Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řez jabloně

Od: juelen odpovědí: 11 změna:
Je vhodné nyní dělat výchovný řez jabloně,u které byl proveden již jeden před výsadbou( jarní) a nyní bude na jaře rok na stanovišti. Řez nyní,nebo v předjaří v březnu?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dylin
hodnocení

0x
Nechte to na březen... Přes zimu se strom nehojí a mráz udělá defekty

hodnocení

0x

Předjaří. Rány se teď nehojí, pupeny které budete potřebovat mohou vymrznout nebo vyklovat ptáci.

juelen
hodnocení

Jasně,díky za názory. A jak by jste poradili ostříhat na jaře jablunku. Na jaře bude na stanovišti jeden rok. Před výsadbou u sadaře u ní proběhl řez následně jsem zasadil na jaře bude rok u mě na stanovišti a bude další výchovný řez na mě ...u třešně a Slováky mi je to jasné...ale.jak by jste prosím poradili ostříhat výchovný řez jabloně? Viz foto.
Řez jabloně

juelen
25.12.20 19:55
hodnocení

Řez jabloně #2
dylin
Máte dobře založenou korunu... Terminál zkrátit o třetinu. Větve, co se krizi nebo rostou z kosterních větví vzhůru k nebi ustrihnout pryč. Zbytek zkrátit na vnější očko o tolik, aby tvar koruny od špičky terminálu byla taková do boku roztahla pyramida

jabraka*
hodnocení

0x

Na výchovný řez je asi již pozdě.Do listopadu měl by už stromek mít založený základ koruny,tady zřejmě kotlové,protože chybí terminál.Všechny větvě koruny by měly končit ve stejné rovině.Kolem hlavních větví by se měly vyvíjet plodonoše,ty se zastřihnou až po násadě květů na jaře.Odstraní se přírůstek za posledními květními pupeny.Plodonoše pak se snažíme ponechat ty,které rostou ven z koruny,aa zásadně je tvarujeme do vodorovné polohy.Konečný řez je vřdy směrován tak,aby poslední ponechaný pupen směřoval ven a dolů.

JABRAKA

juelen
hodnocení

Však jsem psal ,že první byl proveden před výsadbou druhý bude proveden v předjaří cca březen. Ano,není terminál,ale kotlovita korunka tak veškeré rozdvojeni ucvaknout a každou větev o třetinu do stejných délek na venkovní očko? A tu co jde nahoru a má 3 větvičky do stran?
ccc*

To je ten terminál.

jabraka*
hodnocení

0x

Pro pokračování na kotlovou korunu se terminální větev zakrátí a potlačují se na ní všechny letorosty ,jdoucí dovnitř koruny.Pokud bych chtěl pokračovat vřetenovým tvarem,pak zachovám terminál a tvářím patra z obrostových větví.Vždy se snažím v příštích letech o to,aby koruna nebyla příliš hustá a všude se dostalo slunce.

JABRAKA

juelen
hodnocení

A co rovnou terminal odstranit hned za vetevnim kroužkem celý a vést kotlovitou korunu jen ze třech kosterních větví? A nebo je tedy vhodnější ho ponechat ,zkrátit o třetinu ty dva výhony upálit a nechat jen jeden,který jde na stranu ,kam nejdou ty tři kosterní větve

juelen
hodnocení

Já tedy terminál ponechám zkratim a odřezu dva výhony a nechám jen jeden,který nevede stejným směrem jako kosterní větve. Cca takto ,přesně takto mi to bude vycházet
Řez jabloně #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]