Nejste přihlášen/a.
Vysadil jsem před 30ti lety vlašský ořešák. Podle tehdy rad starých suděťáků jsem strom "třikrát" přesazoval po roce a naposledy jsem jej zasadil na placatý kámen, který údajně jistí vzrůst stromu do šíře, nikoliv do výše. Rád bych odstranil nejspodnější větev, jeví se mi navíc. Děkuji za odpověď.
Ořech se řeže začátkem léta, když jsou nové přírůstky ca 10 cm dlouhé. Dřív se zastávalo řezat v srpnu,a el odotoho se upouští..
Silná větev = rána se bude špatně zavalovat, nutno řezat správně na větevní kroužek a opakovaně ošetřit proti hnilobě (např. Sanatex, ca jednou ročně). Jenom fiknout a nešetřovat = rána se nezahojí a vyhnije kmen = konec stromu..)
Ta spodní větev je špatně zapěstovaná, hrozí že se vylomí z kmene (má vyrůstat víc kolmo na kmen), takže bych jí dal pryč.. A chtělo to udělat před několika lety... Teď to ale neřež, nech to na konec jara/ začátek léta..
Teď by netekla, teď už je kmen suchý, bez mízi. Ale na jaře by vytekl, pravděpodobně by tak velkou ranou (i v poměru k zůstavšímu kmeni) ronil tolik, že by se do korunu prakticky nic nedostalo.
Teď hlavně mrzne a rána se hodně blbě hojí..
Na jaře teče, proto se řeže až po míze, kdy jsou nové výhony ca 10 cm dlouhé, to už z toho neteče nic.. Ca červen. Možno postaru až v srpnu, ale červen se ukázal jako lepší...
Na zatírání je dobrý ten Sanatex (používají lesáci na orvaný od traktoru a okousaný od zvěře...)
Dobrý ned vážení, děkuji, za Vaše rady, i když si některé protiřečí, ale věřím, že vychází z praxe. Z uvedeného důvodu provedu v červenci, jakmile vyrostou výhony cca 10 cm. ochranný řez, kterým zkrátím špatně zapěstovanou větev asi v polovině. Odstraněné plody použiji na ořechovku a zabráním tak vylomění větve z důvodu přetížení. Věřím, žr s mým plánem budete souhlasit. samosebou, že řez budu ošetřovat do zárůstu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.