Dobrý den, koupil jsem si zahradu ve které je skleník o který se cca 7 let nikdo nestaral, hlína vypadala OK akorát byla suchá, tak jsem ve skleníku zalil ale asi jsem udělal chybu že jsem tam zaryl listí v dobré víře že to pomůže obohatit půdu. Nastal problém že půda začala plesnivět .Dá se s tím ještě něco dělat? Povápnit? Nebo budu muset komplet vyměnit půdu?
Nic nevymenovat. Pokud tam nebyl přístup vody a 7 let tam bylo sucho, tak jste jen nastartoval přirozené procesy. Voda je základ činnosti mikroorganismů - houby pro mykorhizu, bakterie. Bez vody je mrtvo. Listí zaryté je dobře, doufám, že pořádné množství, organické hmoty není nikdy dost. Půdu pořádně prolijte, aby byla půda vlhká v celém profilu. Jen tak může být půda na novou sezónu připravená. A pořádně provzdusnit - vrchní vrstvu na hloubku týče obrátit, pod ní ještě na hloubku ryce nazdvihnout. Kupte si malou sadu na zjištění pH. Vápno přidejte pokudbybyla půda kyselá, ale to pochybuji.
liska5
Floro. Nemohu bodovat, tak aspoň takto.
Souhlas. Půda je živý organismus a tlení, hnití, plísně, houby... patří k rozkladným procesům. Vodu to potřebuje, aby rozklad fungoval. Ještě pár žížal si tam naneste. Někde pod kamenem se ještě dají spatřit.
Pořádně to prolejte, ať se začne listí rozkládat. Na jaře uhrábněte a pěstujte. V půdě jsou kvanta různých organismů, které nevidíte. Tahle plíseň se namnožila do viditelných rozměrů. Nic se ale neděje.
Půdu je potřeba pořádně prokypřit např. vidlemi. Půda by neměla být úplně suchá.Listí po kypření nesmí vylézat ven. Zarýt by se ho mělo jen přiměřené množství. Musí se do příštího roku rozložit. Listí je dobré zkomposytovat, potom hnojit kompostem. Skleník je dobré větrat, aby se zabránilo tvoření plísní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.