roce nebo i déle. A to zase nic nevypovídá o tom, že by nebyl 100%. Nejdřív "ztvrdne" květový (u nás nejčastěji se jedná o med s převahou řepky). Ten krystalizuje během měsíce i dřív. Z něj se děla pak pastovany, který se děla pomalým pohybovanim pastovaci metlou. Nejde o žádné šlehání, jak si nejčastěji lidé představují , ale opravdu pomalé pohyby. Nejde o to dostat do medu vzduch, to je naopak nežádoucí, ale třít o sebe vznikající krystalky a jejich obrusovani.
Krystalizace nebo tekutost jako taková však není ani ukazatel kvality. Med lze totiž falšovat nejen přidáváním různých sirupů apod., ale i tím, že se včelstva krmí cukernym roztokem, včely z něj prakticky vyrobí med a to celkem hustý. A ten zkrystalizuje stejně spolehlivě jako med z květin.
A krystalizaci neovlivňuje pyl, ale druh cukrů a jejich poměr v nektar z nějž med včelky zpracovávají.
Takže u medu to není zas až tak jednoduché.

Hezky vysvětlené. Ale v tom případě nemá zákazník vůbec žádnou možnost, jak rozpoznat dobrý a nefalšovaný med. *co*

floro*
Nemá, přesně tak to bohužel je. Ale u medu že dvora přímo od včelařů máte tu největší pravděpodobnost medu kvalitniho. Panšování by pro něj nemělo žádny význam, to není tak, že se ty sirupy a kdo ví co do něj zamichaji a je to. Ta technologie je mnohem náročnější.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, kupte si od včelaře med pastový (pastovaný) - ten je stále vláčný, neteče a stále se dobře roztírá. A, jak vzniká med lesní, raději nechtějte vědět . Zdravím!

hodnocení

2x

Pokud ten med po otevření sklenice když zkusíte jako vylít a teče rychle ven tak je to špatně a nějaká lotrovina.Když ho otevřete a teče pomaloučku ven až se táhne tak je to ok.

hodnocení

1x

Jendoduchá odpověď: ze zcukernatělého medu vždycky zahřátím uděláte ten průhledný tekutý, opačný proces udělá jen kvalitní medík.

martinna*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]