Dobry vecer,poradite mi prosim jak po asi 8mi letech pripravit sklenik? Bylo mi receno ze s pripravou muzu zacit uz ted kdyz se v nem tak dlouho nic nedelo.Dnes jsem vymenil vsechny popraskany skleneny tabule takze si myslim ze pak by melo prijit na radu vybrani hliny do urcity hloubky a pak navozeni nove hliny,ale do jaky hloubky a co za novou hlinu?
Hlina se nevymenuje, ale kultivuje. Základní otázku si dejte - jakou zeminou byste tu vyveze ou nahradil? Kde byste ji vzal? Z toho vám vyjde, že je to nesmysl. Pokud jde ve skleníku teď ještě rýt, zaryjte hnuj. Je jedno jaky (koňský, ovčí či jaký jiný, podle toho, jaký seženete), ale slamnaty. Dobře uděláte i se zapravenim štěpky z ovocných stromů, půdu provzdusni, nadlehčí, postupným rozkladem bude postupně uvolňovat živiny i organ. hmotu. Po zryti dobře a hojně zalijte. Množství záleží podle toho jak je tam sucho/vlhko. Pokud je skleník vysuseny, zalejte alespoň 20 litrů na metr čtvereční, ale klidně i dvojnásobek ve více dávkách. Příprava půdy není jen momentální záležitost, ale proces dlouhodobý, každoroční. Nečekejte zázraky hned první rok, ale i tak rozdim poznáte. Při rytí nezapomeňte nadlehčit i vrstvu pod úrovní do které zapravujete hnuj.
Ty asi žádnej zahradník nejseš, protože ten by nikdy do skleníku nedával novou hlínu.
luko89
To mate pravdu,nejsem zahradnik,proto jsem navstivil tuhle poradnu a doufal v to ze mi tu nekdo poradi misto toho aby se tu do me nekdo poustel s tim ze tomu nerozumim,ale vy tu asi jste prave z tohodle duvodu..
luko89
Bylo mi to receno ze po takovy dobe kdy se v nem nic nedelalo to bude chtit vybrat hlinu a sehnat jinou
prikld1
Už přestaň s tou hlínou. Máš to již napsané. Do skleníku patří zemina a nebo musíš tu hlínu zkultivovat na zeminu. I to tam máš popsané. Je to běh na dlouhou trať.
floro*
Prikld1, vy přestaňte s tímto chováním. Běžte se projít na čerstvý vzduch a i svou protivnou náladu vemte s sebou Hlina a zemina je jen slovickareni. Plácáte nesmysly. Ale jestli chcete být úplně top, tak z hlíny se dělají hrnky a zeminu mají zahradníci a stavaři - z hlíny zeminu neuděláte.
prikld1
Kdybych měl dát na každou radu. To je jak česnek. Návod léta říká Sulka 6 až 12 hodin. Dlouholetý praktik a pěstitel říká maximálně 3 hodiny. Vhodný čas na sázení.
Já asi nejsem zahradník, protože jsem to řešil výměnou zeminy. Skleník po důchodcích s rozbitýma tabulema skla. Zemina jak prach z viktoriánského domu. Srovnal jsem s ní terénní vlny na zahradě a do skleníku navezl zahradnicky substrát z jedné firmy, kde to nakládají na vozík bagrem. Stalo mě to do dvou tisíc. Jestli takovou možnost nemáte, tak ve velkých městech prodávají technické služby města alespoň kompost. Ten můžete zamíchat do té původní zeminy.
Samozřejmě zem ve skleníku se může i vyměnit.Všechny živiny jsou spotřebovány,namnožili se v ní škůdci.tak co s ní.
Jedna možnost tu je.Smíchat starou zeminu s dusíkatým vápnem,aby se restartovala.Do záhonků je také vhodné "podložit" Vrstvu koňského hnoje.Ten do jara podpoří půdní mikroorganizmy a zem ožije.Zjara už lze wsázet saláty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.