Nejste přihlášen/a.
Někde jsem spatřila návod, jak donutit vánoční kaktus kvést. Do chladu jsem ho dala, omezila zálivku, to ano. Ale v článku, který už nemohu najít, psali, že pomůže jednou za 14 dní zalít černým /sypaným/ čajem. Jen jsem si nezapamatovala kolik toho čaje do jakého množství vody. Už jsem mu dala první dávku, ale v koncentraci, jakou pijí lidé. Nenarazili jste na tuhle informaci? Nevíte víc? Děkuji Liška
Vánoční kaktus zalévám pouze vodou z kohoutku, tak 1x za rok ho lehce přihnojím běžným hnojivem. Mám ho trvale v obýváku na jižním okně přímo na slunci. Teplota v místnosti se v zimě pohybuje mezi 19 až 23 stupni, v létě bývá vyšší. Kvete pravidelně (někdy víc, někdy míň). V současné době má 3 květy rozvité a asi 10 malých poupat (fotka je z loňska).
Zaručených návodů snad úplně ke všemu najdete na internetu nepřeberné množství. Kdo umí psát, tak píše.
Toho jsem si vědoma, když vidím, co tam píšou třeba zdravovědných kravin.
Ale tady se stébla chytám, jelikož ván.kaktus míval touto dobou nasazeno a teď jen jedno jediné poupě.
Aha, to je divné, mám velká poupata, jak u toho v chladné chodbě, tak v obýváku v teple. Když mi zbyde trochu bylinkového nebo černého čaje, dostane to ten v obýváku, rozdíl však nevidím.
" K přípravě roztoku na zálivku budete potřebovat asi 15 gramů sypaného černého čaje a půl litru vroucí vody. Čaj nechte v tekutině louhovat asi hodinu, mezitím také vychladne. Nakonec infuzi sceďte a přelijte do konvičky.
V podzimním a zimních dnech vánoční kaktus zalévejte tímto roztokem asi jednou za dva týdny. Po nějakém čase se dočkáte skvostných kvítků. Pakliže chcete kaktus použít na vánoční výzdobu, je na čase začít s "hnojením"čajem právě teď."- Článek z 26.11.2020
P.S. Mě kvetou vánoční kaktusy, když je po letnění venku dám do bytu.
Mně kvetou každý rok opravdu velice bohatě (hustě obalené květy), ale především v listopadu. Teď už mají vrchol za sebou... Možná dělám něco špatně, možná má vliv i odrůda. Jinak ho mám celoročně v místnosti, kde je okno s nepřímým slunečním světlem a na podzim je tam dlouho poměrně chladno (topí se tam vlastně až teď). Čajem tedy nezalévám - a nemyslím, že by to na intenzitu kvetení mělo vliv.
*nepřímým slunečním svitem
Díky, už pokus s čajem probíhá. Zatím to jedno poupě vykvetlo a pět drobounkých poupat na stejné větvičce se nalilo a co nevidět pokvete. Jinak ale celý kaktus zatím bez náznaku tvorby dalších poupat. Ještě mu dávám čas. Ostatně dali mi ho před časem v květinářství zadarmo, že prý nekvete. A mě doma hned na to kvetl tři roky po sobě. Až teď si dává pauzu.
To mi něco připomnělo. Mívali jsme v kanclu dvoumetrový fikus-benjamin a vodu na zalévání jsme nechávali odstát v PETkách od minerálky. A jednou ho někdo omylem zalil slazenou minerálkou. A květináč začal páchnout, jako když se jich deset pobli .. pozvrací. Chudák benjamin musel na chodbu. Takže při tom zalévání pozor - nesladit ..
Děckáá, funguje to!
Pozítří to budou 4 týdny od první zálivky silným čajem a na koncích větviček je vidět plno drobounkých růžových kuliček, sotva jako ta skleněná špendlíková hlavička.
Teď je otázka, jestli by takhle nasadil i bez čaje.
Skutečný pokus by se měl provádět se dvěma početnými vzorky. Voda x čaj... Ale i tak to potěší! Vánoce sotva stihne, ale do nového roku by měl vstoupit v plné rumělkové parádě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.