Hezké ráno, máte někdo zkušenost s vermikomposterem? Mám ho dva měsíce a žížalky se nějak nemnoží. Dostávají slupky z ovoce a zeleniny pěkně na drobno,občas trochu lógru z kávy, použité čajové sáčky, teplota místnosti cca 16 stupňů, žížalý čaj zatím žádný. Děkuji za vaše zkušenosti.
Co vlhkost. Do kompostu pravidelně liju vodu a žížaly se množí množí jak dive. Navíc slupky z ovoce, sladké, se můžou utlouct. Vemte kus hlíny z komposteru do dlaně a stlacte. Drží alespoň trochu tvar? Pokud je vyloženě suchý je to špatně. Zdimat vodu také ne, ale ublíží to méně než sucho.
Děkuji za rady, vlhko mají, namočili a vyždímali jsme jak přiložený substrát, tak roztrhané plato od vajec. Na druhém, zatím prázdném patře se vlhko sráží, je orosené a teplé. Snad se dočkám.
Jj, pak tomu dejte čas. Já je poprvé viděl asi po roce a bylo jich mrtě. Teď se vždycky za rok rozmnozi dost. Zizali čaj mi přijde především voda která protekla komposterem než že by to žížaly čůraly.
"Prázdné patro je orosené a teplé." S tím mě napadlo jestli v žížalým substrátu není toho tepla moc. Žížaly chtějí max. 30 stupňů. Hodně odpadu. málo žížal, substrát se nadměrně zahřívá a žížalám se nedaří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.