Zdravím, prosím, nevíte co se děje s opuncií? Začala se naklánět víc a víc, žloutne na jedné straně na úplně spodku a vypadá to, jako by uhnívala. Mám ji doma teprve asi 14 dní a ještě jsem jí nezalévala. Je možné, že je to z nedostatku světla? Děkuji!
Možná namrzlá, ale spíš ulitá. Kaktusy potřebují lehký substrát a ne takovouto hlínu. Pokud to uhnívá od kořenu tak jediná šance je odříznout zdravou špičku nechat zaschnout a následně se pokusit znovu zakořenit.
Byl už zakořeněný, nebo je to čerstvě zasazený řízek.
luciev
Venku v mrazu jsem ji mela asi hodinu, kdyz jsem si ji 14 dni zpatky prenasela domu, od te doby ji mam doma v pokojove teplote. Takze doporucujete uriznout jakoby v horni tretine, tam kde je kaktus jeste zdravy? Ma jeste 3 plody, cetla jsem, ze dokazou taky zakorenit, vite o tom neco? Taky mi ten substrat prisel moc ubity, ale uz mam primo na kaktusy. Presazeni uz ted asi nepomuze, vidte... Spodek je uz mekky, uhnily a nedrzi kaktus ve vzprimene poloze.
hg
Nevím kde jste kaktus vzala, ale jedná se asi o odlomenou část pouze strčenou do hlíny. Dobře zakořeněná opuncie má krček dole dřevnatý. To, že by zakořenily plody se mi moc nezdá, ale pokud semena z nich usušíte, můžete je v únoru zasadit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.