Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jablko s červenou dužinou

Od: 72mona3* odpovědí: 18 změna:

Hezké "skoropoledne". Včera jsem na toulkách narazila u cesty na starou jabloň. Pár jablíček na ní zbylo, tak jsem si nabídla. A divila se. Vím, že existují jablka s takto barevnou dužinou, ale chuťově prý nic moc. Tohle bylo naprosto luxusní. Šťavnaté, sladké - s kyselinkou tak akorát, slupka i dužina křupavá, ale ne tvrdá... Slupku se mi koukám nepodařilo vyfotit pořádně, ale bylo na ní drobné žíhání. Pomůžete mi prosím s pátráním? Asi nejblíže je tomu "Red love", ale o těch píšou, že jsou poměrně nové *nevi* Díky, Mona.

Jablko s červenou dužinou
Jablko s červenou dužinou #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, ono Vám to asi nepomůže, ale tato jablka jsme měli dříve ve staré zahradě a děda jim říkal malináče (odrůda malináč bude asi název nepřesný). Zdravím!

P.S. Ale nyní vidím, že Google to zná .

inspa*

No jasně, mě se hned vybyvil zfilmovaný Švejk - "Já mám chalupu v Holovousích. Na zahradě mám jabka, malináče... Až pojedu na Urlaub, tak ti jich přivezu třeba 50 kilo."

Akorát jsem nevěděl, že jde o tato červená jablíčka :)

cs.wikipedia.org/...

72mona3*
hodnocení

Ono u mě jde také tak trochu o nostalgii. Jako dítě jsem jezdívala k jedné staré paní, která měla vždy na zimu v ložnici uskladněná jablíčka. A jestli mne má paměť neklame, také ta jablíčka měla červeně žíhanou dužinu. Jenže to už je fakt dlouho a její vnuk na místě starého domku postavil firmu. Na malináče jsem už také na při pátrání narazila, takže te\´d to doma konzultujeme. Každopádně si myslím, že jsme blízko*slunce*

ben®

72mona3 - malináč byl (z pohledu dítěte) poměrně vysoký strom, jablíček bylo vždy hodně a byla vhodná i na uskladnění. Jestli si dobře vzpomínám, tak jablka byla trochu "mastná / voskovaná". Rád jsem je před jídlem leštil, až se blýskala .

72mona3*
hodnocení

Tak je možné, že ta naše bábinka opravdu ty malináče měla. Ovšem u toho včerejšího mastnota chyběla. Bylo jen ojíněné...

floro*
Holovousky malinac a hornokrajsky malinac existují. Jsou to výborná temné ruda jablka, opravdu chutnající po malinach. Dužinu ale mají čisté bílou.
72mona3*
@floro - nee... Holovouské jsou po rozkrojení barevné *nevi*
floro*

No, my máme oba druhy malináče na zahradě a dužina je opravdu bílá. Navíc jsou temně vínově rudé, často bíle ojíněné.

senior
hodnocení

2x

Podívejte se na Red moon, stále šlechtí a předchůdce bylo Weirouge.

Slupka s ďubliky odpovídá.

Ale to žíhání /proužky tam nevidím.

72mona3*
hodnocení

Red moon už jsem také našla, to nebude. A Weirouge se mi ještě nepodařilo vypátrat, jen zmínky v textu, ale bez popisu atd. Možná to bude ono.

s

Tu starou jabloň tak naroubovat.

zahradkar.pluska.sk/...

jsem nedopsala jméno *nevi*

floro*
hodnocení

2x
Pokud jde o starý strom, půjde nejspíš samozřejmě o starou odrůdu. Červené maso má odrůda Kavil červený. Bývá tedy tmavší, ale záleží na osluneni a dalších vlivech...
72mona3*
Kalvil jsem už taky zkoukla, ale přišel mi opravdu temně rudý. Vzhledově odlišný. Chybí žíhání. Tohle byla cesta uprostřed pastviny, takže slunce po celý den. *nevi*
floro*

Nemusí být vyrovnané, tady jsem třeba našla fotku, kde jabka jsou každé jiné. Na barvu můžou mít vliv mnohé faktory, od vitality stromu, půdních podmínek až po vlhký a málo slunečný rok, jako byl třeba letos. Pak ještě existovala Rudá vlajka od bájného šlechtitele Mičurina, ale ta byla právě té nic moc chuti.

Taky ale může jít o nějakého spontálního křížence Kavila s jinou odrůdou. Záleži, kde jste storm našla...

zahradkari.cz/...

inspa*
hodnocení

0x

Minulý týden jsem si takových jablek všiml při nákupu na rohlik.cz. Ale nevím jestli je to ono - tady se to jmenuje Red Moon. rohlik.cz/...

zirafka
hodnocení

0x

Podle mě se jedná o odrůdu holovouský malináč. Je to jedno z nejchutnějších jablek, dnes téměř zapomenutých.

72mona3*
hodnocení

0x
Tak doplňuji o nové fotografie. Žíhání slupky je výrazné, u stopky chybí svalec (holovouské malináče ho mají). A všem ještě jednou moc děkuji za pomoc. Hledání takového druhu jablka ke vlastně jednodušší, než jiného - bez tak výrazného znaku, jakým je zbarvení dužiny. I když se nedobéřeme jednoznačného výsledku, jsme blízko *slunce* M.
Jablko s červenou dužinou #3
Jablko s červenou dužinou #4
Jablko s červenou dužinou #5

jablko14
hodnocení

0x

Zkuste se zeptat na webu zahrada.cz Tam by vám mohli odůdu určit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]